Púštna hviezda

Púštna hviezda https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510850/bmid_pustna-hviezda-64270b13123e4.png 5 110 27

Harry Bosch sa na sklonku kariéry vracia k svojej „bielej veľrybe" - nedoriešenému prípadu, ktorý ho stále máta. Musí nájsť a potrestať vraha, ktorý pre peniaze vyvraždil rodinu s dvoma deťmi. No aby to dosiahol, musí sa pokúsiť zachrániť čerstvo obnovené oddelenie neuzavretých prípadov, ktoré stojí a padá na odhalení toho, kto zabil sestru vplyvného mestského politika. Obe rodiny potrebujú satisfakciu, Bosch to teda nesmie vzdať. Musí byť húževnatý ako „púštna hviezda", kvet, ktorý rastie na hrobe štvorice obetí v Mohavskej púšti a nezabije ho ani sucho, ani horúčavy, ani nočný mráz.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Desert Star , 2022


více info...

Přidat komentář

Lmslaver
18.02.2024 5 z 5

Bosch a Ballardová opět spolu vyšetřují staré, nevyřešené vraždy, tentokrát přímo na novém oddělení, speciálně vytvořené pro tyto vychladlé případy. Sedmdesátník Harry, ve srovnání s předchozí knihou Temné hodiny, má aktivnější roli, jak ve vyšetřování, tak i v akčních scénách. Michael Connelly je jako vždy skvělý vypravěč, příběhem jsem prošel rychle a hladce, jako nůž máslem.

konicekbily
07.01.2024 5 z 5

Nastává pomalu čas loučení s naším oblíbeným hrdinou. Autor vymyslel pro Renée "chlívek" u policie v LA pro řešení "pomníků" - nevyřešených případů. A Renée přijímá důchodce Harryho a pouští se najednou do dvou pomníků. Knížku chápu jako počátek postupného loučení s Harrym.


Hella
27.12.2023 3 z 5

Tradičně dobré. Chvílemi tentokrát sice trochu rozvleklé, ale vysoký standard si Connelly jako vždy dokáže pohlídat. A chápu správně, že jde zřejmě o poslední Harryho příběh?

baji42
15.12.2023 2 z 5

Tady bylo toho dopodrobna vylíčeného vyšetřování, které jindy kvituji, tolik, až to bylo kontraproduktivní. Takže za mě trochu zklamání.

Aghatte
29.09.2023 2 z 5

Můj první Bosh a upřímně nechápu, proč jsou knihy této série tak žádané a drahé. Dvě hodiny celkem nudného čtení - chápu, že práce policie je titěrná a úmorná dřina, která často nikam nevede. Zde mi to bylo dokládáno na každé stránce.
Nejvíc mi vadí, když někdo něco ví celou dobu, dělá blbého, apak když to konečně vysype, můžem se dostat ke kýženému konci.
Kdybych knihu koupila, byla bych zklamaná, takhle ji vrátím do knihovny, kde mě nic nestála a za dva dny už nebudu vědět, že jsem ji četla.
Je to možná dáno tím, že hrdina už je vyhořelý a otupělý, tudíž i řádky jsou psány bez emocí a rutinně.
Obálka a název jsou úchvatné.

marlowe
20.09.2023 4 z 5

Třem posledním románům s Renée Ballardovou jsem dal možná trochu svatokrádežně (a z hlediska ostatních spokojených čtenářů i nespravedlivě) čtyři hvězdy – ale stojím si za nimi. Přitom to jsou skvělé detektivky, promyšlené do každého detailu, logické, majíc drajv – jenže mně přece jenom přišly takové nějaké uhlazené, polopatické, příliš přímočaré a až příliš vysvětlující. A někdy i nadbíhající čtenáři. Je to nejspíš můj hodně subjektivní dojem, ale když konkrétně tyhle poslední connellyovky porovnám kupříkladu s (podle mne přece jenom šťavnatějšími, plastičtějšími a nejednoznačnějšími) detektivkami Stuarta MacBridea nebo Deona Meyera, nemohu jinak, než tu jednu hvězdu odpárat.

Jiparis
17.09.2023 5 z 5

Jazyku Connellyho nic nepřebývá a nic nepostrádá, volně plyne a zprostředkuje vše, co je v příběhu třeba. Jen konec mě trochu zarmoutil, naznačuje konec Harryho? Byla by to škoda.

intelektuálka
16.09.2023 5 z 5

Michael Connelly znovu dokazuje, že svému řemeslu rozumí ....

Pátrání v oblasti nevyřešených případů a dvojice Harry - Renée ....
Kniha má děj, spád, kvalitní dialogy i trochu jazzu ....

.... Pouštní hvězdy - dokazují, že i v tomto zvráceném světě existuje Bůh ....
.... Statečně a houževnatě vzdorují horku i zimě a stavějí se na odpor všemu, co by je chtělo zničit ....

Jasná páka - Harry a Renée .... a snad se s vámi ještě setkáme ....

Awča
31.08.2023 5 z 5

Velmi pěkné, ostatně jako vždy. Mám příběhy s Renée a Harrym moc ráda.
Děj minulého dílu jsem úspěšně zapomněla, ale naštěstí na sebe díly úplně úzce nenavazují.
Bavilo mě úplně všechno, nové oddělení, oba případy, buldočí vytrvalost Harryho, Ballardová zvykající si na post šéfové.
Přečteno během chvilky, až mě to mrzí, nutně potřebuji další díl.

