Gustav Krum: poslední romantik dobrodružné ilustrace

Gustav Krum: poslední romantik dobrodružné ilustrace https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407495/bmid_chysta-se-gustav-krum-posledni-roma-HGw-407495.jpg 5 8 3

Vydáno u příležitosti nedožitých 95. narozenin G. Kruma. Reprezentativní celobarevná monografie Gustava Kruma, jednoho z nejvýznamnějších českých představitelů dobrodružné ilustrace dvacátého století. Na 216 stranách je téměř čtyři sta ukázek kreseb, obrazů, fotografií z umělcova rozsáhlého díla.

Přidat komentář

Killingjoke
06.07.2020 5 z 5

Jihlavský rodák Gustav Krum patří do mé oblíbené trojice Burian-Konečný-Krum, malířských géniů dobrodružné a historické literatury u nás. A klidně si troufnu napsat, že lepší ilustrátory nenajdete ani nikde ve světě! Gustav Krum v sobě už v útlém dětství nalezl lásku k Orientu, historii a nejrůznějším lodním korábům, což je patrné již v jeho meziválečné tvorbě. Znalost válečného prostředí pak získal, když byl jako poloviční Němec odeslán s wehrmachtem na východní frontu a prožil i nějakou dobu v sovětském zajetí. Po válce vystudoval výtvarnou akademii a naplno se tak mohl vrátit ke své lásce z dětství – dobrodružně-historické literatuře a jejím ilustracím. Osobně se mi tak nejvíc vybavují ilustrace v knihách Karla Maye u nakladatelství Olympia, zejména pak šestidílný cyklus Ve stínu pádišáha. Gustav Krum byl mistr několika kreslicích a malířských technik, velmi často pracoval kombinovanou metodou. Až vážná nemoc jej v posledních letech života od milované malby bohužel odloudila… Tohle je nádherná knížka! Vyvedená ve formátu, jaký si Gustav Krum rozhodně zaslouží. Kromě životopisu si tak můžeme prohlédnout spoustu jeho obrázků v patřičně detailní velikosti.

bazyk21
05.11.2019 5 z 5

Nádherně zpracované, vzpomínka na dětství a četbu mayovek


minirock
09.06.2019 5 z 5

Jihlavský rodák Gustav Krum je více než důstojný nástupce nedostižného ilustrátora dobrodružné literatury u nás Zdeňka Buriana. Tato kniha je toho důkazem. Téměř čtyři stovky reprodukcí z jeho tvorby, chronologicky seřazené, ve vysoké kvalitě a na kvalitním papíru. A se zasvěceným komentářem autora. Co víc si přát, listovat a obdivovat. Jedním slovem nádhera.