Hana Podolská

Hana Podolská https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400108/bmid_hana-podolska-Yzg-400108.jpg 4 7 2

Monografie majitelky oblíbeného pražského módního salonu, která se stala symbolem meziválečné podnikavosti a kultivovanosti v oblasti módní tvorby, přetrvávajícím v povědomí české společnosti i po znárodnění salonu v roce 1948 v podstatě dodnes. Autorka Eva Uchalová podává historii Modelového domu Podolská ve třech, pro činnost salonu rozhodujících obdobích – rozvoj salonu do roku 1918 a během 20. let, jeho velký rozmach v průběhu 30. let s přesahem do Protektorátu a nakonec složité krátké období mezi roky 1945 a 1948. Salon Podolská, jež se řadí mezi nejkvalitnější módní závody v Československu, vynikal elegantním designem návrhů, ale také moderním způsobem prodeje modelů (postupně i do zahraničí) a propagace. Vytvářel také kostýmní výpravy pro filmy a divadlo. Základem studie, která již dlouhá léta schází na knižním trhu, je dlouholetý výzkum archivních i tištěných pramenů a rozhovory s pamětníky. Monografii doplní bohatá fotografická dokumentace oděvů ze sbírky UPM, z dobových časopisů i filmů.... celý text

Přidat komentář

Lenka4
07.12.2021 5 z 5

Příjemný výlet do prostředí módního salónu. Je dobře, že se některé modely dostaly do muzejních sbírek. Mohou svými zajímavými detaily inspirovat i současné oděvní tvůrce. Celkově působí na stojanech trochu omšele a smutně. Za to může jistě únava materiálu a již navždy chybějící šarm a osobitost jejich původních nositelek.

cori
25.06.2020 4 z 5

Povinná četba pro milovnice prvorepublikové módy přináší ucelený soubor informací o tvorbě salónu Hana Podolská od jeho založení v roce 1917 (krejčovství fungovalo od roku 1907) až do 1954, kdy byl pod jménem Eva převeden do národního podniku Módní závody Praha. Nad textem převažují dobové módní ilustrace z časopisů a katalogů, fotografie modelek z dobových časopisů a barevné fotografie modelů ze sbírek Uměleckoprůmyslového muzea, jehož kurátorka tuto monografii napsala ke stejnojmenné výstavě konané v roce 2018.