Gutta z Bubnu

Gutta z Bubnu https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272462/bmid_gutta-z-bubnu-FSG-272462.jpg 4 78 37

Gutta z Bubnu série

1. díl >

Gutta je mladá šlechtična, která je donucena provdat se za zhýralého pána hradu Buben, Evana. Ten po ní chce jediné - dědice panství. Po náročném porodu se místo vysněného syna narodí Guttě dcera Jitka. Evan v návalu vzteku sedá na koně a vyráží tryskem nebezpečnou zasněženou krajinou, neboť doufá, že se tak rychleji zbaví své špatné nálady. Na zasněžené skále jeho kůň spadne a strhne jezdce s sebou. Evan se ocitá smrtelně zraněný v malé lesní chaloupce, kde se o něj stará Liana, žena kdysi odsouzená k smrti upálením. Zatímco ho léčí, rodí se mezi nimi silné pouto, stejně jako mezi Guttou a Evanovým správcem, Petrem z Plešnic. Za nepřítomnosti manžela se Gutta potýká se zástavními právy, které na hrad uvalil Evan i jeho otec Heřman z Bubnu. Situace se ještě zkomplikuje, když se do problémů vloží sám král Zikmund Lucemburský. Gutta má najednou mnoho nápadníků a při tom touží jen po jediném, po svém správci.... celý text

Přidat komentář

Opatov
25.03.2024 4 z 5

Romantický příběh z doby husitské. Hlavní hrdinkou je mladá šlechtična. Taková hezká pohádka, ale moc hezky se čte, takže se těším na další díl.

Janadvorackova
16.03.2024 3 z 5

Příběh je postaven na skutečných reáliích, skutečných lidech. Na druhou stranu je tam pár vymyšlených postav, poupravený král a zajímavý děj. Hezky to do sebe zapadlo.

Evan byl zprvu takový prasák, chlípník, ale pak se změnil :). Dámy jsou vzrušené a povolné, většinou. Pánové zase hezky stavěni a v loži šikovní :). No... dá se to.


sgjoli
22.10.2023

Od autorky jsem četla knihu Prokletí Schwartzovy vily, která mne bavila, tak jsem chtěla vyzkoušet i něco dalšího. Tentokrát jsem sáhla po historické romantice Gutta z Bubnu - v podobě audioknihy. A bohužel musím říct, že jsem audioknihu doposlouchala jen do půlky a ponechala nedoposlouchané. A přitom to není chyba obsahu a paní autorky.
A. B. Bártová píše příjemným čtivým stylem a dokáže vytvořit příjemnou atmosféru odpovídající žánru knihy. Jak bylo Prokletí Schwartzovy vily coby mystery příběh pěkně mrazivé a napínavé, tak tady jsem ten historický a romantický nádech zaznamenala také a bylo to moc fajn. Příběh sám o sobě plyne moc hezky, dějově mne to bavilo a postavy mne také zaujaly.
Takže v čem byl tedy problém, že jsem to nedoposlouchala do konce? Strašně moc mi nesedla interpretka audioknihy Šárka Rosová Váňová. Přitom podle ukázky mi to zas tak nepřišlo, že by mi to mělo nějak vadit. Ale při delším poslechu jsem měla pocit, že je ta narace poněkud ukňouraná a navíc mi to trochu znělo, jako kdyby interpretka četla pohádku pro děti, ne historickou romanci. Přišlo mi to neuvěřitelně rušivé, takže jsem to nevydržela poslouchat a v půlce odložila.
Knihu nehodnotím hvězdami, na konec jsem se bohužel nedostala. Ale určitě ještě sáhnu po tištěné verzi knihy, abych zjistila, jak to s naší hlavní hrdinkou dopadlo, protože to mne zajímá. A časem pak svůj komentář ještě doplním. :-)

martinaandulka
13.07.2023 3 z 5

Dříve jsem četla knihu Tajemství hradních zdí a vlastně ten příběh Guty z Bubnu je tam napsaný znova akorát propojený ze současností.Není to špatně napsané,ale je to takové napsané jednoduchou formou a o zklamání,že spisovatelka použila příɓěh znova do další knihy.

soupik2012
08.02.2023 3 z 5

Základní kostra románu, byla docela dobře vymyšlená. Autorka navíc umí pro příběh navodit správnou atmosféru. Opravdu jsem měla pocit, jako kdybych byla součástí děje. Ten je sice velmi strohý, ale až do příjezdu Zikmunda v celku věrohodný. To co román sráží na kolena, jsou místy dost naivní, až trapné dialogy, které se hodí pouze do červené knihovny. Historický román by měl mít daleko větší ambice. Audiokniha, kterou načetla paní Šárka Rosová Váňová, je načtena velmi průměrně.

alibaba72
31.05.2022 5 z 5

Skvělé čtení :-)

lenik284
03.04.2021 3 z 5

Co k tomu napsat, kniha nebyla zas tak špatná. Asi bych příběh víc roztáhla do hloubky něco víc k postavám přidala dějově celý příběh na mě omlouvám se působil jako taková červená knihovna, ale jinak dobrá oddychovka,odpočinula jsem si u knihy. Děkuji spisovatelce za přečtení jen za mě byla bych radši,kdyby byla knížka v pevné vazbě. Dávám 3,5*

cérka
08.09.2020 4 z 5

Začetla jsem se velmi rychle a knihu přečetla téměř na jeden zátah. Nebýt useknutého a téměř "odbytého" konce, zasloužila by si kniha určitě 5*. Mimochodem, to je snad první kniha kde vystupuje král Zikmund jako sympaťák :).
Určitě si přečtu i další knihy od této autorky!

