Tichá noc

Tichá noc https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404421/bmid_ticha-noc-4cy-404421.jpg 4 203 57

Bosch pokračuje vo vyšetrovaní vraždy z roku 2009, keď zahynula dcéra Elizabeth Claytonovej, ktorá mu kedysi zachránila život. Harry ju postupne dostal z najhoršej závislosti, spojil sa s kolegyňou Renée Ballardovou z nočnej zmeny a spoločne prezerajú staré výsluchy, aby objasnili smrť dievčaťa. Okrem toho má aj ďalší, nový prípad, ktorý sa týka hispánskej mafie a starej vraždy. Pri vyšetrovaní mu zavraždia svedka a je možné, že gangstri sa zamerajú aj naňho. Navyše si svojskými pracovnými postupmi zavaril aj u kolegov v San Fernande. Situácia kulminuje, keď Boscha unesie mexická mafia.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Dark Sacred Night , 2018


více info...

Přidat komentář

ThomasRuhe
21.02.2024 3 z 5

Vyšetřovaný případ je dobrý. Spolupráce Ballardové s Boschem funguje a jejich rozdílné přístupy k pátrání se perfektně doplňují.
Od Connellyho je to další z řady velmi zdařilých detektivních románů.

jarda155
28.01.2024 4 z 5

Příběhově zajímavější než díl první.
Již se ale dostáváme do absurdních situací co se týče spánku hlavní hrdinky:)
(přes den dělá na svých případech a přes noc víceméně taky, pokud tedy zrovna nemá co na práci v práci.)


konicekbily
03.12.2023 5 z 5

Autor v minulých dílech stvořil k hlavní postavě rozmanité prostředí jiných postav a teď si užívá možnosti s nimi ve svých knihách manipulovat a vytvářet jiná produktivní spojení. Například autorův výkon v první knize této nové řady nebyl takový, jak bych očekával, ale v tomto díle se "polepšil" a podal výkon excelentní!

Pauline23
29.08.2023 5 z 5

Druhý díl je lepší než první. Buzer karty a na scéně Bosch. Líbí se mi styl psaní i řešení víc případů najednou. Connelly je záruka kvality i bez potoků krve. Jdu na další díl.

čef
22.08.2023 5 z 5

Autor je v žánru určitě mezi prvními a tak je i tato kniha prostě skvělá. Stařičký Bosh je stále ve formě a daří se spolu s Ballardovou. Tentokráte řeší dosti starou vraždu mladičké prostitutky a několik dalších. Dostáváme se také do prostředí gangů v L.A. a není to příjemné. Nemluvím o příběhu, ten je samozřejmě dokonalý.

tami1
17.07.2023 4 z 5

Ballardová a Bosh
Bosh a Ballardová
Dva zarputilí vyšetřovatelé, dva výkonné mozky, dvě komplikované povahy a dva tvrdohlaví, neústupní policajti.
Starý případ, který nedá Boshovi spát a díky němuž se seznámí s Ballardovou snad vyústí v nějakou příští spolupráci. Moc mě to bavilo.

CharlesWard
31.05.2023 2 z 5

Tak konečně Bosh a Ballardova spolu. Má to jen jeden problém jménem Ballardová. V knize jsou nakousnuty značně nedomyšlené příběhy, které Renka vyřeší s prstem v nose a někdy mi přijde, že i na úkor části s Boschem. Tomu je tak bohužel v knize věnováno daleko méně prostoru, než by si dle mého zasloužil. Jen doufám, že se to s dalšími díly zlepší.

Luigi1
24.02.2023 5 z 5

Tato sympatická dvojka se pouští do dalšího zapeklitého případu

EllisIsland
10.02.2023 3 z 5

Moje seznámení s Michaelem Connellym nedopadlo nijak skvěle. Poslouchala jsem v audio a když příběh jen tak plyne a občas zjistím, že nedávám pozor, není to to pravé ořechové. Hlavní případy i pár vedlejších, které řešila noční směna, nebyly zvlášť zajímavé, přišlo mi to, jako když autor slepil dohromady, co mu kde zbylo. Netuším ani, jestli ostatní knihy jsou vedeny stejným způsobem, když jsou tak oblíbené a dosahují vysokého hodnocení, nechám se překvapit v nějaké další dílu s Harrym Boschem.

Mako123123
24.10.2022 3 z 5

Ten počet vedľajších prípadov pôsobil rušivo. 3,5/5 (70%)

Mayaotzin
02.09.2022 5 z 5

Renée & Harry, může být lepší dvojka? V žádném případě. Renée je jako mladší Boschova verze. Tohle byla prostě zase paráda! Těším se na další díl.

Jaruš7
21.08.2022 5 z 5

Superčtivo.
Jde jim o jediné, najít spravedlnost pro oběti krutých zločinů.
Bez ohledů na to, že jsou v hledáčku protihráčů, kterým jde o vše, musí čelit hrozbám smrti i profesním debaklům.
Citace:" Odstoupit od trestního stíhání" znamenalo, že byl případ oficiálně uzavřen, ovšem podezřelý nebyl zatčený ani obviněný.
Stejně jako ve vrcholné politice se i na LAPD dal případ zamést pod koberec v případě, že by mohl ohrozit kariéru vlivného člověka."
...Ale pravidla budeme maximálně ohýbat, ne porušovat."

