Černá skříňka

Černá skříňka https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167588/mid_harry-bosch-cerna-skrinka-TnR-167588.jpg 4 211 50

Kdyby ještě žil Chandler, psal by jako Connelly. A Phil Marlowe dnešní doby by se jmenoval Harry Bosch. Je rok 1992 a Harry Bosch se ocitá ve víru pouličních výtržností, které paralyzovaly celé Los Angeles. Město je vydáno napospas lidem, kteří si myslí, že teď už je dovoleno všechno: ničit, rabovat... a třeba i vraždit. Jednou z obětí je i mladá dánská reportérka Anneke Jespersonová, přezdívaná Sněhurka. Bosch se pokusí její vraždu vyšetřit, ale případ je mu záhy odebrán a zůstává nevyřešený. O dvacet let později Harry už jako elitní detektiv Oddělení nevyřešených případů získává nové důkazy, které by mohly smrt krásné Dánky objasnit. S buldočí urputností začne tedy prohledávat trosky případu a doufá, že se mu v nich podaří najít imaginární černou skříňku – klíč k vyřešení dvacet let staré záhady. Bude tímto klíčem tajuplný, deset let starý telefonát? Nebo případ nějak souvisí s první válkou v Perském zálivu? A proč Harrymu začal jít po krku nejen jeho nadřízený, ale i lidé z vnitřního vyšetřování?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Domino
Originální název:

The Black Box , 2012


více info...

Přidat komentář

mi-380
15.12.2023 4 z 5

Znovu (už po šestnácté) mě svět Harryho Bosche dokázal hned od začátku chytit na 100 %. Odhalování dvacet let starého zločinu je dobře promyšlené a prostředí LA znázorněné jako bych šel prstem po plastické mapě, s nejednoznačnými postavami po obou stranách zákona navíc. Bál jsem se jen autorem obvykle přepáleného konce, i tentokrát oprávněně, takže za plný počet to nebude, ale i tak – Bosche jsem se nebál doporučit nikdy a platí to i tentokrát.
85 % (zatím 203 hodnotících s průměrem 88 %).

P.S.
V důležité roli tentokrát i Harryho dcera Maddie

CharlesWard
06.05.2023 3 z 5

Klasická boschovka. Nic víc, nic míň. Fanoušci budou spokojeni.


Luigi1
16.02.2023 5 z 5

Velice dobré čtení

rumund
06.09.2022 4 z 5

Ale jo, knihy Michaela Connellyho mě prostě baví. Nemám sice v oblibě moc detektivky, ale krimi příběhy s Harrym Boschem jsou fajn.

hanča34
30.07.2022 5 z 5

Stala jsem se fanouškem Connellyho, už druhá kniha mně nezklamala. Doporučuji Obhájce i film Lincoln Lawyer.

moudivlacek
22.03.2022 4 z 5

Po tolika letech se jen snažit vypátrat vraha musí být velmi náročné, někdy asi i nemožné. No, ale slovo "nemožné" se u Bosche nevyskytuje. Je to starý paličák, který si vzal do hlavy, že prostě mrtvá Anneke svou spravedlnost dostane. A to, že se velmi brzy opět stane cílem vnitřního vyšetřování, ho rozhodně nezastaví. Název knihy Černá skříňka hodně vystihuje děj. Docela brzy jsem pochopila vraha, jen mě překvapil člověk, který Bosche udal vnitřnímu. Každopádně motiv mnohokrát zpracovaný, násilí omlouvané násilím a osobním prospěchem, na druhou stranu touha vynést pravdu na světlo a dát mrtvé klid, a nejen jí, ale i jejímu bratrovi. Bosch se zde projevil nejen jako dobrý detektiv, ale i otec, který miluje svou dceru. Jen si říkám, že ten jeho milostný vztah je nějaký pro mne "divný". A tak to uvidím v dalších dílech. Těším se na ně.

Jiparis
24.08.2021 5 z 5

Starý, dobrý a pravdu hledající Harry Bosch. Výborně vypointovaný příběh o tom, co se stalo před mnoha lety a nemělo by zůstat bez odplaty.

Lumír23
10.07.2021 5 z 5

Jak se zde v komentářích píše, Michael nastavil laťku a tvrdě ji drží a možná i pomalu zvedá. Kniha mě zase bavila, zase to jede jak Piňďulino, jen ten zázračný konec mě trochu dostal. Prostě jsem čekal záchranu od kohokoliv, i napraveného šerifa, ale od paní, od té ne. Zrovna mrhala dolary daňových poplatníků a ani nebyla zamilovaná... no, tohle bylo fakt divný.

