Hadohlavec

Hadohlavec https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352271/mid_hadohlavec-LPn-352271.png 4 500 114

Čínské thrillery série

< 4. díl >

Americká patoložka Margaret Campbellová se vrací domů, kde ji však čeká kamion plný mrtvých Číňanů a konfrontace s vlastní minulostí. Pekingský detektiv Li Jen je poslán na čínské velvyslanectví do Washingtonu, aby zjistil, proč se jeho krajané udusili v uzavřeném chladicím voze v jižním Texasu. Navíc se opět setká se ženou, která utekla z Číny i z jeho života. Dostanou za úkol znovu spolupracovat a přijít na to, kdo stojí za obchodem s ilegálními čínskými imigranty, který vedl k texaské tragédii. Zjistí, že imigranti byli nedobrovolnými přenašeči smrticího nákladu. Li a Margaret, zápasící s démony společné minulosti, se ocitnou v závodu s časem, aby zneškodnili biologickou časovanou bombu, která hrozí, že zničí nejen jejich budoucnost, ale budoucnost celého lidstva.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Snakehead , 2002


více info...

Přidat komentář

Arwen777
31.12.2023 4 z 5

Poslední dočtená kniha letos. Tématem velmi znepokojivé čtení o hrozící pandemii, přeci jen bohužel stále máme v paměti covid. Pro mě hodně náročné čtení týkající se spekulací o biologických zbraních.
Jinak kniha odpovídá tomu, na co jsme zvyklí v této Mayově sérii, takový lepší průměr sázející na rozpor v kulturních odlišnostech a vhled do čínské kultury a společnosti. Ačkoliv se tento díl odehrává v Americe, čínské čtvrti jsou takové malé Číny.
Co mě zklamalo, byl konec. Useknutý, nedotažený a nedovysvětlený. Škoda. Proto jedna hvězdička dolů.

Čmeláček
18.11.2023 5 z 5

Mám teď rozečtených hned několik sérií, tak budu muset aspoň jednu z nich zkusit dokončit. Vrátil jsem se proto k Margaret a Li Jenovi. A zase to nebylo špatné, i když já teda ty jejich vztahové peripetie zrovna moc nemusím. No ale zápletka s Hadohlavcem se mi líbila a kniha se mi jinak docela dobře četla, takže jako za mě dost dobrý :))).


Chesterton
03.10.2023 2 z 5

[audiokniha]
Ve stínu nedávné "čínské chřipky", co dodnes neznáme zda prchla z laboratoře, nepatrně temné ... ... ...
Chytlavé pozitivní emoční ostrůvky stejně jako emoce zbytečně vyhrocené ... ... ...
Šablonka pastelkou jiné barvy obtažená, píše jaroiva. A všechn ta konspirační témata, otravná nuda ... ... ...
Zkrátka rádoby 'zábavný' komerční brak, co se zaštiťuje reáliemi USA a Číny, parodie na detektivku... ... ...
Proč jsem sama sebe po minulém díle neposlechla?
Neskončila?!
Umí napsat dobré kusy scénárista, Skot, co se ve Francii živí... ... ...
Dvě za statečnost pro mě, že jsem doposlechla a JP&MM za audiopodobu!
2/1

Luigi1
20.05.2023 5 z 5

Bylo to skvělé čtení od kterého jsem se nemohl odtrhnout

Mateo67
25.03.2023 4 z 5

Musím odvolat, co jsem napsala k 2. dílu. Že další díly si poslechnu, ale číst nebudu. Tady jsem ještě své slovo dodržela. Ale tentokrát už ve mně tato série zaťala drápek a já si poslední dva díly nenechám ujít. A hlavně proto, že se podle anotací oba odehrávají už zase v Číně, protože přenos děje do Ameriky mě až tak neoslovil. Zato jsem ale navázala bližší vztah s hlavními postavami a nechci se s nimi hned loučit. Taky jsem, stejně jako v 2. dílu, docela brzy odhadla hlavního padoucha, což teda nebyl zrovna heroický výkon, ale chvilku sama před sebou nos nahoru nosit můžu:-). A Hrycyk neměl chybu.

