Habsburkové 1526-1740

Habsburkové 1526-1740 https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/328571/mid_habsburkove-1526-1740-Gnh-328571.jpg 3 7 2

Podnázev: Země Koruny české ve středoevropské monarchii. Mezinárodní autorský kolektiv usiloval o celistvé uchopení vlády Habsburků v raně novověkých zemích Koruny české, kterou zahrnul do středoevropského dějinného panoramatu. Výklad o dějinách společnosti doprovázejí portréty představitelů habsburské dynastie a jejich pestré životní osudy. Stranou pozornosti nezůstala reprezentace panovnického majestátu v rezidencích Habsburků, v symbolickém významu rituálů, ceremoniálů, slavností a projevů každodenního života. Pohled do labyrintu manýristické Prahy za Rudolfa II. a barokní Vídně v době Leopolda I. přiblíží čtenářům příběhy osob v zázemí císařských rezidencí. Knihu doprovázejí dobové ilustrace, mapy a ukázky archivních pramenů.... celý text

Přidat komentář

ondra2
21.08.2022 4 z 5

Kniha nepopisuje nic jiného, než by plynulo z titulu, nicméně tak činí ze všech možných úhlů pohledu. Nevýhodou takového přístupu nicméně je, jak již zmínil dřívější komentář, útržkovitost některých příspěvků. Některé by mohly být asi delší, jiné by nemusely být v knize vůbec, ucelenosti knihy by nejspíše přispěl i menší počet spoluautorů, neznamená to však, že by kniha nebyla zajímavá, pouze jí nemůžu dát pět hvězdiček.

Sisssi
04.02.2018

Pěkné, lepší než Habsburkové 1740-1918, přesto nelze pominout drobné nedostatky. Některé formulace jsou poněkud kostrbaté, jinde najdeme chybný popisek u obrázku. Oceňuji široký záběr a snahu seznámit čtenáře s Habsburky ze všech možných úhlů a odhalit i mnoho na první pohled nepodstatných detailů z pozadí. Daní za tuto snahu je však krátkost a heslovitost jednotlivých příspěvků.