Město kostí

Město kostí https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51506/mesto-kosti-51506.jpg 4 239 44

Na Hollywood Hills byly nalezeny kosti dvanáctiletého chlapce. Šokujícího případu se ujímá nekonvenční detektiv Harry Bosh a brzy zjišťuje, komu léta pohřbené ostatky patřily. Během nervy drásajícího pátrání postupně odkrývá jednotlivé vrstvy dávno zapomenutých událostí a odhaluje smutnou pravdu o pošramoceném životě hocha, kterému osud v žádném ohledu nepřál. Harry je rozhodnut vyřešit případ do nejmenších detailů, aby mohli být všichni viníci spravedlivě potrestáni. Zpočátku se domnívá, že se mu daří plnit vytýčený cíl, ale pak dojde ke smršti událostí, které vážně ohrožují jeho policejní kariéru. Harry se tím tradičně nenechá zastrašit a pokračuje v započaté práci – aby dospěl k závěru tak šokujícímu a nečekanému, že čtenář bezděčně zalapá po dechu…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Domino
Originální název:

City of Bones , 2002


více info...

Přidat komentář

items
21.02.2024 5 z 5

Ťažšie na prečítanie. Moc nemusím príbehy, v ktorých sú obeťami zla deti. Moja chyba, snažím sa nečítať anotácie, na môj vkus obsahujú až moc informácií z deja a pri čítaní samotného príbehu už len čakám kedy sa stane toto a kedy tamto a kedy príde sľubovaný zvrat.
Nič to však nemení na 5 hviezdičkovom hodnotení.

PitoR
07.01.2024 5 z 5

Vykúpenie!
„Raz mi ktosi povedal, že celý život sa snažíme dosiahnuť jediné. Vykúpenie. Chceme sa vykúpiť. Za všetko. Za čokoľvek. Všetci chceme, aby nám bolo odpustené.“

Harry Bosch je späť v 8. časti rovnomennej série o detektívovi z Los Angeles. Tentokrát ide o starý príbeh, keď sa na jednom kopci nájdu kosti dieťaťa a tie jednoznačne napovedajú tomu, že išlo o násilnú smrť.

„Vraždy detí človeka mátajú navždy. Je po nich úplne prázdny a vystrašený. Na svete neexistuje nepriestrelná vesta, ktorá by pri nich dokázala vyšetrovateľa ochrániť. Pri vraždách detí si vždy uvedomí, že svet je plný strateného svetla.“

Harry v skvelej forme, dokonca zamilovaný, ale... Viac prezrádzať nebudem. Snáď iba toľko, že záver ma veľmi prekvapil. Výborná detektívka, avšak na to som si pri Michaelovi Connellymu už akosi zvykol. A opäť nesklamal, takže maximálna spokojnosť.


helenkan
12.10.2023 4 z 5

Stačí se dostat přes ( pro mě trochu rozvláčný) začátek, ale pak to má správný grády. A tak jsem zase ponocovala. Nojo, zvědavost až do konce, by mě stejně nedala spát. :-) Pěkná detektivka.

jprst
05.08.2023 4 z 5

Dobrý detektivní příběh autorem dobře rozehraný postupně začne zacházet do slepých odboček, které sice věrně vystihují úmornou detektivní práci, ale postupně to začíná být poněkud monotónní. Nicméně ani tím se děj nijak nezpomaluje, ani čtivost nijak netrpí Příběh řadím do průměru autorovy tvorby, ale za přečtení určitě stojí.

VendulaB
19.02.2023 5 z 5

Skvělá, ukázková, pravá americká detektivka, další výborný díl s H. Boshem. Příběh obsahuje všechno, co si čtenář od takového druhu literatury může přát.

