Hadriánův val

Hadriánův val https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23655/bmid_hadrianuv-val-gjK-23655.jpg 3 12 3

Román Hadriánův val se odehrává v římské Británii, v místech, kde se dodnes nacházejí zbytky Hadriánovy zdi. Je zasazen do 4. století n. l., do doby, kdy se nachyluje čas Alarichova vyvrácení Říma. Autor na několika postavách a jejich příbězích zachycuje tvář odcházejícího impéria. Vztah mezi náčelníkem barbarů Ardenem Cataracusem a senátorskou dcerou, krásnou Valerií, symbolizuje postupné kulturní splynutí dvou rozdílných civilizací. Příběh není však pouze suchopárným dějovým líčením, ale dramatem plným zvratů a dobrodružství, prožívaných plnokrevnými postavami. Pro čtenáře, který touží po hlubším poznání dané doby, připojil autor vyčerpávající historický doslov.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Hadrian's wall , 2004


více info...

Přidat komentář

technolog
19.11.2015 2 z 5

Nenadchla ale ani neurazila :)

braunerova
04.10.2014 2 z 5

Historických románů z této doby je jako šafránu, takže jsem se na tuhle knihu moc těšil. Začátek je výborný, pak ale následuje romance ala edice Harlequin s prostoduchou zápletkou. Autor řeší střet civilizací (prohnilá římská říše versus přírodní lidé Kaledonie) a rozehrává milostný čtyřúhelník (krásná a romantická dívka Valérie, její nechápající manžel kariérista, ďábelský padouch Galba a princ z pohádky Caracatus). Dočetl jsem jen s přemáháním, pro mě velké zklamání. Musím ale ocenit fundovaný doslov autora k historickým reáliím. Na závěr ukázka z té lepší části:
"Slavný Hadriánův val měl pověst nejnevlídnější služby. Vítr od obou oceánů skučel jako víly z keltských legend; běhny byly stejně ošklivé jako nakažené a obchodníci stejně nepoctiví jako nepořádní. Žold byl mizerný, uznání z Říma, pokud vůbec přicházelo, bylo liknavé a skrovné. A přesto rok za rokem, desetiletí za desetiletím, století za stoletím ta proklatá hráz vytrvávala. A brány Valu? Ty vedly k utrpení a slávě."


Alex.Barunka
25.05.2014 5 z 5

Opravdu jedna z nejúžasnějších knih, které jsem za poslední měsíce četla. Úžasný příběh založený na skutečné události a navíc čtivý. Palec nahoru :)

Štítky knihy

4. století

Autorovy další knížky

William Dietrich
americká, 1951
2002  81%Temná zima
2005  65%Hadriánův val
2000  83%Návrat
2008  84%Napoleonovy pyramidy
1999  70%Ledová říše

Kniha Hadriánův val je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce31x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x