Arsinoe_06
30.08.2020 2 z 5

Tak za me tedy nic moc...spis nic nez moc...uplne nechapu tady ta nadsena hodnoceni. Uplne typicky naivni stredoveky roman zasazeny jeste ke vsemu do absolutne neatraktivniho ceskeho prostredi...ty eroticke pasaze totalne prehnane a to ani nezminuju ten styl psani...nekolikrat opakujici se slova v jednom odstavci...to i moje diplomka byla jazykove kosatejsi...
Jasne, nic lepsiho jsem nikdy nenapsala, ale ja alespon vim ze by to za moc nestalo, tak se do toho ani nepoustim...dve hvezdy za snahu a za znalost realii a obecne stredoveke problematiky...

P.S. fakt nejsem stara, zapskla kocici dama :-D

zulvisek
09.08.2020 5 z 5

Úžasný příběh,četla jsem jedním dechem

Arsi
13.06.2020 4 z 5

Krásná kniha. Mám ráda středověké romány. Jdu hned na Tajemství hradních zdí. Těším se.

Rodaw
26.04.2020 5 z 5

Skvělá knížka:)
Více na mém YouTube :-).

Knižní střípky
18.04.2020 5 z 5

Tento román odehrávající se ve středověku mě chytil od prvního okamžiku. Tak nějak jsem ale věděla celou dobu, že bude dobrý a opravdu byl. Je vidět, že má autorka rozsáhlé znalosti o této době, to jde poznat po pár stránkách. Perfektně jsou zde zachyceny dobové reálie, já se při čtení dokázala odpoutat od reality a žila jsem chvíli na hradě Buben, viděla jsem oheň praskající v ohromných krbech, vůni křupavé pečeně na ohni připravované, ale zároveň i chlad hradních zdí, intriky a každodenní strach z husitů, kteří by se mohli pokusit dobýt hrad bez pána.....a zároveň i lásku, lásku, která v této době nebyla samozřejmostí, obzvláště pro šlechtice. Na prvním místě byl majetek a zachování rodu. Ale občas i v krutém a nemilosrdném středověku vyklíčila láska. A jak dopadne zde, si již musíte přečíst sami.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky

bedkniha
15.02.2020 5 z 5

Moc hezká knížka.....Mám ten stejný názor jako "Kekik" a souhlasím s poslední větou "popeluška". Zjistila jsem, že vyšlo pokračování této knihy s názvem Tajemství hradních zdí , určitě si jí přečtu, protože mě zajímá další osud Gutty.

Kekik
29.11.2019 5 z 5

Historické romány často nevyhledávám, ale jelikož jsem četla autorčinu druhou knihu Prokletí Schwartzovy vily, byla jsem zvědavá, jestli je i její prvotina skvělá. A je.
Já jsem si čtení velmi užila. Guttin příběh mě zaujal hned od začátku.
Erotické scény mi vůbec nevadily. Naopak. Erotika patří k životu odjakživa.
Knihu jsem si koupila přímo od paní autorky, mám ji i s věnováním, a krásnou záložkou, která je také výtvorem autorky.
Velice moc chválím nádhernou obálku knihy.
Příběh Gutty z Bubnu doporučuji.

popeluška
27.11.2019 5 z 5

Kniha se četla velmi pěkně, autorka umí upoutat čtenáře. Jen ten konec ......přála bych si jiný ale asi to tak mělo být.

L.Helena
11.09.2019 4 z 5

Zajímavý a hodně čtivý historický román, opravdu mě bavil. Jen ten konec se mi zdál dost odbytý.

blanka5960
06.09.2019 5 z 5

Opět dobře napsaná knížka, děj utíkal, žádná hluchá místa. Velmi se mně líbil popis každodenního života, prostředí, stravy, odívání apod. Vše bylo dobře reálně popsáno, automaticky mně při čtení naskakovaly obrazy scén jako ve filmu. Občas se v textu vyskytly výrazy, u kterých mně zrovna v dané situaci napadalo, zda by to takto bylo řečeno. Ale to jsou jen malé blešky, které v celkovém hodnocení nemají žádný význam a rozhodně nesnížily mé hodnocení. Velice ráda si přečtu další poutavé příběhy z pera této autorky.

DericCaster
25.07.2019 5 z 5

Tak já musím přiznat, že jsem zatím moc histrických románů nečetl, ale to asi není podstatné. Knížka se velmi lehce četla a děj byl přímočarý. Závěr mne vlastně ani nepřekvapil a i když by si člověk nejradši přál happyend, tak na druhou stranu asi celkem zapadá do tehdejší doby. Určitě stojí za přečtení.

Clarabel
08.07.2019 3 z 5

Já asi budu první, kdo neskáče nadšením. Na mě byla kniha moc "červená." Sáhla jsem po ní na základě zdejších recenzí a žánr mi prostě nesedl. Prokletí Schwarzovy vily se mi líbilo mnohem víc.

Na knize však oceňuji, že nekončí těžko uvěřitelným happy endem, čehož jsem se v průběhu knihy trochu bála. Proto se kniha dala číst, i když nejsem fanynka romantické literatury. Dále se mi líbí, že autorka vycházela z historických pramenů - hrad Buben, hradní pán s paní a jejich dcera Jitka, zástavní právo a majetkové spory, popis architektury, gastronomie a dobové módy. Ale opravdu je těžké uvěřit, že si to šlechtična rozdává někde ve stájích se svým poddaným a ještě zezadu.