Petass
18.03.2023 3 z 5

Šablona z předchozích dílů odehrávající se v jiném prostředí a mě to tentokrát bavilo, ani nevím proč... Prostě mi to sedlo a moc se mi líbil Li Jen. Těšila jsem se na každou další výměnu názorů s americkými protějšky. Asi mě prostě baví, jak autor píše, i když příběh není úplně oslnivý. Brzy si dám další díl.

hankapimi
30.01.2023 2 z 5

Dozvěděla jsem se, že Hadohlavci jsou pašeráci lidí. Ostří chlápci, kteří seženou ilegálním imigrantům dopravu, ubytovnu, papíry. I přes podepsanou Úmluvu o zákazu biologických zbraní se neustále na světě v tajných laboratořích vyvíjejí pro vojenské využití další viry, bakterie a různě zmutované kmeny. Pravé neštovice, dýmějový mor, antrax, různé nebezpečné patogeny. Hrozná představa, co si na sebe lidstvo je schopno vymyslet, jednou se vyhladí samo. Vzhledem k tomu, že převaděči vozili infikované čínské imigranty do Států jak na běžícím pásu týdny a měsíce, čekala jsem celosvětovou pandemii. Nikde žádná nemoc kupodivu nevypukla. Ale možná P. May chystá pokračování Hadohlavec 2 a tam to čtenář najde... Dvě hvězdy za přednášku o virech a bakteriích.

Mája777
23.01.2023 5 z 5

A je za mnou další díl. Opět skvělé čtení. Zajímavá zápletka, posun ve vztazích, padoucha jsem netrefila. Tak jedu dál.
(23. 1. 23 - 2 672 - 7)

elcapitano
17.01.2023 4 z 5

(SPOILER) Petra Maye vnímám jako guilty pleasure. Kniha není nic moc objevná, přesto mne baví. Škoda však, že autor nepoložil těžiště příběhu víc k té "apokalyptické" stránce věci, .. že prostě nešel s nákazou dál, to by mne bavilo víc. Romantický vztah Lia a Margaret mne nijak neoslovuje, nevím, asi v tom nečtu tu vášeň. Na druhou stranu oceňuji odborný vhled do virologie. Poslouchám to jako oddechový poslech třeba k vaření. Myšička Plodková - fajn interpretace.
Dám si brzo další.

85098211
06.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Stejně jako předchozí díl řady čínských thrillerů ani tato kniha neztrácí na tempu a zpracovává zajímavé téma. A oproti jiným komentářům mně se líbila ;-). Kamion plný mrtvých Číňanů, kteří se vydali za lepším životem do Ameriky, je sice začátkem případu, který vyšetřují Margaret a posléze také Li, ale jinak je to už jen špička ledovce. Hodně brzy je jasné, že mrtví lidé byli infikovaní neznámou nemocí, aby ji potom šířili dál mezi ostatní a tím je smrtelně nakazili. A tentokrát Li narazí také na svoji dávno ztracenou a zároveň zatracenou sestru, která opustila svoji malou dcerku, aby porodila svého vytouženého chlapečka... Jak tohle všechno dopadne, už psát nebudu ;-). Podezřelých, kteří by celou tuto mašinérii mohli mít na svědomí, je samozřejmě víc, proto je rozuzlení poměrně překvapivé. A jak se to má s oním v titulu zmíněným hadohlavcem, to si už musíte přečíst sami ;-). Autor ve své knize uplatnil také celou řadu informací, které si pečlivě nastudoval a za to si zaslouží velkou pochvalu. A já se budu zase někdy časem těšit na pokračování a jsem opravdu hodně zvědavá, jak budou Margaret a Li svůj vztah-nevztah řešit dál...