Luigi1
19.02.2023 4 z 5

Moc vyšetřování málo akcí

mi-380
14.12.2020 5 z 5

Bosch 008, sázka na jistotu potvrzena. Jeho vyšetřování je tentokrát zpestřeno a zkomplikováno necitlivými zásahy novinářů, nekompetentních kolegů a intrikujících nadřízených. A také postupně odhaluje smutnou skutečnost, že jedna tragédie dokáže principem domina vyvolat několik dalších. Rok 2002 - sítě mobilů, kamer a internetu jsou zatím řídké a plné děr, takže Harry a Jerry jezdí, telefonují, běhají a vedou výslechy od rána do noci. Autor hlavního hrdinu i postup při řešení případu znovu popisuje naprosto věrohodně a uvěřitelně, alespoň pro mě, osobu, která se zatím k bájnému L.A. dostala nejblíž při návštěvě jednoho ostrůvku v Atlantiku, z něhož jsem nedohlédl ani k soše Svobody. Connellyho styl a kouzlo na mě ale zatím stále úspěšně působí. Na dálku.
90 % (aktuálně 168 hodnotících s průměrem 88 %, z mých osmi hodnocení série zatím 6x *****, 2x ****).

P.S.
Den po přečtení jsem si pustil první epizodu první řady seriálu z roku 2014 a ejhle, hlavní dějová linka se rozjíždí přesně podle Města kostí.

Ondrej506
21.09.2020 4 z 5

Veľmi zaujímava zápletka, týraného dieťata určite zaujme každého čitateľa. Celkový dojem z knihy zlepšuje taktiež aj sympatická postava Harryho Boscha. Obsahovo je táto knižka slabšia, chýba tam trošku napätia. Autor vytvára dobrý príbeh, ktorý často rýchlo ukončí a nechá Vás v malej nevedomosti o pohnútkach a motívoch niektorých postáv. V konečnom dôsledku je táto kniha príjemné oddychové čitanie.

mysce
26.07.2020 5 z 5

Harry Bosch se dostává k případu, který mu oživuje vzpomínky na dětství a nedá mu spát. V Hollywoodu jsou totiž nalezeny kosti asi dvanáctiletého chlapce, evidentně drasticky týraného. Přestože se jedná o dost zamotaný, dvacet let starý případ, ovládá Harryho nezlomná touha jej objasnit.
Vyšetřování není jednoduché a je provázeno několika tragickými událostmi, které vážně ohrožují jeho policejní kariéru. Náčelník Irving má jasno, Harry je „průseromagnet“. Harry zkrátka přitahuje průšvihy jako malinovka hejno vos. Je to tvrdá hlava a způsoby, kterými se vrhá do řešení svých případů, bývají opravdu nekonvenční.
Ovšem Harry se tradičně nenechá zastrašit a pokračuje v započaté práci – aby dospěl k závěru tak nečekanému, že jsem na chvíli oněměla úžasem…

Hugomil
14.08.2019 5 z 5

Staré případy mají vždy něco do sebe. A ne jinak je tomu i v Harryho příběhu Města kostí. Příznačný název pro tento případ. Jako vždy solidní a propracovaný příběh který se čte sám.

harena
16.07.2019 5 z 5

Je to moje sedmá detektivka s "tvrďákem" Harry Boschem a stejně jako předešlé je napínavá a čte se téměř sama. Vražda je vražda a tak Harry chce vypátrat, kdo zabil před mnoha lety malého chlapce. I když by policie už chtěla případ uzavřít, svérázný Harry pátrá dál. Také potká Julii, ženu, se kterou by mohl chvíli být, ale bohužel, zase to nevyšlo. A konec? Jsem opravdu zvědavá, kam to ten Harry odchází.

March
02.06.2019 4 z 5

Opět HB nezklamal, i když jsem asi čekala něco víc...starý příběh, tyrane dítě, skvělá zápletka, ale chybělo mi trochu více napětí...byť jsem tedy knížku přečetla na jeden nádech... zaver knihy překvapivý, tak se vrham na další dil, at vim co je s mym oblíbencem....:-)

trudoš
10.05.2019 4 z 5

Slabší, hlavně po stránce obsahové. Samotný základ vyšetřování je dobrý, o tom žádná, už jen z toho patologova suchého popisu následků tělesného týrání mi běhal mráz po zádech. Jenže jak Michael Connelly případ pěkně rozehraje, následně začne zajíždět do slepých uliček. Ačkoli uznávám, že tím věrně zachycuje úmornou práci detektivů, někdy po třetím pokusu/omylu to začne být jaksi monotónní. A když se k tomu začnou nabalovat administrativní i byrokratické kličky, člověk se neubrání úvahám, zdali jej tady někdo nenatahuje na vařenou nudli. Navíc se přiznám, že když pak přišlo na přetřes finální odhalení, pár detailů mi na historii celého zločinu nesedělo. Přitom ale tempo vyprávění nijak nepokulhává a těch tři sta padesát stran, se četlo samo.
Co mě docela štvalo, byla autorova neochota uzavírat nakousnutá témata, týkající se osobního života Harryho Bosche. To však plně vynahrazuje hrdinovo závěrečné rozhodnutí opustit řady policie, takže se v rámci série máme pro příště na co těšit.

