V posledním tažení

V posledním tažení https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204251/bmid_v-poslednim-tazeni-204251.jpg 5 108 12

Harry Dresden série

< 7. díl >

Harry Dresden závodí s časem. Musí za každou cenu a velmi rychle najít a získat tajemné Slovo Kemmlerovo, které po něm požaduje smrtelně nebezpečná upírka Černého dvora a jeho letitá sokyně. V sázce je pověst Karrin Murphyové, velitelky Oddělení pro zvláštní vyšetřování a Harryho dobré přítelkyně. Aby toho nebylo málo, do hry o Slovo Kemmlerovo se přidává také šest nelítostných nekromancerů. Pokud je Harry Dresden nezastaví, povstanou v Chicagu o halloweenské noci mrtví.... celý text

Žánr:
Detektivky, krimi , Romány , Fantasy

Vydáno: , Triton
Originální název:

Dead Beat , 2005


více info...

Přidat komentář

SBH
07.02.2023 4 z 5

(SPOILER) Tenhle mix Soumraku mrtvých a Jurského parku se mi opravdu líbil. Významnou roli v tom hrál fakt, že Murphyová hned v úvodu vyšuměla a již se na stránkách neobjevila, děkujeme nastotisíckrát. Pozici nejprotivnějšího parchanta série uchvátil, zřejmě již napořád, Strážce Morgan, mor na něj.
Miluju Harryho, mocného a spravedlivého čaroděje s mozkem, který se nezdráhá používat. Opět pozitivně hodnotím skutečnost, že výrazně prořídly jeho sebezptyné úvahy. Interakce s Thomasem jsou rozhodně osvěžující (pochopení Kainovy motivace v úvodu mě rozhodně pobavilo), nová postava patologa Butterse se dobře vyvinula, sice nijak překvapivě, ale v ději to dávalo smysl a Waldovy závěrečné kousky měly švih. A ovšem Lebka Bob je zlatíčko, to bez debaty.
Na pět hvězd to ale není. Bohužel došlo k vývoji, který já osobně nepovažuji za šťastný – ubylo humoru, přibylo násilí, mučení, cákající krve a jiných tělních tekutin, které rozhodně nevytekly přirozenými otvory. Přitom Harry opět projevil fištrón a na mnohem mocnější nepřátele vyzrál důvtipem, nikoli hrubou silou.
V tomto komentáři ještě zmíním, jak moc se mi líbí obálky série, Harry je na nich zpodobněný přesně tak, jak si ho představuju, trochu teatrální, hodně sexy a kchůl. Na druhou stranu jsem tentokrát nepobrala název, k čemu se vztahoval a kdo že měl být v tom posledním tažení (asi ty zombíci).
Doporučuji, i když na plný počet to není.

Lacie
23.06.2022 5 z 5

V posledním tažení je opět skvělé, Thomas, Mouse, Butters. Je mi sympatická i Lasciel, nedá se svítit, Billy jako obvykle, mrzí mě, že Michael musí být ze hry. V Bílé radě se rozhýbají stojaté vody zatuchlosti a Harry se stane Strážcem, i když je to spíš znouzectnost. A Sue je bomba, také bych se svezla !
V každém dílu mám pocit, že je zápletka tak temná, že už to nemá kam temnět. A každý další díl mě přesvědčí, že může být ještě temněji. Musela jsem si začít Harryho prokládat oddechovkami, abych neměla noční můry.
Trochu mě děsí, jak padouši nabývají na síle a Harry pomalinku podléhá svodům dostupné moci... ustojí to nakonec? Ještě víc mě děsí, že za chvíli budu u konce první desítky dílů a ty další jsou v nedohlednu, tedy alespoň česky. Dalších deset v angličtině? To bude dlouhé čtení :( Leda bych řekla dceři, ať mi to přeloží, ať nemá anglinu ve škole nadarmo. Co ty na to, souhlasíš? :D


Hadati
22.01.2021 4 z 5

Ve městě se objevili učedníci mocného nekromanta a není to jen proto, že by tu chtěli oslavit blížící se Halloween. Murphyová odjede na dovolenou, takže Harry je na tuto zapeklitou situaci sám. Je tu několik skupin nekromantů, se kterými se musí vypořádat. Naštěstí pro něj, přestože je stále vlkem samotářem, vždy se tu najde někdo, kdo mu je schopný alespoň trochu pomoci.