Citace:"Naprosto vyjímečný procedurální román, v němž vytvoří dokonalý vyšetřovací tým dva outsideři s komplikovanou minulostí."
Publishers Weekly

Prostě paráda.

evask
12.08.2022 3 z 5

Volné pokračování předchozí knihy, Bosch hledá vraha patnáctileté dívky. To je hlavní linie, ale kromě toho řeší oba detektivové ještě další případy, takže se od hlavního tématu pořád odskakuje, a to mně vadilo.

jprst
11.08.2022 5 z 5

Do špice autorovy tvorby tomuto druhému dílu série přece jen kousek chybí, návrat Harryho Bosche to sice oživil, ale přece jen autor už předvedl i lepší věci. Ale I tak za přečtení to stálo.

Ivan F
16.07.2022 4 z 5

Tak trochu som sa obával, že Harry už notne poznačený vekom (aj samotný autor mal v dobe vydania 64 rokov - asi sa mu tak lepšie píše a vie sa stotožniť s H.B.), nebude stíhať s dychom a tým pádom to už dobré čítanie nebude, no jeho spojenie s detektívkou z nočnej smeny (lingvisti mi môžu so zmenou akurát tak vyliezť na hrb, zmena je zmena a smena je smena) bolo od Connellyho správnym krokom. Spolu im to klape parádne a čitateľ dostáva stále výdatnú porciu dobrého príbehu a slušných pár hodín čítania. Takže starý Bosch je nahradený mladou Renée a nohavice sú vystriedané sukňou. A že jej to šľape, o tom niet pochýb. S prihliadnutím na autorov vek a zmysluplný príbeh, tak v rámci žánru ide o veľmi veľmi slušný krimi román.

Kami33
10.07.2022 5 z 5

Harry Bosch je už v důchodovém věku, ale stále je schopným detektivem, kterého nelze nemít rádi. A spojení s mladou sympatickou Renée je poměrně povedené.

Eidalon
16.04.2022 3 z 5

Nový příběh Harryho Bosche a Renée Ballardové, detektiva na důchodě, který nemůže opustit svoji bývalou práci a tak vypomáhá u policie jako dobrovolník a Renée, která je aktivní policistkou – detektivem, jejíž odhalení faktu sexuálního obtěžování nadřízeného vede k trvalému faktu detektiva "uklizéného" nadřízenými na pravidelně noční směny.
Oba dva se potkávají nad ránem v prostorách policie, kdy se Harry nelegálně snaží získat data ke svému případu, který řeší a Renée ho přistihne. Z nečekaného seznámení se vyklube spolupráce na případu, k jehož vyřešení vede oba dva detektivy různá motivace.
Kniha je rozdělena na dva úhly pohledu obou hlavních postav a děj se odvíjí z pohledu Harryho či Renée. Oba dva vedle této činnosti řeší další případy, které se hlavní linií děje knihy prolínají. Harry se snaží dostat na kobylku hlavnímu vůdci gangu v okrese, kde působí, Renée noc co noc řeší řadu případů spojených s její prací na noční směně.
Odvíjí se tak před Vámi mozaika dvou životů a práce u policie, aby se postupně rozkrývalo pozadí společného vyšetřování, které je nakonec dovedeno do svého konce.
Kniha určitě neurazí, ale ani Vás nijak neusadí svým strhujícím dějem. Milovníci Connellyho a Harryho Bosche, o kterém četly řady knih tak mohou být trochu zklamáni, tentokrát se nejedná o něco, co byste si na žebříčku hodnot dali do první linie.
Zajímavé je setkání Harryho a Renée, kde spolu nyní aktivně spolupracují a Renée se stává pomyslným Boschem v sukních.
Za mne slušné tři hvězdy, ale myslím, že řada knih pana Connellyho byla prostě lepší.

Atara16
26.02.2022 5 z 5

Pěkná, čtivá odechovka na jedno odpoledne.

mysce
08.02.2022 5 z 5

V Temné svaté noci se zkříží cesty dvou sympatických literárních postav, Harryho Bosche, čtenářům známého kriminalistického veterána a mladé ambiciózní policistky Renée Ballardové (2. díl s touto hrdinkou).
Kromě samotného napínavého případu vraždy mladé dívky, sledujeme psychologicky mistrně propracovanou koexistenci dvou samorostlých osobností. Harry Bosch má s Renée dost společného, oba mají identickou „krevní skupinu“, kterou je vášeň pro spravedlnost a zarputilost, s níž se ženou za svým cílem.
Příběhová linka příběhu je filigránsky propracovaná, psaná svižným, lakonickým stylem, který drsné škole tak sluší. Dialogy jsou místy černohumorně zábavné a chytře pointované.
Connelly opět dokazuje, že jeho tvůrčí fantazie nezná mezí a za mě je pětihvězdičková!

bosorka
28.12.2021 4 z 5

Harry Bosch nám stárne a je možné, že na jeho místo za čas nastoupí Renée Ballard. Nakročeno má k tomu slušně. Podobně zabejčená, podobně svéhlavá, ale hlavně se stejně silným smyslem pro spravevedlnost. Ti dva se navíc poměrně dobře doplňují. V Temné svaté noci řeší hned několik případů, Renée ty běžné na základě svých nočních směn, kde ukazuje, že to má v hlavě fakt srovnané. pak je tu pár starších již vystydlých případů, což je zase Harryho parketa. Četlo se jako vždy jako po másle.