Hannibal, syn Hamilkarův

Hannibal, syn Hamilkarův https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/372718/bmid_hannibal-syn-hamilkaruv-JQl-372718.jpg 3 15 5

Historický román zachycuje nejslavnější období Hanibalovy životní dráhy, kdy stanul v čele kartaginského vojska v Hispánii a jako zdatný politik a vojevůdce se rozhodl zarazit světovládnou rozpínavost Říma. Před očima nám vyvstává tragický portrét muže ztělesnění činorodé vůle a rozhodnosti, o jehož statečnosti se vyprávěly legendy, milovaného svými vojáky, vojevůdce demokratického smýšlení, který žádné rozhodnutí neučinil bez souhlasu svých velitelů. Sám, o své vlastní újmě a bez podpory ze staré vlasti,a která čeká jen na bohatou kořist, podnikne válečné tažení na Řím osmiměsíční obléhání Sagunta, přechod přes Alpy s bojovými slony, bitvy na Ticinu, u Trebie, cesta bažinami severní Itálie to vše za cenu nesmírných obětí.Pak Trasimenské jezero, Kanny a konečně Hannibal ante portas. Na obléhání města mu už však nestačily síly. Taktika Římanů vypočítaná na protahování války, vyčerpání nepřátelského vojska přinesla své plody Na tomto místě přerušuje autor své historicky hodnověrné vyprávění a vrací se ke svému hrdinovi až na sklonku jeho života, kdy je zrazen posledním ochráncem králem Prusiem a klade si skličující otázku, k čemu to všechno bylo.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Ganibal, syn Gamilkara , 1983


více info...

Přidat komentář

Giskard44
30.08.2020

Príjemná knižka....Čo sa týka nejakej hlbšej charakterizácie postavy samotného Hannibala, moc sa nám jej nedostane...Takisto sa moc nedozvieme ani o Hannibalovej povestnej vojensko - strategickej genialite...Knižka je najzaujímavejšia v opise prežívania vojenskej výpravy na Rím z pohľadu troch kamarátov vojakov. Strávime s nimi príjemných pár hodín drsného putovania a nahliadneme do ich motivácií podstúpiť túto výpravu, ktorou bolo veľmi často zlato a následný pokojný život hospodára, s peknou pracovitou ženou a domom plným detí :)

Adapa
26.01.2020 3 z 5

Docela průměrná kniha, od které jsem čekal víc. Románu chybí šťáva, emoce, napětí. Jak níže poznamenává schacco, je to sled několika málo šablonovitých fragmentů z tažení proti Římu. Autor zachází někdy do podrobností a najednou jinou kapitolou pokračuje někde úplně jinde a nevrací se k předchozímu. Je to soubor několika střípků, kdy se zdá, že to vše uběhlo jen během pár měsíců, ve skutečnosti Hannibalovo tažení trvalo 16 let.

Autor nepřidává své myšlenky, nevysvětluje, proč tažení skončilo neúspěšně. Jen najednou v poslední kapitole ukazuje Hannibala, který dosud jen vítězil, jako starého „zkrachovance“, který páchá sebevraždu.

Knížka nezklame, ani nenadchne.


Petr Seth
16.06.2019 5 z 5

celkem poutavé

schacco
14.05.2014 1 z 5

Velmi slabá kniha... v podstatě sled několika málo šablonovitých fragmentů Hannibalova tažení proti Římu.

Hrefna
05.09.2013 3 z 5

Nějak jsem se do této knihy nemohla začíst. Mám pocit, že plynula ve stále stejném tempu, ať vojsko strádalo, umíralo, bojovalo, odpočívalo, vítězilo...skoro nikdy v tom nebyl náboj či emoce. Což je velká škoda, protože Hannibalův pochod na Řím je příběh plný potenciálu. Kniha je kvalitní, shrnující, historický exkurz, který má příběh, ale ne duši.
Ps: Vždy mě znovu a znovu překvapí ta krutost a bezohlednost války, kterou lze omluvit "vyšším" cílem.