Guláš

Guláš https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418959/bmid_gulas-aef-418959.png 3 29 14

Kniha amerického autora, který v devadesátých letech učil v Čechách angličtinu. Autor vtipně glosuje život v Praze, vypráví o svých studentech, českých reáliích a „specialitách“, zároveň prožívá milostný vztah s Angličankou, která v Praze rovněž učí anglicky a snaží se najít v Praze svůj nový domov.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Goulash , 2019


více info...

Přidat komentář

jaroiva
15.02.2024 4 z 5

Zas jednou nechápu nízké hodnocení. Není to žádná vysoce kvalitní literatura, ale líbí se mi svěží pohled na Prahu a české prostředí z amerického úhlu.
Nemám úplně ráda Američany, ale věřím, že do tohoto autora bych se dokázala svého času i zamilovat. Hodně mi sedí jeho styl jemného nevtíravého humoru, ale o to pak ten občasný vtípek je zábavnější. Například proč nejsou v Evropě aligátoři (vyjedli je tu). Ale i sáňkování na igelitkách mě pobavilo, i nějaké další historky. Zkrátka příjemné čtení pro pohodová zimní odpoledne. Nic se neřeší, jen vyprávění zážitků z pobytu v Praze.

vvikingg
13.02.2024 3 z 5

Přiběh mladého Američana Elliota , který v divokých devadesátkách pracuje jako učitel angličtiny, vyučování probíhá většinou v hospodě U zlatého lva a zamiloval si kozla z Velkých Popovic, stylizoval se do role Hemingwaye a snažil se mu vyrovnat v konzumaci akoholu jako většina Američanů, kteří tehdy v Praze pracovali. Kniha je psaná vtipně, jistota byl smažák s hranolky, kuřecí kozy ( prsa) a českému guláši na chuť nepřišel, nemohl rovněž pochopit jak Češi mohou konzumovat na Vánoce kapra, který celý život žije v bahně. Takových postřehů je v knize více, příjemné čtení na 2 odpoledne.


nycol
19.12.2022 4 z 5

Proč to má tak malé hodnocení? Svěží, čtivé, vtipné.

Besa
31.10.2022 5 z 5

Rada by som si prečítala aj ďalšie autorove knihy, ale to by som sa musela naučiť lepšie po anglicky, v čestine vyšiel totiž iba Guláš a v slovenčine vôbec nič. Veľmi sa mi páčil štýl, akým bola kniha písaná, autorova vnímavosť, inteligencia a humor. Tiež som sa vrátila do 90-tych rokov, kedy som bola študentka a učili ma podobní experti ako on. Preto mám zrejme angličtinu takú mizernú :-) Veľmi sa mi páčila postava pána Cimarrona. Keďže celá kniha je inšpirovaná autorovým pobytom v Prahe, je veľmi pravdepodobné, že Cimarron v skutočnosti niekde existuje, pravdepodobne sa volá inak. Tu v databáze má kniha napodiv veľmi mizerné hodnotenie, mne sa ale veľmi páči, dávam jej plný počet hviezdičiek.

happy-smile
25.12.2021 4 z 5

Asi jsem čekala trochu vtipnější záběr, ale i tak je to zajímavá kniha. Zvláště když uvážíme, že autor popisuje devadesátá léta a má tak tedy opravdu co srovnávat, protože to byl tehdy ještě úplně jiný svět, oproti jeho rodné Americe. Líbily se mi především část se studenty. Část o jeho vztahu už byla trochu nudnější. Nenadchne, ani neurazí.

knihveru
12.11.2021 1 z 5

Hrůza! Ruce pryč! Po pár stránkách odloženo, vůbec jsem nechápala, o co se autor snaží.

Vyjana1
26.08.2021 2 z 5

slabé, nestojí za přečtení

archivářka115
19.03.2021

Nudná knížka, kterou jsem nedočetla a už nedočtu.

kirkpatrick
09.06.2020 2 z 5

Tahle kniha nic moc. Jsou to takové plané řeči, které nikam nevedou, guláš myšlenek.

bacouch
28.05.2020 odpad!

Teda tohle bylo pro mě utrpení. Nečekejte žádného pana Kaplana, ani Sczygiela. Autor bohužel neumí psát a nemá moc světu co sdělit. Kdybych místo času, který jsem strávila četbou té knihy, čuměla do zdi, udělala bych pro své duševní zdraví určitě víc.

cori
09.03.2020 3 z 5

Jedná se opravdu o guláš dojmů, pocitů a historek, které zažívá americký učitel angličtiny v Praze v dobách budování raného kapitalismu. Čekala jsem něco víc vtipnějšího či satiričtějšího. Milostná linka se Samantou mě dost nudila.
Zaujala mě zmínka o české plavkyni, která získala stříbrnou medaili na LOH v Mexiku v roce 1968 a vzápětí emigrovala. Jedná se pravděpodobně o Ludmilu Duchkovou, která jako šestnáctiletá vybojovala v Mexiku zlato ve skocích do vody, ale emigrovala až v roce 1980.

bookcase
20.02.2020 4 z 5

Pohled na nás a naši mentalitu doslova cizíma očima. Místy úsměvné, humorné, místy i k zamyšlení.

okeey
18.02.2020 4 z 5

Ať se tato kniha jakkoli zdá jako kuchařka, není tomu tak. Je to jedinečný pohled američana Elliota, který přicestuje do Prahy, aby zde učil angličtinu. Zajímavé číst příběh s pohledu cizince na porevoluční Prahu, s dobovou atmosférou, myšlením i okolnostmi. Kniha se čte lehce, místy se i zasmějete, ale rozhodně bych tuto knihu neoznačila jako náročnou. Každopádně ale doporučuji přečíst.

Breadfish
05.11.2019 5 z 5

Druhá polovina devadesátých let, Praha. Do města přijíždí mladý Američan Elliot Black, aby se zde živil jako učitel angličtiny. Seznamuje se nejen se svými studenty, což jsou převážně úředníci středního věku bez valného zájmu o výuku, kterou vnímají spíš jen jako možnost ulít ze z práce do hospody, ale i s reáliemi místa, doby této i nedávno minulé, s kulturou a zvyky země, o níž až do svého příjezdu nevěděl prakticky nic. Pohled cizince na dnes už legendární "devadesátky", na život v Čechách a Čechy samotné je vždycky zajímavý; zde ho ale autor dovede navíc podat humorně a s lehkostí, a je opravdu znát, že v něm Brian Kimberling těží ze svých vlastních prožitků, protože stejně jako jeho literární hrdina Elliot i on strávil na přelomu tisíciletí několik let v Praze. Rozhodně doporučuji přečíst, zejména pro ty, kteří prožili "devadesátky" na vlastní kůži jde víceméně o povinnou četbu a mladší generace by díky knize mohla alespoň nahlédnout do světa mládí svých rodičů. :-) Ovšem žádného mentorování a nudy se rozhodně obávat nemusí. Knížka je opravdu zábavná a čtivá. Doporučuji!

Štítky knihy

Praha Češi život v cizině

Autorovy knížky

2019  61%Guláš

Kniha Guláš je v

Přečtených31x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce32x
Chystám se číst20x
Chci si koupit2x