Kromě jeho bratra Thomase a vlkodlaka Billyho tu jsou i další. Dokonce se toho zúčastní i Strážci, přestože je s nimi Harry trochu na kordy. Zejména se Strážcem Morganem. Přesto to není až tak velká pomoc a je jako vždy na Harrym, aby se potýkal s nebezpečným nepřítelem víceméně sám. Harry je však také mistr v ohýbání zákonů platících pro čaroděje, takže když není zbytí, je ochotný sáhnout i k ne zrovna legálním prostředkům. Jako je třeba nekromancie.
Velmi ně nadchlo, jak se Harry rozhodl toto temné umění využít. Tahle kniha by dokázala určitě uspět i jako akční fantasy film.

Začínám být daleko více zvědav, kam se posune válka s Rudým dvorem, a zda a jak sidhe (elfové) zareagují na urážku Rudého dvora. Že by už příští díl byl vyústěním boje mezi upíry a čaroději?

aruba
12.10.2017 5 z 5

Skvělá, vtipná a napínavá. Jako ostatně všechny díly, takže standardní Dresden.

trudoš
25.06.2017 4 z 5

Dobře, jsem slaboch. Ale já prostě nemůžu jinak. Už je to skoro jako závislost, protože i když jsem se u předchozího dílu zapřísahal, že Butcherovi již nebudu tolerovat upovídanost, stejně jsem podlehl. Na svou obranu musím uvést, že Harry Dresden je čaroděj a tím pádem za své skutky nemohu být zcela odpovědný.
Takže ano, dějová linka Posledního tažení je opět uměle natahována. A je chvílemi až markantní, jak se schválně přešlapuje na místě, aby byl prostor pro další slova. Fór je v tom, že ta slova jsou jednoduše zábavná, přičemž pozadu nezůstává tentokrát ani zápletka. Chicagský Čáryfuk si solidně omaká dno vlastních schopností, že je až člověku líto, jak moc dostává zabrat. Děj však díky tomu hezky graduje a nebýt toho, že se autor rád poslouchá na úkor vývoje událostí, bylo by to jedno z nejdivočejších pokračování. Devastace mágů Bílé rady navíc konečně hne kupředu s celou tou kouzelnickou válkou a závěrečná jízda na skeletu Tyrannosaura rexe je opravdovým dezertem po dobrém jídle.

tsal
21.01.2017 4 z 5

Sedmý díl byl o ždibíček lepší než většina série a vyloženě mě bavil. Harry je Harry, o něm už nemá cenu mluvit. Akce je akční, příběh odsýpá a pěkně sedí, humor funguje, sebezpytování vás nutí Harryho potlapkat po hlavě. Svět kolem něj už se nám také vcelku ustálil a jen se upevňuje v základech, takže ani tady nic moc nového. Pokud jde ovšem o přátele/komplice a nepřátele, zde autor neusnul na vavřínech a s každým dílem nám přináší něco nového. Tentokrát proti našemu nejmilejšímu čaroději stála hromada zombie v čele s nekromancery, u čehož jsem se jakožto zombie fanoušek tetelila blahem. O spolupráci se postaral Thomas, jehož charakter se zatím rýsuje jen velmi neochotně, a... fascinující bude nejspíš to nejbližší slovo... patolog Butters. Čím to, že v případě Harryho spojenců umí pan Butcher tak krásně prokreslit různorodé charaktery bez ohledu na to, jak velkou roli hrají?
Jedna z mála sérií, které na začátku nahodí tempo a pak bez větších výkyvů pokračují kupředu. Rozhodně nelituji, že má tolik dílů, protože když i sedmý stojí za to, je to už docela kumšt.

cukrovka
20.08.2016 5 z 5

Kniha opět nezklamala. Harry je díl od dílu lepší a zkušenější. Akorád těch nepřátel má čím dál víc.

Khagrael
26.05.2016 5 z 5

jako zombie dinosaur to je vazne mor :D

alzbeta4340
25.05.2016 5 z 5

Do půlky knihy jsem dočetla na jeden zátah. Pak jsem musela trochu zbrzdit a ujasnit si, kdo je kdo, protože těch záporáků je hromada a trochu se pletou. Poslední třetina knihy opět strhující.

Alena_S
24.05.2016 4 z 5

Sice žádný posun, ale je to rychlé, je to čtivé a chvilku je tam tyranosaurus (!) - takže kdo by váhal, jestli to číst, už neváhejte, protože kde jinde Vám to dají :-)

rafej
26.04.2015 5 z 5

Už minulý díl se nám Harry zase dal do kupy a tento díl je ještě lepší. Konečně zase ten chytlavý styl a působivý hrdina jako u prvních dílů.

N10Tikky
08.08.2014 5 z 5

S každým dílem lepší a lepší. :)
Více v recenzi...