Hamík - II.díl

Hamík - II.díl https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453812/bmid_hamik-ii-dil-2Mr-453812.png 5 1 2

Hamík série

< 2. díl >

Výběr toho nejzajímavějšího, co vyšlo v magazínu pro mládež, elektroniku a amatérké rádio Hamíkův Koutek, ve zpravodaji OK QRP INFO a na webu. Knihy obsahují množství inspirativních stavebních návodů různých projektů od zapojení se žárovkou a LED, přes stavbu různých přijímačů a antén až po programování nebo Internet věcí, informace o výstavách, soutěžích, minitestíky, motivační myšlenky, informace jak pracovat s dětmi v kroužcích, na táborech a nechybí ani trocha legrace. Také se konečně v širších souvislostech dozvíte, kdo je to bastlíř nebo hamík a co všechno za tím je. 2.díl- sestaveno z čísel Hamíkova koutku... celý text

Přidat komentář

uzivatel1712
22.05.2021

Bohužel,velká část dnešní mládeže má zcela jiné zájmy.Je mi z toho smutno.Amatéřina a bastlení všeobecně, umírají.

Ikkju
06.10.2020 5 z 5

Morseovka je úžasná, použil jsem jí třeba ve vlastním bluetooth esemeskovníku (přednastavené kódování je pro másla), pokud se písmena seřadí vzestupně podle binárního kódu, má program pár řádek (., -, .., .-, --, ...). První část se věnuje právě telegrafním klíčům, pokračuje úžasnou VENovou metodou učení se morse abecedy (každé děcko má přiřazené písmeno, na bzučáku vyťuká písmeno kamaráda, který převezme štafetu), a o pár stránek dál to rozbalí posíláním souřadnic hry Lodě. Umím si představit, že opakovaným termínům se pro rychlejší přenos přiřadí domluvený znak nebo zkratka, jednoduchý jazyk zrychlí komunikaci. Darrell Standing by nad podobnou partou zaplesal, a já se mu vůbec nedivím.

Kniha je kompilace podobných hravých přístupů k učení, nápadů i celých konstrukcí, u dětí rozvíjí kreativitu (anonym zasílá příspěvek, ve kterém popisuje sofistikovaný systém napovídání při písemce nervózním poklepáváním na lavici) a technickou inteligenci (řešení spousty technických problémů je založená na pochopení klíčového prvku, maso na guláš se musí nejdřív rychle zatáhnout, aby se dobře připravilo a bylo měkké, elektromagnetické dělo musí vyvynout co nejsilnější magnetický pulz za krátký čas (v knížce je také), přesnost digitálního voltmetru je též daná počtem bitů - dílků stupnice - na analogově digitálním převodníku)

Prostředek knihy patří povětšinou konkrétním konstrukcím, dostane se i na internet věcí (můj oblíbený Octopus Lab), pokračuje nápady, různými úvahami, postřehy a končí testem znalostí, které se hodí v oboru i mimo něj. Přiznávám, že jsem spoustu otázek nedal, ale myslím, že to vůbec nevadí, na zajímavé věci se můžu podívat a vědomosti doplnit. Některé otázky byly tak zajímavé, že mě donutily zapřemýšlet i nad věcmi, které se zdají samozřejmé, například dva vodiče nutné pro elektrický obvod.

Inspirativní čtení.