Přeběhlík

Přeběhlík https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/302529/bmid_prebehlik-ppD-302529.jpg 5 190 44

Harry Bosch přechází na temnou stranu práva. Ale ve všech ohledech zůstává stejně zarputilý a samorostlý, jako byl dřív. Je lepší sám odejít, než být vyhozen. Přesně tímto pravidlem se řídil detektiv Harry Bosch, když před šesti měsíci opustil policii. Měl už po krk zpolitizované mašinerie, a tak zvolil raději výslužbu než neustálý boj s větrnými mlýny. Člověk jeho typu však nevydrží dlouho v nečinnosti. Dobře to o něm ví i advokát Mickey Haller, a proto Bosche osloví s nabídkou, aby pro něj pracoval jako soukromý vyšetřovatel. Boschovi se tato představa zpočátku příčí - má pocit, že by se tím zpronevěřil všemu, co jako policista vykonal a čemu věřil. Nakonec se přece jen nechá přemluvit. Nyní tedy stojí na opačné straně justičního systému a bývalí kolegové pro něj mají jen hanlivé označení "přeběhlík". Jeho úkolem je nalézt důkazy, které zprostí Hallerova klienta obvinění z vraždy, přestože vzorky DNA, nalezené na místě činu, hovoří jednoznačně v jeho neprospěch. Vskutku nelehký úkol. Bosch se však do něj pustí s vervou buldoka a brzy začne nacházet v policejních spisech různé nesrovnalosti a rozpory. Je možné, že nitky tohoto případu vedou přímo do policejních řad? A pokud je tomu tak, neocitá se v ohrožení života i Bosch?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Crossing , 2015


více info...

Přidat komentář

Paja1709
03.12.2023 4 z 5

Dobře se to četlo. Jen konec mi připadal takový rychlý.

Česneksmedem
20.07.2023 5 z 5

Opět velice dobré počtení. Někteří vyšetřovatelé mají duší černou jak asfalt a jsou oprsklí jak lázeňské veverky. No a Harry Bosch má ke konci knihy hodně blízko k nekonečnému spánku. Ale nebojte se. Ten zemře až někdy v pátek na black friday, neboť i smrt podražila.


Luigi1
22.02.2023 5 z 5

Pěkné počteníčko Connelly opět nezklamal

Marcik7
23.01.2023 4 z 5

Nemusím moc scény ze soudní síně, ale tohle bylo nakonec jiné a vtáhlo mě to do napínavého děje - Boschovo hledání souvislostí bylo famózní. Trochu mě zklamal závěr, například zapomenuté fotografie zvlčilých policistů v kopírce nebo fakt, že se Bosch nechal nachytat jedním z nich ve svém vlastním domě...a kde se tam vzal ten oprášený oranžový Camarro?!? Proto ubírám jednu hvězdičku, ale jinak tleskám.

ThomasRuhe
14.08.2022 3 z 5

Příběh se mi líbil a dobře se četl. Pátrání po důkazech pro obhajobu je zajímavé a realistické, přičemž nechybí ani gradující závěr s krátkým soudním líčením. Postavy Hallera a Bosche dobře fungují. Když budu hodnotit, tak dám 3 hvězdy, s tím, že procenty je tak 75%.

March
12.08.2022 5 z 5

Spojení Bosche a Hallera je pro mě TOP. Knížka měla všechno, hlavně Harryho:-). Byla neobvyklá pozice Harryho na druhé straně, ale opět nezklamal, z ničeho udělat něco, prostě Harry je Harry. Souhlasím s milosko_b, řazení knih je někdy překvapivé....
Každopádně kniha bez chyby,vřele doporučuji.

o_mega
16.03.2022 4 z 5

Tato kniha je viac Bosch ako Haller, co mne aj vyhovuje.

milosko_b
07.09.2021

nepáči sa mi ak vydavateľ zaraduje knihy bez systému..táto kniha je zaradená ako 18.diel hary bosch a zaroveň ako diel miky hallera, to isté platí pre isp.ballardovú, je zaradená aj tam aj u boscha..je to dosť pomiešané a musím hľadať,ktoré knihy vlastne mám

MatoPalkes
27.01.2021 5 z 5

Spojenie Bosch + Haller, ani jedna strana nebola zbytočná. Napínavé.

mysce
27.01.2021 5 z 5

Detektiv Harry Bosch je kvůli drobnému prohřešku postaven mimo službu a tak se rozhodne k odchodu do výslužby.
Harryho nevlastní bratr, advokát Mickey Haller, nevěří ve vinu svého klienta obviněného z vraždy a má pochybnosti o správném postupu policie. Přeje si, aby pro něj Harry pracoval jako vyšetřovatel obhajoby. Ten ale nechce o práci pro obhajobu ani slyšet. Jako policista posílal roky za mříže zločince a logicky nesnáší advokáty, kteří jim pomáhají na svobodu.
Haller ho ale nakonec přemluví, jestli totiž něco Harry nesnáší víc než právníky, tak je to fakt, že ve vězení možná sedí nevinný člověk a skutečný vrah si vesele běhá na svobodě. Harry se tak ocitá ve dvojím ohni, ale nepoleví ani na chvíli, aby zjistil pravdu. Hlavně, že mu nikdo nepředepisuje, co a jak má dělat nebo naopak dělat nemá nebo dokonce nesmí, protože „těm nahoře“ by se to nemuselo líbit.
Harry tedy začne strkat nos do práce policie, nebojácně píchá do vosího hnízda a je z toho detektivka par excellence!

harena
15.01.2021 5 z 5

Tady opět přichází na scénu Harry B., aby likvidoval zlo, bránil nevinné a trestal zločince. Tentokrát zpočátku sice nerad, ale pak přece jen spolupracuje se svým nevlastním bratrem - právníkem. Obává se totiž, aby nepřestoupil na "temnou stranu", ale čtenáři, kteří Harryho znají, vědí své. Přeběhlík patří mezi nejlepší díly série. Connely umí napsat příběh opravdu napínavý, ať už sledujeme Harryho pátrání po pravých vinících nebo sledujeme jednání v soudí síni. Skvělé počtení , užila jsem si a těším se na další díl.

