Hamptifongovy ilustrované dějiny moderní Evropy

Hamptifongovy ilustrované dějiny moderní Evropy https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81019/bmid_hamptifongovy-ilustrovane-dejiny-mo-icJ-81019.jpg 5 8 2

Vyprávět dějiny stručně, srozumitelně, ale přitom zasvěceně není zrovna jednoduché. Každý takový pokus vyžaduje velké umění slova i hlubokou znalost látky. A také odvahu. Odvahu k tomu, vybrat z dějin, co autor považuje za nejdůležitější, odvahu vystavit se výtkám, že tento typ prací dějiny příliš zjednodušuje. Každý takový zdařilý pokus je však velmi cenný, neboť dokáže zaujmout širokou čtenářskou obec. Proto je cenná i tato kniha. Její autor prokázal odvahu už tím, že se snaží čtenáři vyprávět o období, které většina z nás považuje za málo atraktivní - o dějinách Evropy v 19. a 20. století. Svého úkolu se však zhostil tak nápaditě, že nám odteď budou dějiny moderní Evropy připadat jako vzrušující román. Není zde nouze ani o zápletky, ani o kladné a záporné hrdiny. Forma rozhovoru dodává vyprávění švih a hlavně umožňuje autorovi vše jasně a přehledně podat a vysvětlit. A protože velkou pozornost věnuje autor našim dějinám, bude tato kniha pro českého čtenáře dvojnásob přitažlivá. Přinejmenším ho zaujme nápaditá grafická podoba textu. Neznamená to ovšem, že knihu ocení pouze mladší čtenáři nebo ti, pro které dějepis nepatřil k oblíbeným předmětům. Má co sdělit i těm, kteří již o dějinách moderní Evropy něco vědí. Kniha pro čtenáře od 12 do 99 let.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Tertulia History of Modern Europe , 2015


více info...

Přidat komentář

Mánička178
29.04.2019 5 z 5

Zpracování moderních dějin Evropy mě oslovilo, a to zejména svým přístupem ve zpracování. Zdálo se mi to takové americké pojetí (v tom nejpozitivnějším slova smyslu) - dějiny jsou podávány zábavnou formou, s pěknými obrázky, ale především v souvislostech, což bych vyzdvihla.
Vše je spojeno se vším, jde krásně vidět jak jeden krok ovlivní ten následující a žádná událost se neodehrává jen tak z plezíru, člověk díky tomu chápe, proč a co se stalo.
Co mě velmi mile překvapilo byl závěrečný "rozhovor" se stoupencem komunistické ideologie. Je to něco, co se v dnešní době tolik zapomíná - i když člověk zastává nějaký názor nebo náhled na svět, naslouchat lidem s odlišným názorem a pokusit se pochopit jejich vidění světa. Nestavět hned barikády a neshazovat ostatní, kteří si jednoduše myslí něco jiného. I tímto tato kniha vychovává - skvělé, poučeníhodné, zralé. Paráda!

WEIL
25.11.2011 5 z 5

Čtivé dějiny s velkým množstvím ilustrací, které dokreslují dobové výtvory lidstva.


Kniha začíná tím, jak pracuje historik a co ke své práci potřebuje. Je zaměřená na výřez dějin 1789 - 1989.