Ramiel
14.04.2021 4 z 5

Tahle série s Harrym je jedna z mých nejoblíbenějších. I přes značný počet dílů si pořád drží velmi vysokou úroveň. Jen ten závěr byl na mě možná až příliš v kovbojském duchu, ale bylo to příjemné čtení a těším se na další díl.

Leona333
15.01.2021 5 z 5

Není třeba více pět chválu. Knihy od Michaela Connellyho se čtou prostě sami, jedním dechem.

twiggynka
28.12.2020 5 z 5

Harry je prostě borec! Patří mezi mé TOP hlavní knižní hrdiny a vždy tam patřit bude.

mysce
02.12.2020 5 z 5

V beznadějně vypadajícím případu dvacet let staré vraždy skládá Connelly cihličku po cihličce příběh propojující současnost s minulostí, kdy se Los Angeles na pár dní proměnilo ve válečnou zónu.
Harrymu Boschovi se podaří rozkrýt dávno zapomenutá fakta a na povrch vyplouvají věci, které zřejmě s nepokoji v Los Angeles vůbec nesouvisí a vypadá to, že někdo šikovně využil situace, aby uprostřed všeobecného běsnění zabil mladou vojenskou zpravodajku.
Autor vykresluje detektiva Bosche, jako úžasnou postavu kráčející ve šlépějích hrdinů klasické americké drsné detektivky. Sveřepého chlapa, který se zakousne do případu a nic na světě ho nezastaví.
Fascinuje mě Connellyho dokonalá znalost prostředí a lidských charakterů. Moc ráda se dozvídám, jak se evidovaly výslechy dříve a nyní, jaké jsou postupy v té či oné situaci a jak to chodí na policejních odděleních. Sympatie budí i to, že Harry Bosch jde na všechno s intuicí policisty z ulice a preferuje kontakt se světem zločinu tváří v tvář spíš než sezení v kanceláři.
Bosch je zkrátka moje srdcovka, kterému ani s věkem nedochází šťáva. Těším se, že se brzy uvidíme u dalšího případu!

eva.haf
04.11.2020 4 z 5

Harry jako buldok jde opět po stopě bez ohledu na klacky, které mu házejí pod nohy.

Terkishead
06.09.2020 3 z 5

Kvalitní detektivka, žádný velký krvák a celkem uvěřitelný děj. Na druhou stranu jsem netrnula napětím a odtrhávala se celkem snadno.

AnnaPok
02.04.2020 4 z 5

Dobra....jen neprekvapila.

Nočnípták
10.03.2020 4 z 5

Můj první Connelly. Jsem moc ráda, že jsem objevila autora, který píše opravdické detektivky. Takové jako psal Chase a Chandler. Mám co dohánět, když jsem začala šestnáctým případem Harryho. Snad je mají u nás v knihovně všechny. Musím si ten moc příjemný pocit při čtení brzo zopakovat.
Michaela Connellyho si přidávám do oblíbených.

Výzva 2020 - 11. Kniha autora, který získal cenu E.A.Poa

Steve
11.02.2020 5 z 5

Výborná knížka název Černá skříňka a musím říct, že se mi líbí a hodně zamlouvá když, se řeší případy z minulosti jako je tento a tentokrát je to příběh o dánské novinářce, která se nazývá Sněhurka. Kniha se četla velmi dobře asi v půlce knihy četla jedním dechem. Velmi se mi zamlouvá, když Harry mluví o svém soukromí ohledně své dcery a jeho přítelkyni Hannah Stone.

Hugomil
13.09.2019 5 z 5

Jako vždy perfektní. Harry je na odložených případech super - jako ty jeho přidělené případy :) Těším se na další vývoj.

Silmarien
12.02.2019 4 z 5

Ďalší výborný Connelly. Harry rieši 20 rokov starý prípad, ignoruje byrokraciu a opäť sa ocitne v riadnej kaši. Dočká sa "Snehulienka" Anneke po 20 rokoch spravodlivosti? (A keďže je to Bosch, všetci vieme, že táto otázka je len rečnícka.)

Pedro69
19.11.2018 5 z 5

V této knize to pro detektiva Boshe zkraje vypadalo jako nyvyřešitelný případ, prostě hledat vraha to je jako hledat jehlu v kupce sena. To co mě fakt baví, je jak se ke všemu propracovává krůček po krůčku, kde i sebemenší detail může přispět při jeho vyšetřování.