Hárem

Hárem https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198868/mid_harem-rky-198868.jpg 4 131 36

Strhujúci a pútavý román sa odohráva v 16. storočí v Turecku, keď Osmanskej ríši vládol sultán Suleyman. Kniha je plná lásky, žiarlivosti, erotiky, utrpenia, dobrodružstva, napätia a intríg. Ich hranicou je život alebo smrť. Krásnu Hurrem predal otec do otroctva. Dostala sa do sultánovho háremu. Hurrem nenávidí mužov, túži po pomste pomocou jedinej zbrane - lásky. Získa si Sulleymanovu priazeň. Splieta pavučinu strašných intríg...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Práca
Originální název:

Harem , 1992


více info...

Přidat komentář

Paulika419
25.05.2023 3 z 5

Tak jsem to dočetla.Styl psaní mě nesedí i když námět je poutavý.Byla to třetí kniha od Falconera a taky poslední.Hedvábná stezka byla o mnoho lepší a propracovanější.

Jack Bauer
11.01.2023 4 z 5

Kniha z velmi zajímavého zapovězeného prostředí plná intrik, opět velmi čtivá, ale Hedvábná stezka" se mě líbila mnohem víc. Autor tam má ale chybu, jelikož dané místo jsem navštívil. Sidi Bou Sad se nachází v Tunisku nedaleko Kartága a ne v Alžírsku. Na trhu kde prodávali Julii prodávali Angeliku. Možná je v Alžíru nějaká osada stejného jména, ale dle popisu mě to sedí na Tunisko. Díky barvitě popsanému Istanbulu mě autor nalákal k opětovné návštěvě podívat se na Bránu blaženosti kam se ukládali uříznuté hlavy o čemž jsem tenkrát nevěděl.


marketa7
14.10.2022 4 z 5

Díky toulání se po Databázi jsem si připomněla dojmy z Haremu. Mně se líbil, tolik odlišné prostředí i čas mne zaujaly, četlo se velmi dobře. Jak moc bylo vyprávění věrné historii nedokážu posoudit, vyhrál pocit z četby.

hankapimi
06.02.2022 5 z 5

Krásný příběh z pera Colina Falconera, kde se snoubí historie s fikcí, jsem si užila od začátku až do konce. Navštívila jsem kdysi i Istanbul s palácem Topkapi, při četbě Harému má tehdejší návštěva Turecka znovu krásně ožila. Pro Evropana zcela neznámé pojmy "kyzlar agasy", "kleštěnci, hurisky, eunuchové, ziadi, validé" a zcela odlišná kutura osmanské říše se sultánskou samovládou. Pouze ti dávno zesnulí by dokázali posoudit, kolik je v tomto poutavém příběhu zachyceno pravdy... Netradičně plný počet a vřele doporučuji !

Hobo
13.03.2021 4 z 5

Výborný historický příběh z prostředí běžnému Evropanovi nezvyklého. Příběh plný intrik, které nutně ovládají a obkličují rozhodování absolutistického panovníka.

barbora1122
26.01.2021

Kvalitně napsaný a čtivý román jednou nohou stojící na historických faktech.
Kniha se mi celkově líbí, sháněla jsem ji velice dlouho a výsledek mě nezklamal :-)

sioux
19.11.2020 3 z 5

Prvních cca 60% knihy bylo zajímavých chvílemi až fascinujících, celé to prostředí harému, intriky, středověk někde v Turecku... ale pak mě to začalo štvát, na každé stránce se pořád dokola opakující stejné intriky začaly být nudné, navíc mi přišlo neuvěřitelné, že by jedna žena dokázala manipulovat celým osmanským královstvím a že by Sultán byl takový hlupák a že by Sultán měl 300 údajně nejkrásnějších žen světa a přitom by dal přednost jedné hubené a posléze stárnoucí intrikánce, to vše mi přišlo opravdu proti přírodě a rozumu a duchu doby. Ale bůhví jak to bylo, prostě to tak autor chtěl a je to fikce. Fikce, která mě ze začátku bavila, ale v druhé půlce už jsem ji jen prolistoval.

katka134
30.10.2020 3 z 5

Známý příběh velké lásky sultána k otrokyni se četl hezky. Ale dost mě mrzely záměny historie. Hürrem v románu byla dcerou Krymského chána, valide Hafsa dcerou rolníka a první syn Hürrem, Mehmed druhý následník trůnu, se tady narodil úplně jindy.
Takže vlastně zklamání.

Aingeal
22.09.2020 3 z 5

Velice čtivý historický příběh, napínavý, hodně popisný. O tom, jaká Hurrem opravdu byla, nemáme šanci se dnes už dozvědět. Ale autorovo ztvárnění této postavy bylo každopádně extrémně jednostranné a černobílé, což jinak zdařilému příběhu ubírá na věrohodnosti. Škoda.