Vesmich
25.06.2022 2 z 5

Téma je to jistě pozoruhodné, hlavní postavy už vychytané, ovšem ta schematičnost byla nesnesitelná. Ona ho miluje, on jí taky, v cestě mají různá protivenství, to známe, proč je potřeba to ještě prvoplánově přidramatizovávat, aby i kognitivně nejslabší jedinec POCHOPIL, že mezikulturní vztahy mají mnohá úskalí, z nichž společenský odsudek je opravdu, ale skutečně FUJ! ? Také ti přistěhovalci to nemají snadné, proto je potřeba popsat každou myslitelnou (jinde a jindy mnohokrát již popsanou) ohavnost podrobně a nějakou tu emoci vydolovat i z okoralého srdce. I domácí ohavové jsou úděsní! Rasističtí, tupí, nemilosrdní! No sebranka! Odporný svět, ve kterém není radno žít, lepší by bylo se podříznout vlastním skalpelem, což z nějakého nepochopitelného důvodu, patoložka stále odkládá.

IHT
03.05.2022 5 z 5

Nevim, zda je to tim, ze May postupne vybrousil svuj styl, nebo ze hrdinum prichazim na chut, ci presunem do USA, ale tahle kniha se mi ze serie libila nejvic :) Zapletka zajimava, motivace padoucha bizarni (ale to ve finale dojem prilis nezkazi), vetsina scen na efekt (posledni scena by ve filmu pusobila fakt uchylne), ale slo to.
Mozna i proto, ze tu nebylo tak mnoho napeti mezi Margaret a Li Jenem. :)
Jediny zasadnejsi vytka je, ze prakticky v kazdem dile se padouch pokusi (neuspesne) Margaret zabit. To uz je docela klise :/

janina66
22.04.2022 4 z 5

Tentokrát téma knihy, dost depresivní a hrůzné samotným motivem hlavního padoucha.
Rozvíjející vztah Margaret s Li Jenem mě naopak bavil. Už mám další audioknihu s pokračováním, tak se těším.

Jenda75
20.03.2022 4 z 5

Opět jsem se od této knihy nemohl odtrhnout. Velmi dobře napsaná detektivka, která se dotýká problému s obchodováním s lidmi.

VendulaB
25.01.2022 5 z 5

Kniha se čte neuvěřitelně dobře a rychle, má skvělý spád. Když se nad příběhem zpětně zamyslím, je asi trochu naivní a zápletka je lehce na sílu, ale při samotné četbě mě to nerušilo - tu jsem si prostě užila. Knihu skvěle nakopla postava Hrycyka. Určité obrazy a postupy se sice v celé sérii často opakují, ale na další díl se už hodně těším - především proto, že děj se opět vrací do Číny a ve vytvoření dokonalé atmosféry je autor mistr.

zdendula31
06.12.2021 5 z 5

Moje druhá kniha od autora a nezklamala...
Jsem ráda,že jsem náhodou narazila na skvělou sérii.

evismaior
13.11.2021 4 z 5

70% - Po viru ukrytém v geneticky upravené rýži se autor vrací s tímto tématem, které je dnes tak aktuální, ačkoli to před lety, kdy kniha poprvé vyšla, stěží mohl předpokládat. Tentokrát jde o virus španělské chřipky, který kdosi z neznámých důvodů očkuje Číňanům, kteří se pokoušejí dostat do USA. A to je na tomto dílu asi to nejzajímavější, protože po prvních třech dílech, kdy jsme sledovali působení Američanky Margaret v Číně a její snahy vyrovnat se s tamními kulturními odlišnostmi, tentokrát je to ona, kdo se ocitá při vyšetřování na domácí půdě, a naopak její staronový přítel Li Jen působí mezi americkými vyšetřovateli jako zjevení. A samozřejmě i téma nelegální imigrace z ekonomických důvodů je aktuální nejn v USA - a to jak autor rozkrývá jeho zločinecké pozadí, je hodně čtivé. Nemluvě o prostředí laboratoří zkoumajících ty nejnebezpečnější viry na planetě. Snad proto pak působí poněkud naivním dojmem, když je např. Li Jenova nakažená sestra propuštěná do jeho opatrovnictví s tím, že se jí věří, že nepozře nic, co by mohlo být oním tajemným spouštěčem viru, a neroznese tu smrtící nemoc po celé zemi (a že to náhodně neudělá žádný jiný Číňan). Napětí snižuje i to, že z několika poznámek na začátku knihy lze dovodit, co oním spouštěčem je, stejně tak jako kdo za tím vším stojí, i když jeho motivy mi přišly s ohledem na předpokládaný děsivý následek dost nevěrohodné. Zjišťuji, že mě na téhle sérii zkrátka víc než konkrétní zápletka baví ten vhled do čínských reálií.

