Hanebná zrada
Beatrice Hyde-Clareová série
< 3. díl
Beatrice Hyde-Clareová úspěšně vyřešila dvě vraždy, které se jí z nějakého důvodu připletly do cesty, a nyní se poohlíží po další. Plachá stará panna se hloupým řízením osudu zamilovala do naprosto nedosažitelného vévody z Kesgravu a zoufalé hledá něco, co by jí pomohlo přijít na jiné myšlenky. Má ale štěstí, protože se na prahu jejího domu objeví starý známý z letního pobytu v Lake Districtu, a přesně to „něco“ jí nabízí: milenec matky jeho snoubenky totiž právě toho rána velice bolestivým způsobem zemřel a očividně byl otráven. Je to sice naprosto nezvyklé, ale mladík o vyšetření případu požádá Beu, protože do celé věci nechce zatahovat policii. Beatrice se tedy ihned pustí do hledání vraha pana Wilsona, ale takřka okamžitě se ocitá ve společnosti vévody z Kesgravu, který je jako obvykle odhodlaný jí pomoci. Je to zkrátka nespravedlivé, protože hlavním důvodem, proč se do té záležitosti pustila, bylo držet si pohledného vévodu od těla. Nyní tedy musí čelit dvojité výzvě – odhalit vraha, aniž by přitom odhalila vlastní srdce.... celý text
Originální název: An Infamous Betrayal, 2018
Komentáře knihy Hanebná zrada
Mě tato knižní série opravdu baví, miluji ten humor. Lituji jen toho, že u nás zatím poslední vydání...
(SPOILER)
Nechci aby to vypadalo, že to bylo nečitelné, to zas ne. Pořád to umí rozesmát, postavy mají svoji osobitost a umí zabavit. Je to odpočinková četba, žádná Christie na dně Mariánského příkopu, což je naprosto v pořádku. Jenže...
Ač přebal tvrdí, že je série „díl od dílu lepší,“ já vidím sestupnou tendenci. Autorka cítí nevysvětlitelné nutkání popisovat snad úplně všechny předešlé události. Význam zakopnutí o mrtvolu, Beina fádnost a Damienovo slušné vychování se přemílají snad na každé druhé straně.
První díl se mi líbil víc, už jen proto, že jména podezřelých byla dopředu jasná a člověk mohl nad problémem přemýšlet sám a vzpomínek bylo logicky daleko méně. V posledním díle se vzpomíná furt a „vyšetřovat“ ve vlastní hlavě nemáte co. Doslova trvá přes půl knihy, než vůbec padnou jména někoho, kdo by se dal označit za podezřelého.
Celé mi to přišlo uspěchané. Po počátečním ohledání místa činu přepne příběh na speedrun a vyšetřování je upozaděno na úkor ústřední dvojice, která má moc práce s tím, aby na sebe žárlila nebo trucovala (případně zapomínala, že stěny drožek budou jen těžko zvukotěsné). Závěr je nacpán na deset stránek, což mi přišlo trestuhodně málo na vyřešení zločinu i osobních peripetií(Nebyla by policie lepším řešením, než vražda?). S ohledem na to, že beztak všichni věděli, k čemu dojde už od prvního dílu, si to zasloužilo trochu trochu víc pozornosti.
A nemůžu si pomoct, vyloženě jsem doufala, že to s tetou Verou na konci sekne a neskutečně mě zklamalo, že ne.
Poslední díl lepší než druhý. Už se autorka tolik nezaobírá tím, co se stalo v předchozích dílech. Nebo to jen místy vhodně zakomponuje. Za mě špatně emočně zpracovaný konec. Chápu o co autorce šlo, ale vlastně to na mě tak vyhrkla, že jsem se do toho nestihla nějak dostat. Ale jinak zase takové milé odpočinkové čtení s prvky detektivky. Celá série stojí za přečtení, pokud si chcete odfrknout :)
Zábavné, jízlivý humor stále přítomen, ale některé momenty opravdu za vlasy přitažené (hned dvojí převlek za muže, dokonce je převlečen i vévoda atd.), důvod vraždy trochu pokulhává...
