Hádej, co říkám aneb Odezírání je nejisté umění

Hádej, co říkám aneb Odezírání je nejisté umění https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180985/hadej-co-rikam-aneb-odezirani-je-nejiste-umeni-180985.jpg 5 4 1

Publikace s informacemi pro všechny, kdo se potřebují domluvit s lidmi, kteří neslyší a potřebují odezírat. Velmi zajímavá kniha přináší na celou problematiku pohled z druhé strany - autorka je sama neslyšící a léta pracuje na metodice dorozumívání se s neslyšícími. V knize velmi přesně a srozumitelně sděluje, jaké problémy s odezíráním mají neslyšící, jaké chyby dělají ti, kteří se s nimi chtějí domluvit a shrnuje hlavní zásady a metody, jak neslyšícím odezírání (a komunikaci vůbec) usnadnit.... celý text

Přidat komentář

majáček
20.03.2022 5 z 5

Když potkáte člověka, který velmi špatně vidí, tak nosí brýle se silnými dioptriemi. Slepého podle slepecké hůlky a černých brýlí, nebo ho může doprovázet i speciálně vycvičený pes.
Člověka špatně slyšícího nebo hluchého nepoznáte. Ano, někteří nosí naslouchátko, ale ne všichni ho mohou mít. Lékař vám řekne, že nedoporučuje naslouchátko. Pokud s nikým nemluví a nepoužije znakovou řeč, nepoznáte ho. A hluchý člověk nemá šanci, tak se začne učit znakovou řeč a odezírání. A to je velká věda ta znaková řeč i odezírání. A vy tu znakovou řeč neznáte, tak jedině napsat. Vy mu to napíšete po svém nebo odznakujete znakovou řečí, ale nikdy to neslyšící nepochopí, co tím přesně jste myslel. Musí přemýšlet víc než ten slyšící. A když neslyší je jen na jedno ucho, i tak je to komplikované.
Kniha má název, že odezírání je nejisté. Kdo slyšel a během života přišel o sluch je to jednoduchší. S jedním uchem neslyšíte vše, ale díky odezírání jde to skloubit.
Někteří lidé si myslí, když neslyšíte, že neslyšíte? :D
Zákony přírody- např. odezva, slova dojdou k vám po větru, rádiový signál...
Praktický všichni dokážeme odezírat, ale nevěnujeme tomu tolik pozornosti.
V knize jsou různé rady, kde máte stát nebo sedět, aby jste mohli dobře odezírat. Když neznáte dobře gramatiku určitého jazyka, tak ouvej... Neumíš správně česky, tak nerozumíš při odezírání v češtině.
Každý člověk má svůj styl psaní a jeho podpis nikdy nikdo nedokáže na 100% napodobit. Každý člověk má i svůj ,,ústopis".
Důležitý fakt je mimika a řeč těla. Člověk od narození, když je neslyšící, má problém s hovorovou řečí. Každý kraj, oblast, město i vesnice má své odchylky. A nejen tento problém je. Zkuste říct neslyšícímu malému dítěti, ať nepšouká. On neví, co tím chcete říct. A dá to velkou vědu mu to vysvětlit.
Všechno se dá skloubit dohromady a všichni lidé si budou rozumět, jen musejí sami chtít...

Autorovy další knížky

Věra Strnadová
česká, 1953
1998  100%Hádej, co říkám aneb Odezírání je nejisté umění
2011  50%Interpersonální komunikace
2002  50%Psychologie osobnosti I
1998  0%Současné problémy české komunity neslyšících I. Hluchota a jazyková komunikace
2009  60%Kurz psychologie I.

Kniha Hádej, co říkám aneb Odezírání je nejisté umění je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst3x
dalších seznamech1x