Pád

Pád https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156268/pad-156268.jpg 5 212 49

Harry Bosch se ocitá na sklonku kariéry, a tak chce zbývající tři roky služby maximálně využít. Přání se mu vyplní: jednoho rána přistanou na jeho stole hned dva nové případy. Prvním z nich je vražda z roku 1989, jejímž pachatelem je podle rozboru DNA devětadvacetiletý násilník. Je ovšem možné, aby spáchal vraždu v pouhých osmi letech? Anebo se v laboratoři dopustili strašlivého omylu? Pokud by platila druhá možnost, zpochybnilo by to všechny případy, v nichž se důkazy rovněž opíraly o analýzu DNA. Současně je Harry povolán k druhému případu: má prošetřit smrt muže, jenž zemřel po pádu z okna. Vyskočil sám, nebo mu někdo pomohl? Harry záhy zjišťuje, že oba případy jsou propojené a že je spojují zákulisní politické čachry. Nakonec dospěje ke dvěma mrazivým odhalením: v Los Angeles už více než dvacet let nerušeně působí sadistický vrah a tamní policii paralyzuje politické spiknutí s velmi dlouhými kořeny. Podaří se Harrymu odolat tlakům, které s postupem vyšetřování mocně sílí? Anebo se ukáže, že jako detektiv ze staré školy nedokáže čelit nástrahám moderní doby a že jeho odchod do výslužby přichází právě včas?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: ekniha , Domino
Originální název:

The Drop , 2011


více info...

Přidat komentář

Česneksmedem
16.07.2023 5 z 5

Policajtika, to je klíčové slovo této parádní detektivky. Bohužel se musíme smířit s tím, že se politika mísí se vším, s čím se běžně setkáváme. Všichni mají své zájmy, které prosazují, jen je problém v tom, že někomu projde prakticky všechno a někdo naopak musí být tím obětním beránkem.
Harry Bosch to se svou povahou nemá rozhodně lehké. Na druhou stranu, pokud ve svém okolí máme někoho takového, měli bychom si ho vážit. Conellyho další velice zdařilá kniha.

CharlesWard
26.04.2023 2 z 5

Bohužel zase slabší, a přepolitikařená boshovka.


Luigi1
20.02.2023 5 z 5

Tak jsem dočetl krásnou detektivní knihu

jprst
17.02.2023 5 z 5

Harry Bosch, detektiv s jasným smyslem pro spravedlnost je v cestě za jejím dosažením nekompromisní a je ochoten obětovat vše, i když ne vždy je to pro něj bezbolestné. Další autorova detektivka, která nemá chybu, ostatně jako u převážné většiny Connellyho knih.

mi-380
01.07.2022 5 z 5

Connelly a jeho Harry znovu ve formě. Nekompromisní, svérázný, neúplatný, konfliktní. Zároveň také zamyšlení nad prioritou řešení různých případů, o čemž nějak moc často rozhodují víc politici než odborníci. Obecná pravda, bohužel. Utěšeně komplikovaný děj s mnoha, současně s řešením dvou hlavních kauz, probíhajícími konflikty a zákulisními manévry a s přesvědčivým pohledem do všech tří autorových prioritních oblastí (policie, justice, tisk).
95 % (aktuálně 177 hodnocení s průměrem 91 %).

Pokud poručík očekával radostné výkřiky nebo alespoň zatleskání, musel být zklamaný. Reakce na dobrou zprávu, že do vyšetřování případu půjde neutuchající tok peněz, byla spíše vlažná. Placené přesčasy byly dobrá věc a za celý rok jich bylo zoufale málo.
Policisté se však zdráhali spojovat práci na tomto konkrétním případu s finančním ohodnocením. Bosch věděl, že všichni přítomní by pracovali tak dlouho, jak bude potřeba, bez ohledu na to, zda by za to dostali zaplaceno.
Proto to děláme.

Lumír23
07.07.2021 5 z 5

Taková rychlíková detektivka. Poctivá, hutná, dva příběhy v jednom, vliv politiky na běžnou práci a také její neviditelný vliv na osudy lidí... Dobré to bylo.

Jaruš7
24.06.2021 5 z 5

Případ Pád komplikuje detektivovi život.
Vypořádat se s profesní zákonitostí, že zlu se neodpouští narazilo na donucení pochopit pohnutky pachatele a odpustit zločin. Takto si ve vztahu s matkou zločince své krédo pošramotil.
Čistý štít je zářivý, ale počet konfliktních přátel přibývá.