Bea se zotavila ze zranění a opět zatoužila po vzrušení při luštění záhadných úmrtí. "Štěstěna" jí přihrála smrt pana Wilsona, který zemřel v loži lady Otleyové. Myšlenkové pochody Bei i její konverzace s vévodou a různé převleky byly opravdu zábavné a nakonec jsem se i pořádně zasmála. A happy end neměl chybu. Doufám, že i další díly budou přeloženy.
Třetí díl lehce detektivní série se mi líbila,začátek vyšetřování se trošku vlekl,ale při střetnutí s vévodou se příbĕh rozjel.Určitĕ si další díly přečtu,když budou vydány,protože jsem zvĕdavá či bude ještĕ Bea vyšetřovat když se vdá.
Sérii s Beatrice hodnotím přesně tak, jak je napsáno na obálce v ohlasech čtenářů - těším se na špičkování mezi hlavními postavami, baví mě inteligentní humor a líbí se mi detektivní zápletka, která je v každém díle.
Doufám, že do češtiny přeloží a vydají i další knihy série.
Další díl o amatérské vyšetřovatelce Beatrice, která si místo popíjení čajů raději vychutnává vyšetřování vražd. Lynn Messina jede v těch samých kolejích, ale protože to skvěle funguje, nemám co vytknout, snad jen to, že účast vévody z Kesgravu mohla přijít dřív.
Beatrice a vévoda mezi sebou mají vynikající chemii a jejich společné chvíle si každý čtenář, který má rád kapku sarkasmu a popichování si tohle čtení musí užít.
Detektivní zápletka byla skvělá, hlavní hrdinka je prostě někdo komu budete fandit od začátku do konce a už během čtení jsem byla natěšená na další díl. S ohledem na to, že série má v originálním jazyce už celkem dost dílů, mohu jen doufat, že na další díl nebudeme muset čekat dlouho. Závěrečné rozuzlení a celkový závěr byl na jedničku.
Ach jo....tak šup sem s dalším dílem.
Třetí díl se mi zatím líbil úplně nejvíce. Zápletka byla zajímavá, opět mě nutila přemýšlet, kdo to mohl být a proč. Beatrice je hrozně sympatická hlavní postava a její vztah s vévodou je naprosto kouzelný. V originálu má kniha, myslím, přes 10 dílů, doufám, že ostatní díly se k nám dostanou na překlad také, protože se rozhodně nechci s Beou a vévodou loučit. Přečteno za jeden večer, rozhodně se k sérii budu ráda vracet.
Třetí díl této detektivně-romanticky-humorně historické série. I zde zdlouhavější úvod opakující předchozí děj, ale ne tak příšerný jako v díle druhém. Autorka čtenáři opět dodá mrtvolu, vévodu a hlavní hrdinku. Co je na knize nejcennější, je humor. Jemný i jízlivý, sarkastický i nevázaný. Podmínkou čtenářovy spokojenosti je, že mu nevadí pomalejší plynutí děje. Pokud vyjdou i další díly, ráda si je přečtu.
Komentář píši až po přečtení celé série. Beatrice je nevýrazná, tuctová, 26ti letá stará panna, ve společnosti neviditelná, žijící v domácnosti své upjaté tety Very. Objevuje ale svou zálibu ve vyšetřování záhadné smrti a hodlá se jí věnovat. Jejím společníkem v pátrání se náhodně stává vévoda z Kesgravu, který je naopak velmi pohledným nejžádanějším svobodným mládencem v Londýně. Přestože je Beatrice pod jeho společenskou úroveň, při pátrání se dokonale doplňují.
Líbily se mi vtipné dialogy i humorné situace, do kterých se oba dostávají.
Vadilo mi jen stálé opakovaní předešlého děje, které bylo zbytečné.
Historický detektivní román s humornými prvky a nastíněním romantické linky v prostředí tehdejší svázané společnosti. Mně to bavilo.
Oficiálně má srdeční záležitost!