Jaruš7
16.12.2020 5 z 5

Vzorňas Bosch se nechce jen tak dát zlomit, aby stál na opačné straně zákona. V aktivní službě byl neústupný ochránce zákona a teď by měl být "Přeběhlík"? Je to jako zrada, ale intuice, že evidentně jasné důkazy jsou jasné až moc mu zavání nespravedlností.
Policejní dril ve vyšetřování je zde v Kalifornii jaksi na rozdíl od Evropských zemí jiný, tupě předpisový. (Policejní stát - nutná předběžná obrana proti živlům).

Citace:". Camaro siza motocyklem si udržoval odstup čtyř aut. Mířili na východ a pomalu se blížili táhlé zatáčce,..do údolí Hollywoodu...uviděl mezeru a přidal plyn. Auto vyrazilo vpřed.
"Co to děláš?"
"Řeším problém."
"Co?"
" Než se z něj stane problém."
Camaro zabrousil do levého pruhu a předjíždějícího motorkáře úplně zablokoval.
S... uslyšel kvílení brzd a pak dlouhé troubení aut v protisměru, kam muset motorkář chtě nechtě vjet. Po chvíli se ozvalo pronikavé řinčení a nevyhnutelný náraz kovů o kov.
S.. se usmál a jel dál."

Rady z praxe, realitu naznačují.
Fajn.

JSmerda
16.10.2020 5 z 5

Přeběhlík je první kniha, kterou jsem čet od Michaela Connelliho. Musím uznat, že to byla první detektivka, kterou jsem přijal bez výhrad a která mě zcela pohltila. Sedí mi jak hlavní postava detektiva Bosche, tak i způsob vyprávění. Detektiv Bosch je sice "obouchán" životem, má své zásady, ale v principu mu vždy jde o fair play. Současně to není žádný vyvrhel nebo excentrik (jak to bývá u jiných autorů), se kterým by měl čtenář se problém ztotožnit. Detektiv pomalu shromažďuje důkazy, indicie, podezření, až dospěje k vyřešení případu. Nejsou nutné desítky mrtvol a hektolitry krve.

čef
20.08.2020 5 z 5

Další z vynikajících knih o nevlastních bratrech advokátovi Hallerovi a detektivu Boschovi. Přeběhlík je Bosch, který pátrá po zločincích v řadách policie, což mu samozřejmě popularity v řadách LAPD nepřidá. Také mu jde chvílemi o život. Napínavé čtení to tedy opravdu je a tak mohu jen doporučit.

Kami33
19.08.2020 5 z 5

Spojení dvou oblíbených hrdinů Harryho Boshe a Mickey Hallera v jedné knize - super.

kn23
16.08.2020

Zbožňujem Harryho a aj jeho brata,ale v tejto knihe... neviem čítala sa mi ťažko,ale možno len preto, že predtým som čítal krutú rozlúčku a tam to fungovalo o čosi lepšie čo sa vztahou medzi bratmi týka.

konicekbily
12.08.2020 5 z 5

Knihu považuji za dosavadní vrchol autorovy tvorby. Nenalezl jsem v ní žádnou vatu, žádná hluchá místa. Dokonale promyšlený příběh, krůček po krůčku odhalování skutečností Harrym (pouze jedna thriller-scéna) a závěrečné soudní pojednání v podání jeho nevlastního bratra. A nakonec vše do sebe zapadlo - jsem nadšen!

AlenaF
26.07.2020 5 z 5

Opět bezvadná detektivka s Harry Boschem.

Reacher
24.07.2020 5 z 5

Nemohu uvěřit tomu, že Michael Connelly nikdy nedělal u LAPD... Tak detailní znalost práce policistů, včetně různých nenápadných detailů se vidí málokdy.
V jeho dalším příběhu sledujeme Harryho Bosche už coby civilistu, který přes počáteční nevoli, začíná pracovat jako vyšetřovatel pro svého nevlastního bratra. Jelikož se nemůže účastnit vyšetřování přímo jako policista, musí si dopomoci důkladným prostudováním spisů a na základě dlouholetých zkušeností najít ve spisech problematické části. Často jsem měl stejný pocit jako jeho bývalá parťačka Lucia Sotová, která v jedné situaci, když Harry studuje spis říká : ,, Učím se od tebe."
,, Cože? Jenom tím, že mě pozoruješ při čtení spisu?"
,,Ano. Učím se, které věci pokládáš za důležité, jak si dáváš dohromady souvislosti, jak vyvozuješ závěry".
Tak přesně jsem se cítil i já, při čtení této knihy. Učil jsem se od Harryho a potažmo i od Michaela Connellyho s tím, že jsem se zároveň královsky bavil.

surikata246
28.05.2020 5 z 5

Moc pěkná po dlouhé době detektivka,kterou jsem přečetla jedním dechem.