JSmerda
12.08.2023 5 z 5

Na knihách Michaela Connellyho miluji jeho velmi pečlivou přípravu. Každá osoba má svůj svébytný charakter, jsou velmi realisticky popisovány sociální skupiny a jejich vzájemná interakce, autor se velmi dopodrobna seznámil s policejními postupy, atd. Dohromady to dává velmi přesvědčivý příběh. Pokud jste někdy pracovali v týmu (např. v rámci šifrovacích her), pak musíte ocenit ty momenty, kdy se týmu detektivů podaří udělat průlom - tedy ten okamžik aha-efektu, kdy se vám poskládají volné dílky do smyslplného celku. Tohle mě na knihách Michaela Connellyho baví nejvíce.
Ballardová s Boschem společně pracují na odložených případech. V krátké době se jim podaří vyřešit dva případy sériových vrahů, ale vypadá to, že se série s Harry Boschem blíží ke konci :(

čef
08.08.2023 5 z 5

Ballardová s Boschem zase pátrají tentokráte hodně v minulosti. Společná firma sice nevznikla, ale u LAPD v oddělení nevyřešených případů je také dobře a případů jakoby z nebe shazovali. Řeší se především dva případy sériových vrahů, aloe je zde mnoho nebezpečí i od politiků. Závěr nemůže být jiný než dramatický, i Mick Haller se na chviličku zjeví. Že by poslední případ staříka Harryho Bosche? Nevěřím.

kolacky
29.07.2023 5 z 5

Opět výborné čtení. Harry se nevzdává, protože to by nebyl on. A moc si přeju, aby tohle nebyl poslední úkol, který dokončil. Renée je skvělá, ale Harry je Harry...

zazvorka
16.07.2023 5 z 5

Skvělé. Harry bohužel není zdráv, přesto doufám v pokračování...

astra3
09.07.2023 5 z 5

Napínavé. V závěru vzal Harry vše do svých rukou. Nejlepší byla "empatička". Uvidíme, co přinesou další díly.

soukroma
09.07.2023 3 z 5

Smíšené pocity, vždycky jsem dávala přednost Hallerovi, který se zde naneštěstí kmitne v jednom jediném telefonickém rozhovoru, ale líbilo se mi podrobné vyšetřování... Ale tady to bylo k nepřečkání: první půle úmorná neustále přibývajícími jmény ... kolegů na oddělení odložených případů, obětí, příbuzných, vyšetřovatelů několika z těchto nevyřešených vražd, nekonečné seznamy materiálů uložených v archivech a digitálně...a podrobné popisy celodenní práce přehrabování, telefonování, ověřování, hledání apod. Nakonec se tedy řešily případy dva, přesněji Bosch tvrdošíjně řešil ten "svůj" a nedbal potřeb práce na přiděleném, který zaměstnal hlavně Ballardovou.
Teprve vpůli se to konečně rozjede, ale do toho politika, staří kamarádi, suvenýry ..., a Bosch nespolupracuje a dělá si co chce, ve jménu své spravedlnosti. A ve stejném melodramatickém duchu to také celé končí. Bosch se mi zde zprotivil už dokonale po celé sérii - jediný schopný, pracovitý, spravedlivý na světě, prostě spasitel, ale bez ohledu na ten nejbližší okolní svět. Pro mne zklamání: 70%.
O spoustě otravných překlepů nemluvě.

"Když Bosch sečetl léta strávená ve válce a léta strávená u policie, vyšlo mu, že se na obrazy násilné smrti díval déle než padesát let. Tvrdit, že si za tu dobu na zkaženost a krutost lidské rasy zvykl, by bylo přehnané, ale na druhou stranu dávno přestal tyto exploze násilí jako pouhá vybočení z normálu Víru v lidskou dobrotu do značné míry ztratil. Násilí pro něj nebylo odchylkou od normálu. Byla to norma."

Monoptilon bellioides = pouštní hvězda

petrarka72
01.07.2023 3 z 5

Loučení s Harrym - ještěže Ballardová je čím dál více "boschovská"... Jen se mi tentokrát zdálo, že případ je podle šablony, kterou znám už dlouho. "Svět je vzteklej."

alzbeta4340
19.06.2023 5 z 5

Pouštní hvězda mě chytla hned od první strany, přečetla jsem ji opravdu rychle ani jsem nevěděla jak. Jako rozloučení s Harrym bylo tohle víc než důstojné, ale stále ještě prostor pro pokračování vidím.

rimar
07.06.2023 5 z 5

Knihu také vnímám jako takové loučení s Harrym ale přes pokročilý věk a zdravotní problémy má pořád šťávu a jde do toho naplno a bez servítek. Tým který dala dohromady Renée je životaschopný a ty příběhy s ním mohou fungovat ale prostě král je a byl jen jeden a tím byl Bosch nic naplat. Ale třeba se pletu a ještě něco s ním bude jen poslední díly už opravdu tak nějak jde vidět spíše jako takový muž v pozadí. Důležitý zkušený ale pořád už jen na pozadí jiných postav.

moni.ka
06.06.2023 3 z 5

Connellyho mám moc ráda, ale bohužel už u druhé knihy v řadě (po Temných hodinách) mám pocit, že trochu ztrácí nápady i dech...nechytlo mě to tak jako předchozí případy Harryho Bosche.

Lolila
06.06.2023 5 z 5

Táto séria má u mňa totálnu topku v detektívkach. Pútavé, napínavé, akčné, stále s novými zápletkami, ktoré nestrácajú na sile ani s pomaly starnúcim Harrym:-).
Aj táto časť je skvelá, spolu so sympatickými postavami Harrym a Renée, ktorí sa výborne dopĺňajú.