Hannibal: Pod hradbami Říma

Hannibal: Pod hradbami Říma https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45505/bmid_hannibal-pod-hradbami-rima-d4F-45505.jpg 4 16 3

Kartágo série

< 2. díl >

Druhý svazek trilogie románů o Kartágu. Věren přísaze a pomstě, složené otci Hamilkarovi, Hannibal se rozhodl uskutečnit odvážnou ofenzívu a přenést válku na římské uzemí. V roce 218 před Kristem v čele armády, složené z kartaginských válečníků, numidských jezdců, baleárských prakovníků, galských či iberských žoldnéřů a bojových slonů, opouští mladý generál punskou část Španělska, aby se vydal na neuvěřitelně hrdinskou výpravu. Teprve poté, co překročil Pyreneje, přešel přes Rhonu a potom zdolal Alpy, musel čelit římskému vojsku u Trebie a Kann. Hannibal hromadí hrdinské činy a spěje od vítězství k vítězství. Brzy jeho oddíly táboří pod hradbami Říma…... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Hannibal: Les remparts de Rome


více info...

Přidat komentář

666Jitka
04.04.2022 4 z 5

Řekla bych, že druhý díl trilogie se četl ještě o něco hůře než první. Je to tím, že autor do 200 stránek textu, tištěného sice malými literami, nahustí celý život tohoto velikána vojenské historie a všechny zásadní události té doby, které se udály na severu Afriky, na jihu Evropy a v Malé Asii. Autor v knize zmiňuje desítky postav politického dění Kartága, Říma, ale i dalších zemí, které v této době ovlivňovali mezinárodní vztahy, války, uspořádání moci a rozdělení kolonií okolo Středozemního moře. Čtenář se velmi lehce v ději ztratí právě pro přehršle informací o lidech, kteří až tak důležití pro vyprávění o Hannibalovi a dějovou linku příběhu nejsou. Chápu, že autorův záměr zřejmě byl co nejpřesněji popsat souvislosti a průběh 2.punské války, ale někdy je méně více. Přesto jsem ráda, že jsem si tuto knihu přečetla, oceňuji například popisy jednotlivých bitev a taktiky vojevůdců. Se čtením třetího dílu však nějakou dobu posečkám.

braunerova
26.09.2015 3 z 5

O tragickém osudu Hannibala se mi vždy špatně čte. Jeden z největších vojenských géniů v lidských dějinách byl zcela vyjímečný člověk. Svědčí o tom i fakt, že jeho žoldnéři ho nikdy nezradili a u Zamy bojovali až do konce. Hluboce si ho vážil i Scipio, jeho jediný rovnocenný protivník. Paradoxem je, že jeho osud byl stejně smutný jako Hannibalův:

Publius Cornelius Scipio Africanus nechal vytesat na svůj náhrobek:
"Nevděčná vlasti, nebudeš mít ani mé kosti."

Hannibal Barkas, který zemřel později, nechal napsat na svůj náhrobní kámen:
"Nevděčná vlasti, nebudeš mít ani můj popel."

Autor se drží historických faktů. Vyprávění je podobně suchopárné jako první díl.


kryspin66
26.03.2014 4 z 5

Tento druhý díl už nebyl tak poutavý jako díl první. Trvalo mi trochu déle se knihou prokousat. Přesto ale s historického hlediska stojí za přečtení.

Štítky knihy

starověký Řím Kartágo punské války Hannibal, kartáginský vojevůdce

Autorovy další knížky

Patrick Girard
francouzská, 1950
2002  78%Hannibal: Pod hradbami Říma
2002  72%Hamilkar: Lev z písčin
2002  82%Hasdrubal: Ohně v Megaře
2003  0%Vládnou nám donchuáni

Kniha Hannibal: Pod hradbami Říma je v

Přečtených22x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce17x
Chystám se číst3x