čef
22.07.2020 5 z 5

Mám rád historické knihy, dokonce i ty, které se rozplývají v trochu romantickém stylu. Ani přílišné vyzdvihování úlohy některých postav mně nějak zvlášť nevadí, kdo ví, jak to všechno vlastně bylo. Kromě toho je v této knize ještě přítomen Istanbul, který malinko znám, včetně paláce Topkapi, kde se soustřeďuje většina děje. Kniha mi tedy dala hodně podnětů a radosti v mých čtenářských chvilkách.

ibs
26.05.2020 5 z 5

Do konca jednym dychom.

deuce
07.02.2019

Kniha sa dala dobre čítať. Pútavé príbehy no zároveň vystihuje ako to naozaj bolo v minulosti v časoch Osmanskej ríši. Realita islamu a jeho uplatňovanie není podľa mojích predstáv a presvedčení. Ľudia veľa trpeli kôli ľudom, čo sa za islam ako náboženstvo schovávali len kôli moci.

Jerry H
12.01.2019 4 z 5

Kniha se hezky četla, těch intrik tam ale dle mého bylo místy až dost a nejsem si jist, že by to takto v té době mohlo být. Ale jinak vše propracované a člověk si o té době může udělat nějakou představu.

Ester59
30.12.2018 5 z 5

Kniha se mi moc libila, neobvykle prostredi tureckeho haremu je popsano velmi podrobne, stejne tak jako příběh jedne z hlavnich postav eunucha Abbase. Byl by to skoro romanticky příběh, nebýt surovych detailů mučení a poprav v bojích o moc. A hlavne žádný happy end. Hrozna doba.

kykiryki28
21.09.2018 1 z 5

Totální propadák! Vůbec se mi tato kniha nelíbila!

Babo
27.07.2018 5 z 5

Autorovi se podařilo oživit dávnou historii jednoho z nejznámějších sultánů . Mistrně se mu podařilo smíchat skutečnost s fantazií a vytvořit živý obraz tehdejší doby .
Byla jeho manželka skutečně tak zkušená intrikánka , plná nenávisti , byl Sulejman skutečně tak zamilovaný do jedné ženy a neuvědomoval si , že je vlastně jen nástrojem zvrácené touhy po pomstě ?
To bude asi ta část autorovi fantazie , ale podle mne naprosto dokonale ukázal , jak intriky mohou posouvat dějiny kupředu .
Ani největší z vládců , ani největší intrikánka nakonec nekončí jinak než ten nejobyčejnější eunuch v paláci .
Na smrtelném loži.

Evaho73
16.07.2018 5 z 5

Výborný historický román, ktorého základy sú položené na skutočných historických udalostiach zo šesnastého storočia počas obdobia vlády osmanského sultána Sulejmana I.
Kniha plná nenávisti, intríg, zrady, pomsty a nenaplnenej lásky z orientálneho prostredia a inej kultúry ma úplne pohltila.
Autorovi sa celkom dobre podarilo zachytiť to obdobie sultánovho života, ktoré výrazne ovplyvňovala jeho favoritka a neskôr hlavná a legálna manželka Hürrem. Bola považovaná za jednu z najmocnejších a najvplyvnejších žien v osmanskej histórii, a tiež sa stala poprednou a kontroverznou postavou tejto éry. Počas vlády Sulejmana I. rôznymi intrigami získavala moc a prostredníctvom svojho manžela ovplyvňovala aj politiku Osmanskej ríše.

Román je neskutočne dobre prepracovaný kde sa história snúbi s vymyslenými dejovými líniami až je čitateľ na pochybách a ľahko môže podľahnúť klamnej predstave o pravdivosti príbehu.

Lálin59
16.01.2018 3 z 5

Po Opiu trochu zklamání, několikrát jsem to chtěl zahodit, ale nakonec jsem to dotáh do konce.
Trochu jsem se ztrácel v těch nekonečných intrikách a časových posunech. Teď se chystám na Hedvábnou stezku, tak uvidím.

ivakola
19.12.2017 4 z 5

Hodně zajímavá kniha .Vlastně děj knížky je vystavěn na Sulejmanově harému, na ženách v nich a jejich touze zalíbit se sultánovi a jakýmkoli způsobem se dostat k němu do ložnice. Hodně mi zde vadí ty možné a místy snad i nemožné intriky něžného pohlaví. Na druhou stranu, tímto ten příběh dostává grády. Ještě že je zde zmíněn i příběh Julie Gonzagy, dívky z Benátek. Je to taková druhá paralela v tomto vyprávění. Ale za mě opravdu dobré čtení.

Boby17
20.09.2017 3 z 5

Od knihy jsem očekával víc a tak jsem byl po výborné Hedvábné stezce dost zklamán. Chvílemi jsem se dějem musel prokousávat, takže za průměr dávám tři hvězdy.