Střepy rozbité koruny – Střet

Střepy rozbité koruny – Střet https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35020/bmid_hadi-saga-strepy-rozbite-koruny-str-48b-35020.jpg 4 134 5

Hadí sága série

< 8. díl

Stejně jako závěrečná část Ságy Trhlinové války, i tentokrát v těžkých chvílích Ostrovního království začínají vystupovat na povrch rozdíly mezi východní a západní říší. A ani potomek z tak slavné linie králů, jako je ta vzešlá z rodu ConDoinů, nemusí vždy být tím pravým mužem na svém místě ve chvílích, kdy je třeba brát v úvahu příliš mnoho protikladných sil a zájmů…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Wales
Originální název:

Shards of a Broken Crown , 1998


více info...

Přidat komentář

Luigi1
21.09.2023 5 z 5

Závěr se opravdu povedl jako celá série u které jsem se nenudil

Hadati
07.09.2023 5 z 5

V této poslední knize Hadí ságy se nakonec odhalí, že i nadále stojí za generálem Fadawahem temné síly, které ho mají v moci. Kromě střetnutí nepřátelských armád, také sledujeme Puga a jeho přátele, kteří čelí tomuto mocnému zlu.

Nevýhodou je, že toto zlo v pozadí je až příliš neosobní. Máte tak pocit, že hrdinové nebojují proti konkrétnímu nepříteli, ale spíše čelí přírodní pohromě v podobě nebezpečné nákazy.

Závěr knihy pak rozlouskne, kolika různými směry se naši hrdinové vydají. Pugovo rozhodnutí pak předznamenává, jakým směrem se vydají další Feistovy série ze světa Midkemie.


p3tris
07.11.2016 5 z 5

A já jsem právě jeden z těch, kterým svět Midkemie učaroval. Poprvé jsem to četl jako teenager a i dnes, když mám na krku čtyři křížky, mě to pořád baví. Objektivně je celá sága horší, než Impérium, ale pořád je to jedno z nejlepších fantasy, které jsem četl. Jediné, co mi u Feista vadí je, že závěr jako vždycky rychle usekne a veškeré linky ukončí násilným zvratem během jedné až dvou kapitol.

Peti
13.03.2015

Tak poslední knihu Hadí ságy jsem dočetla a chtělo se mi zvolat Hurááá, mám to za sebou!. Ale nejdříve k této knize, postavy jako Elán a James se dostávají do popředí a plní důležité úkoly pro Království, Erik pokračuje ve vojenské kariéře a Pug se rozchází ve zlém s princem Patrikem. Celá Hadí sága mi přišla zbytečná, bohužel neumím knihu (či sérii) nedočíst. Celý příběh se mi nelíbil, když to srovnám s příběhem Mary z Acomu - nesrovnatelné, jako by to psal někdo jiný.

Eldar80
19.11.2014 3 z 5

Tak ohodnotit tuhle knihu byl pro mě trochu problém. Feist si totiž pokračuje ve zcela průměrných kolejích a opět popisuje svou vizi historie Midkemie. Postavám se věnuje málo, spíš dává jejich povahu tušit pouze podle jednání a přímé řeči. Bohužel to nestačí. Jako film by to asi bylo lepší, protože tam lze vidět emoce ve tvářích hrdinů, ale v poslední knize nechává Feist vnitřní svět hrdinů jim samým. Jakoby jim již nechtěl zasahovat do života a soukromí, jakoby odcházeli.

Zbytky Západní armády se vydávají na sever porazit Fadawahovu armádu, která si postupně podmaňuje města v oblasti Yabonu. Není jistá situace s Keshí. Bratři Jamisonovi pokračují ve šlápějích svého děda a otce a každý zvlášť dělají pro záchranu Království vše co mohou. Využívají tak znalostí, které je jejich legendární děd naučil. Rup už do dění prakticky nezasahuje a pomáhá nadále Nakorovi, který přináší dobrou a špatnou zprávu a nutně potřebuje najít Puga, protože zlo musí být definitivně odstraněno. Schyluje se k poslednímu střetu sil.

Dojem z konce ságy je značně rozpačitý. Verdikt je zcela krutý. Pokud nejste fanoušci Feista, tak tuhle ságu určitě nečtěte, protože má význam jen pro ty, které Trhlinová sága fascinuje a mají k jejím hrdinům určitý sentimentální vztah. Po Trhlinové sáze doporučuji skončit Impériem, které je naprosto úžasné. Pokračovat v čtení dalších knih má smysl jen pro ty, kterým Feistův svět učaroval. Feist se literárně prakticky nevyvíjí a ani nevyužívá toho co mu vlastní svět nabízí. Jeho dílo je něco jako historická fantasy a podle mě je to velká škoda. 70%
(Poznámka: Ideální věk pro čtení bude tak 14 let a mám dojem, že pro dospělé už to opravdu moc není. Být mladší možná bych to vnímal mnohem lépe, těžko říct.)

Štítky knihy

Midkemie

Autorovy další knížky

Raymond E. Feist
americká, 1945
1996  87%Mág – Učedník
1997  93%Dcera Impéria
1996  91%Mág – Mistr
2003  85%Čestný nepřítel
1996  89%Stříbrný trn

Kniha Střepy rozbité koruny – Střet je v

Právě čtených1x
Přečtených255x
Doporučených11x
Knihotéce137x
Chystám se číst18x
Chci si koupit8x