Ramiel
01.05.2019 3 z 5

Nějak mě Harry v tomto díle štval. Hlavně tím, jak si hrál na osamělého kovboje. Být na místě Jerryho, tak chci jiného parťáka. No a budu se opakovat ve výtce k autorovi, jelikož je pachatel zastřelen. Ano, už zase. To jako vážně nemůže aspoň jednou Harry někoho úplně normálně zatknout? Jinak případ zajímavý, "milostná" linka s Julií měla vážně drsné a nečekané rozuzlení. Jen tedy Julie musela být docela dost psychicky narušená.

Lmslaver
09.02.2019 4 z 5

V Městě kostí pátrá Harry Bosch po pachateli zločinu, který se stal před mnoha lety a možná právě proto, že jde o případ starý přes dvacet let nemá tak vysokou dávku napětí jako jiné Connellyho příběhy. Sledujeme tu spíše rutinní policejní vyšetřování, které osudově poznamená některé účastníky, narazíme na další střípky nevraživosti mezi Boschem a zástupcem policejního náčelníka Irvingem. Město kostí nepatří mezi nejlepší knihy s HB, ale stále je to nadprůměrná detektivka, která nepostrádá náležitou čtivost.

Erzetka
27.01.2019 5 z 5

Při přečtení anotace mi přeběhl mráz po zádech, spojení malého dítěte, vraždy, vyšetřování... řeknu to asi tak - starý dobrý Harry Bosh je zpět, po předchozím díle, který mi nesedl ve spojení s agentem McCalebem, tohle bylo dobré, víc než dobré. Škoda Julie, „škoda“ zabitého vraha. Posledních pár stránek překvapilo, jsem zvědavá kam se Harry posune v dalším díle.

Liduka
20.09.2018 4 z 5

Nemohla jsem se od knihy odtrhnout a stále hltala stránky, abych se už dozvěděla, kdo za tím vším stál. SPOILER: Jenom mě zklamalo, že autor nechal vraha zabít a tak jsme se vůbec nedozvěděli jeho verzi. Také mě naštvala smrt Brasharové, která byla mírně řečeno přitažená za vlasy. Jinak ale za mě spokojenost.

moudivlacek
08.09.2018 4 z 5

Vražda dítěte je vždy hrozná a vůbec nezáleží, jak stará je. Alespoň pro Harryho a jeho věrné. Harry na chviličku pozná milou ženu, ale má ji jen velmi krátký čas, navíc pozná, že ji vlastně neznal tak dobře, jak si myslel.
Opět jde Harry proti zdi a opět se ho snaží odstavit od případu a "dokončit" jej dle svého, což Harrymu silně vadí a dělá vše pro to, aby pravda vyšla najevo.
Nakonec svého vraha najde, ale vyšší spravedlnost si jej už převzala. Harry čekal přeložení, místo toho ....
To se dozvíte, když si knihu přečtete. Mně to trochu zklamalo, nevím co bude dál. Ale doufám, že Harry zůstane věrný jednomu - hledání pravdy.

Turmee
18.05.2018 4 z 5

Opravdu příjemná detektivka. Nic příliš strašidelného, nic příliš překvapivého. Prostě obyčejný pracovní den.
Příběh zachycuje tu méně zajímavou a fascinující část policejní práce. Spousta papírování a tlak médií. A do toho realní lidé se svými problémy, nadějemi a minulostí.

kn23
07.04.2018

Ku Connellymu som sa vratil asi po piatich rokoch a uz pri nom asi ostanem.velmi zaujimavy pribeh.za mna 5bodov