Jasně, pokud bych to měla posuzovat jen na základě detektivní zápletky, tak by to nebyla taková sláva. I tady je vyšetřování zločinu založeno hlavně na domněnkách, nikoli na důkazech. Ale to už jsem si trochu zvykla a vychutnávám si hlavně naprosto krásné obraty, vtipné dialogy a celkovou atmosféru, kterou autorka dokáže úžasně navodit. A samozřejmě hlavní dvojici, která je k sežrání.
Opět moc pěkný a zábavný příběh o Beatrice a vévodovi. Nechybí samozřejmě vyšetřování zločinu ani vtipné hlášky. Je to lehké a oddechové, stvořené pro pobavení. Život Beatrice se konečně začíná posouvat do nových vod.
Áach, to bylo úžasné!
… lady Victorie je velmi čilá, ale myslí jí to asi jako krávě.
Podobných hlášek je tam spoustu. Nevšední hlavní hrdinové - Beatrice ( staropanenska vyšetřovatelka) a neohrožený, vážený vévoda. Nevím, jestli bych to bez znalosti předchozích dílu úplně pochopila, ale i tento svazek byl báječný.
Trosku mě mrzelo, ze vedlejší postava - upjata teta Vera, neměla v tomto díle moc prostoru se blysknout ve své společensky zkostnatele roli.
Ale konec to zachránil. A teď přichází závažný SPOILER - konečně si v tomto 4. díle dají ti dva pusu. Z toho už se autorka nemohla vykroutit.
Za dva dny jsem přečetla všechny tři díly. Je to kniha u které si člověk oddechne, zasměje se a občas zapřemýšlí, kdo že by mohl být ten vrah. Za mě super, pokud nevíte co číst a chcete si odpočinout. Je tam totiž od všeho trochu. Jediné mínus vidím v tom, že nevidím zbylých devět dílů v prodeji.
Jsme v 19. století. Beatrice žije u tety. Je jí 26 a je stará panna. V povaze má neustálou potřebu pátrat po vrazích, mrtvolou je tentokrát milenec její tety. I když na zabití je teda spíš ta teta...
Dávná přítelkyně Beatriciny matky se rozhodne, že Beu provdá do konce sezóny....
Mám trochu pocit, že autorka je grafoman (v angličtině má tahle série už 12 dílů). Některé dialogy jsou až na sílu dlouhé. Také se často vrací k příběhům z minulých dílů, ač to s dějem nesouvisí.
Nenadchne, neurazí, lepší průměr.
Předchozí díly jsem nečetla a ani to nevadilo. Než došlo na první ples a seznámení s hraběnkou, tak jsem i zvažovala knížku odložit nedočtenou. Ale pak se to rozjelo a byla to taková pohodová, odpočinková jednohubka.
Série mě baví čím dál víc, i když je to ze třetiny komická detektivka, ze třetiny odlehčený společensko-historický román ve stylu Jane Austenová a ze třetiny červená knihovna, což není žánr, který bych běžně četla. Postavy si mne ovšem získaly, těším se na přeložení dalšího dílu.
Doporučuji číst ve správném pořadí, jednotlivé díly obsahují spoilery i jednoznačné narážky na Beatricina předchozí dobrodružství.
Čekala jsem romanci a dostala jsem komickou detektivku, která vlastně ani nebyla detektivkou. Vůbec nevím, do jakého žánru bych tuto knihu hodila Byla čtivá, byla vtipná, ale bylo tam málo od všeho chybělo mi drama, chyběla mi více rozvinutá vražda, romantika na konci na dvou stránkách? To bylo pro mě taky hodně málo Nevadí, že nečtěte díly před tím, snadno vklouznete do děje . Za dva večery máte přečteno, ale já vím, že tahle kniha, ve mě žádný dojem bohužel nezanechala
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Lynn Messina také napsal(a)
| 2022 | Nestoudná zvědavost |
| 2023 | Skandální podvod |
| 2023 | Hanebná zrada |
| 2010 | Little Vampire Women |

88 %
72 %

Tenhle díl je mnohem lepší než druhý, ale přece jen je o něco málo pod prvním. Četl se ale dobře a nakonec dopadne tak, jak člověk očekává už od prvního dílu.
Na konci mi ale dost podstatně chybí reakce tety Very :D