sgjoli
10.08.2021 3 z 5

Ač nemohu říct, že bych se u této knihy nudila nebo že by mne vysloveně nebavila, přesto z ní nejsem nadšená tolik, jako jsem byla z předchozích dílů série. Přeci jen mi tu totiž chybělo něco, co mne v těch předchozích dílech neskonale bavilo.
Autor přišel opět s pěkně zamotanou a napínavou zápletkou, kterou se mu podařilo solidně rozplést a přinést uspokojivé vysvětlení. Tentokrát se ale přesouváme na Margaretin píseček - místo v Číně se děj knihy odehrává v Americe. Pro mne to tak do určité míry ztratilo určitý punc něčeho exotického a spíš to trochu působilo jako jeden z mnoha amerických thrillerů odehrávajících na území USA, co jich je na pultech knihkupectví plno - pro mne to neslo trochu tuctový nádech. A jediným pojítkem s předchozími díly jako by byla Margaret a Li Jen a nic jiného. Doufám, že se to v dalších dílech trochu zlepší.
Také mi tu chybělo to jiskření mezi Margaret a Li Jenem, včetně těch jejich neustálých faux pas vycházejících z jejich rozličných kultur, které ale jejich vztahu dávaly určitý šmrnc. Jasně, je dobře, že se postavy někam postupně posouvají a vyvíjejí se, že nestojí na místě. Ale místo jiskřivé chemie mi to tu mezi nimi začalo trochu zavánět ublížeností, hořkostí a určitým bojem mezi dvěma zraněnými egy a vlastní pýchou. Což mne jaksi mrzí.
Každopádně nemohu knize upřít čtivost a autorův svižný způsob psaní, který mne nutil pokračovat, abych zjistila, co se teda děje a kdo za tím stojí. No a ten nečekaný závěr???? To jsem nečekala a jsem zvědavá, co si autor pro Margaret a Li Jena vymyslel v dalších knihách.

eliska8413
07.08.2021 1 z 5

Číst si o umělém viru během pandemie čínské chřipky, která je 100% přírodní, bylo mimořádně mrazivé počteníčko a myslím si, že postava ruského vědce nebyla moc dále v počtu obětí takového zvrhlého experimentu. Zápletka samotná už však tak čtivá nebyla. Záporňáků se nám zase sešlo několik, stejně tak i dějových a zápletkových linek. Jak je v knize moc náhod, shod a šťastných událostí, ztrácí u mě uvěřotelnost a celkově jde dílo do kopru. Autor jakoby vystřílel na začátku veškerou munici a pak se snažil z vody uvařit nedělní oběd, mě z toho ale vyšla slátanina, ve který mi zase chybělo nějaké shrnutí co se s postavami ten rok co jsme je neviděli dělo, proč spolu nebyli a stejně tak nějaké rozuzlení léčby Sin Síň z minulého dílu.

Lamanai
13.07.2021 3 z 5

Čtivý to bylo, celkem jsem uvítal změnu teritoria v sérii. Jen těch náhodných setkání je v knize trochu moc. Myšlenka o smrtícím viru napsaná před tolika lety je v dnešním kontextu poněkud alarmující...