Hannibal

Hannibal https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/357202/bmid_hannibal-89Q-357202.jpg 5 4 3

Historický román o nejznamenitějším vojevůdci světových dějin. Jelusich vypráví životní příběh Hannibala od jeho dětství až po sebevraždu, kterou se vojevůdce vyhnul zajetí Římany. Román je napsán dobře čtivým jednoduchým jazykem, proto byl také populární ve třicátých letech minulého století jako 'román pro mládež'. Hannibal je vylíčen v bitvách, které vedl v Itálii, jako geniální a chytrý voják, který nakonec selhal pouze proti kramářské 'radě starších', kartaginské vládě. Román sice nedosahuje psychologické hloubky, ale zůstává zajímavým vyprávěním o historických událostech, které jsou chronologicky správně popsány.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Novina (Praha)
Originální název:

Hannibal , 1936


více info...

Přidat komentář

braunerova
18.11.2023 5 z 5

Výborná kniha. Životopis slavného vojevůdce ve formě beletrie. Každá kapitola popisuje jednu důležitou událost z jeho života. Podrobně jsou vylíčeny bitvy u Trasimenského jezera a u Cann, ostatně Hannibalovovo strategické umění se dodnes probírá na vojenských akademiích. V knize je také řada zajímavých informací. Kapitoly o návratu z Itálie a o útěku z rodného Kartága byly dojemné.

"Vědí, že k nim bude hovořit, a čekají. Většina jich nebude jeho slovům ani rozumět; avšak už jeho hlas je bude plnit důvěrou, bude jim útěchou a vzpruhou a sejme z nich to nevysvětlitelné očarování, které k nim vysílá ta bílá zeď. Proto stojí bez hlesu a čekají a jen tu i tam vysílají plachý pohled k obzoru."

Luigi1
05.05.2021 5 z 5

Tuto knih jsem četl už dříve,ale neubralo to vůbec pojintě.Čtenře zaujme smysl a styl Hanibilova života a válečného úmění.Jsou zde pasáže,které se čtenář dovídá o jednom z největších válečníků.


Nahnilaruka
30.10.2014 4 z 5

Krásná a příjemná oddechová knížka, která nabízí pohled do života jednoho z nejslavnějších válečníku z doby slavného Říma.

Autorův styl je prostý, ale za to velmi čtivý a poutavý, děj ubíhá rychle, místy občas skáče. Naproti tomu čtenář ani téměř nepozná, jak ubíhají roky v Hanibalově životě. Každému, kdo by měl zájem se dozvědět trochu o tomto hrdinovi více knihu doporučují. Nejedná se o žádný popis válečných tažení nebo životopis. Jedná se poutavý příběh jednoho hrdiny, co zaujme. Co mě však na knize mrzí je, že je podána jen z jedné strany, nenabízí téměř žádný pohled ze strany Říma. Příjemné na druhou stranu byly informace, které vás ve škole neučí, jako např. co se stalo s Hanibalem po válce, grafické znázornění apod.

Závěrem: kniha stojí za přečtení i pokud vás nezajímá tématika válčení, nabízí více než jen to. 85%

Štítky knihy

starověký Řím Kartágo Hannibal, kartáginský vojevůdce

Autorovy další knížky

Mirko Jelusich
rakouská, 1886 - 1969
1934  72%Caesar
1934  100%Don Juan
1941  90%Hannibal

Kniha Hannibal je v

Přečtených6x
Doporučených1x
Knihotéce14x
Chystám se číst1x
dalších seznamech1x