Citace:" ... predátor zůstane navždy predátorem. "

Bezvadnost v pěkně komplikovaném případu.

moudivlacek
26.05.2021 4 z 5

Po dlouhé době opět kniha s milovaným Harrym Boschem. A opravdu je to takový dinosaurus, ale je mu naprosto cizí politikaření a lezení do zadku nadřízeným či vlivným osobám, nesnese lež, podvod a zradu. Nyní má Harry objasnit, jak se mohla krev malého chlapce dostat na jednu mrtvou mladou dívku. DNA mluví jasně, ale Harry velice rychle najde směr. Bohužel dostane případ, o který nestojí, vyšetřit smrt syna současného radního Irvinga. A zde je to dost komplikované. Prostě jsem zásady jako Harry - do činnosti policie intriky politiky nepatří. Hodně je tu o tom, kdo je vrah a kdo skutečné oběti. Po psychologické stránce jsem si tento díl užila. Ale už jsem s Harry četla lepší. Jsem zvědavá na další díl.

MatoPalkes
27.01.2021 5 z 5

Už klasicky super. Connelly sa strašne dobre číta.

rumund
11.01.2021 4 z 5

Tohle byla už má asi desátá kniha od Michaela Connellyho a Harry Bosch opět nezklamal. Napínavá a dobře čtivá kniha.

mysce
14.11.2020 5 z 5

Detektiv Harry Bosch, můj oblíbený „bručoun“ s absolutním smyslem pro spravedlnost, je opět na scéně a řeší současně dva případy. Se zločinci i s intrikami ve vlastních řadách bojuje neúnavně jako lev. Také v tomto případě je neúplatným hráčem, který odmítá s případy manipulovat a dál razí své životní krédo „buď záleží na všech, nebo na nikom“.
Za zmínku v příběhu stojí linka Boschova soukromí. Harryho dcera Maddie je velmi bystrá dívka a jednou by chtěla následovat svého otce v jeho povolání. Jejich vzájemné dialogy patří k příjemnému osvěžení románu a dozvíme se jednu potěšitelnou zprávu: boschovským genům zřejmě nebude jen tak konec …

Zelený_Drak
25.10.2020 3 z 5

Opět skvělý detektivní příběh. Bohužel, platí to, co jsem psala u 9 draků. Vůbec mi povahově nesedí hlavní hrdina. Kdybych neměla co číst, tak bych se dalším dílům této série nebránila, protože napsané je to velmi dobře a zápletky jsou docela chytré (tahle mě bavila mnohem víc než ta v 9 dracích). Ale kvůli Boshovi nemám potřebu další díly vyloženě vyhledávat.

eva.haf
02.09.2020 5 z 5

Mohu se jen přidat k všeobecné chvále, která tu v komentářích zaznívá. Skvělé počtení.

Jiparis
01.08.2020 5 z 5

Opět skvěle postihnuté prostředí popisující prorůstání vlivu politiků do práce policie. Podobnost s tím naším mě až děsí .Policistů jako je Harry Bosch je třeba jako soli. Pátrání po masovém vrahovi, otázky viny a trestu, rodinné vztahy, to vše umí Connelly podat velmi působivě.

konicekbily
29.06.2020 5 z 5

Jako dobře vycvičený lovecký pes, který běží po stopě, neuhne a nezastaví se, dokud nenalezne kořist. Takto podle mne autor nastavil HB směr vyšetřování a Harry vše naplnil. Další skvělá kniha z pěkné série. Fixlování radních z minulého století v USA je podobné stylu práce některých radnic u nás ve století právě probíhajícím. Škoda, že HB je fiktivní postava, možná by nalezl uplatnění i u nás.

harena
14.06.2020 5 z 5

Další příběh s Harrym, který je skvěle napsaný a určitě nezapadne mezi ty stovky a stovky detektivek a thrillerů, které vycházejí. Harry řeší případ dvacet let starý, ale zároveň si ho žádá radní Irving, aby objasnil smrt jeho syna. Což je samozřejmě překvapující, protože se navzájem opravdu nemají rádi. A musím opakovat stejně jako u předchozích dílů, že vyšetřování je jako vždy napínavé, Harry je stále frajer a konec povedený.

Hugomil
12.09.2019 5 z 5

Jako vždy perfektní.

March
15.07.2019 5 z 5

HB opět nezklamal.
Plusy- několik zapletek, svižný dej, napětí, staré neobjasnene případy, Harry Bosch.....
Minusy- za mě žádný:-)
Doporučuji

Pauline23
07.07.2019 5 z 5

Skvělá klasika s Harrym Boshem která nezklame. Je pád dílem nešťastné náhody, sebevraždy či vraždy? K tomu Irving a policajtika na scéně...za mě super, doporučuji.

twiggynka
20.02.2019 5 z 5

Harry mě nikdy nezklame :-)