Hana a Václav Krupkovi - Legenda a skutečnost

Hana a Václav Krupkovi - Legenda a skutečnost https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335220/bmid_hana-a-vaclav-krupkovi-legenda-a-sk-f8q-335220.jpg 5 6 2

O heydrichiádě na Pardubicku bylo už napsáno mnoho knih i odborných studií. Mezi pracemi kvalitními najdeme však do listopadu 1989 i práce dehonestující záměrně tzv. západní odboj. Při hodnocení postav spolupracujících s výsadkem Silver A doposud přežívalo rozpačité a často i podezírající hodnocení manželů Hany a Václava Krupkových, ubytovatelů a spojek tohoto výsadku. Teprve společenské změny v listopadu 1989 umožnily nové a komplexnější pohledy na válečné i poválečné osudy této manželské dvojice za obou totalit - nacistické i komunistické. Kotykova práce není účelovým rehabilitačním spisem, ale snaží se klást čtenářům i složité eticko-filozofické otázky vyplývající z podstaty totalitních režimů. Ač jsme často z jistých kruhů vybízení k rozlišování obou velkých totalit 20. století, metoda Kotykovy práce na poválečných osudech válečných hrdinů ukazuje na potřebu komplexnosti pohledu. Autor vybízí čtenáře ke společnému přemýšlení. Nenabízí jednoduché závěry. Práce je doplněna unikátními fotografickými a dokumentárními přílohami, mj. i ze soukromých archivů a doslovem badatele Jaroslava Čvančary. Tato kniha je druhým, rozšířeným vydáním knihy Hana a Václav Krupkovi - Pod koly dějin. Oproti prvnímu vydání je rozšířena o kapitolu č. 4 (8 stran) s názvem "Dva osudoví muži v životě Hany Krupkové" s podkapitolami: Wilhelm Schultze (gestapo) a Josef Richter (StB).... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Historie

Vydáno: , Evropské vydavatelství
Originální název:

Hana a Václav Krupkovi pardubičtí spolupracovníci SILVER A Legenda a skutečnost - druhé, rozšířené vydání , 2015


více info...

Přidat komentář

Tereza0107
11.05.2022 5 z 5

Tato publikace předčila má počáteční očekávání, která byla už beztak dost vysoká. Velice srozumitelně a nezaujatě sepsané a rozebrané materiály, které byly postupem času získány z výslechů všech přeživších osob, nějakým způsobem zapojených do odboje a i z výpovědí zatčených gestapáků. Tyto výpovědi byly posléze porovnány, některé nejasnosti upřesněny, jiná tvrzení na základě porovnání výpovědí a důkazních materiálů i vyvrácena.
V další části se máme pak možnost podívat na celou řadu unikátních fotografií, ať už manželů Krupkových nebo i jiných velkých jmen, v práci zmiňovaných. A na závěr přiloženo i velké množství dokumentů, z kterých autor čerpal. A jaké bylo mé příjemné překvapení - všechny dokumenty i zápisy svědectví jsou v češtině. Když jsem knížkou zběžně listovala, tak jsem si říkala, že to pro mě bude vlastně jen trilion fotek dokumentů, které si stejně nepřečtu, protože německy neumím. A ono ne. Opravdu velice zajímavá a poučná práce. Velmi doporučuji.

⭐️Pověst je suma nedorozumění, která se nahromadí kolem jednoho jména. (Rainer Maria Rilke)

⭐️Jak daleko kleslo lidstvo od dob Kristových, kdy Ježíšova božsky krásná a lidsky jímavá výzva: „Kdo z Vás nikdy nezhřešil, ať hodí první kamenem na tuto ženu“ zachránila život cizoložné ženě. Dnes by jistě na podobnou výzvu celé desítky lidí sáhly po kamenech, doufajíce, že pod hromadou kamení nejen dodýchá jejich oběť, ale bude také navždy pohřbena jejich vlastní vina! (Arnošt Wenig)

⭐️Za těch téměř padesát let, která uběhla od atentátu, se mi stále naléhavěji vtírá jeden poznatek. Mým největším hříchem je patrně to, že jsem se vrátil, že jsem přežil. Kdybych byl i s manželkou popraven 2. července 1942 na Zámečku, bylo by vše v pořádku a byl bych oslavován jako hrdina a mučedník našeho odboje. (Václav Krupka)

Akula
13.02.2018 5 z 5

Příběh Václava a Hany Krupkových je i po letech velmi silné téma. Tato kniha mi pomohla pochopit jejich osudy nejen během okupace, ale i v následujících letech, kdy moc převzala další totalita.


Štítky knihy

druhý odboj heydrichiáda Silver A protifašistický odboj Pardubice

Autorovy další knížky

Jiří Kotyk
česká, 1946
2011  80%Hana a Václav Krupkovi pod koly dějin
2015  97%Hana a Václav Krupkovi - Legenda a skutečnost
2014  40%Den, kdy mohl zemřít prezident
2012  90%Pardubice v běhu staletí
2001  100%Spor o revizi Husova procesu

Kniha Hana a Václav Krupkovi - Legenda a skutečnost je v

Přečtených6x
Knihotéce2x
Chystám se číst7x
Chci si koupit3x