Ostří osudu

Ostří osudu https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182987/bmid_ostri-osudu-ysD-182987.jpg 4 31 7

Guild Wars série

< 2. díl >

Osud zavolal – a oni odpověděli. Nadchází čas hrdinů. Zatímco rasy Tyrie stojí odděleně, šest hrdinů se spojí, aby bojovalo za svůj lid: Eir, nornská lovkyně s duší umělkyně; Snaff, asurský génius, a jeho ctižádostivá pomocnice Zojja; Rytlock, divoký charrský válečník v exilu; Caithe, smrtící sylvari s temnými tajemstvími; a Logan, statečný lidský strážce, který se musí vyrovnat s protikladnými loajalitami. Společně se stanou Ostřím osudu. Společně odpoví na volání. Ale bude to stačit? (zdroj: legie.info)... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Edge of Destiny , 2011


více info...

Přidat komentář

Geramon
12.07.2017 3 z 5

Mám rád Fantasy. Mám rád RPG hry. Mám rád Guild Wars 2, kterou hraji od začátku co hra vyšla což dokazuje i má profilová fotka která je právě z Guild Wars 2.
Při hraní v Guild Wars 2 jsem byl také na výpravách s Rytlockem, Zojjou a ostatními
a bojoval s Rytlockem po boku a v ruce můj vlastnoručně vyrobený legendární meč Sunrise. Takže bylo vcelku zajímavé se o nich dozvědět více.
Ale hra je hra a kniha je kniha.
A bohužel kniha se mě moc nelíbila. Respektive tak do poloviny docela ano.
Příběhy ve hře jsou super. A tam by měli dle mého i zůstat.
Protože mě přijde divné číst jak dlouho někam putovali, když zrovna v této hře je cestování mezi lokacemi otázka pár sekund. Stačí využít portály a nebo zaplatit pár stříbrňáků a teleportovat se do již objevených lokací odkudkoli.
A souhlasím s Ardeinem, že ty názvy které nepřeložili do češtiny působí nepřirozeně.
Opravdu to mě možná v hodnocení ovlivnilo. Prostě mě to dost vadilo.
Ale toť můj názor a někdo jiný má právo na svůj názor.

whiolet
30.12.2016 4 z 5

Můj problém byl, že jsem se nemohla začíst, jinak kniha byla našlapaná akcí od začátku až do konce. Postavy byly sympatické a popichování Logana a Rytlocka mě bavilo, hru jsem nehrála tudíž nemohu posoudit na kolik je to v knize jinak


Ellbereth
08.07.2016 3 z 5

Nevím proč, ale tohle mi osobně sedlo více než Duchové Ascalonu. Z těch jsem byla vyloženě rozpačitá, děj se táhl, cestování odněkud někam za něčím, postavy taky žádná hitparáda. Ostří osudu je o poznání akčnější a hlavní postavy mi také více sedí. Asi to bude tím, že jsem na ně zvyklá ze hry. Dialogy taky o kus lepší a rozhodně záživnější. Jenže na druhou stranu to tu jde z akce do akce a prostě mi přijde, že ani jedna z knih nesplnila potenciál. Nepochopím, že tu autoři ani jednou pořádně nerozvedli charakteristiku a umění jednotlivých postav. Dokonce je vlastně ani pořádně nepojmenují!!! Říkám si, jestli vlastně knihy vůbec plní funkci reklamy a přitáhnou další hráče. Ten, kdo nehraje v tom musí mít vcelku guláš. Zatím u všech třech autorů je znát, že to nejsou spisovatelé. Popisy jsou dost chabé, děj je uspěchaný a celkově mi to přijde spíš jako YA literatura. Pro někoho kdo začíná s fantasy žánrem to bude asi postačující. To, že hlavní hrdinové zabíjí šampiony jako po másle mi ani tolik nevadí. Jsou to přeci Edge of Destiny!!! A hráči moc dobře vědí, že když se vypravíte s partičkou na šampíka, tak je to fik fik a je po něm....to mi osobně přijde jako nejmenší chyba.
Horší je to s překlady....v první knize přeloženo vše, tady pro změnu nic. Taky nepochopím. Překladatelé zřejmě nezapojili mozek a hra kolem nich asi ani neproběhla. Možná by jim prospělo, kdyby se alespoň podívali na mapu!!! Vadily mi překlady zeměpisných názvů a některých jmen, ale nepřekládat ani názvy mobek.....noooo nevim no. Jako oddechovka je to postačující a jako fanda GW2 dávám zase za tři.

Dvoja
13.02.2016 5 z 5

Mé první, neplánované!, knižní fantasy. A líbilo se moc! Všechny rasy si mě rychle získaly a každá postava měla v příběhu správný prostor. Některé pasáže byly opravdu výtečné a při četbě jsem vrněla blahem : ) Přiznávám, že je to možná mým prvním setkáním s tímto žánrem. Hru jsem rovněž nehrála. Trošičku rušivě mi připadalo jen pár z bojů, které skončily až moc jednodušše, ale jako velké mínus to nepočítám.

Každopádně se těším na další díl.

Janičta
25.02.2015 3 z 5

Po prvním díle jsem byla zvědavá, jak si povede díl další. Ten je o poznání akčnější než ten předchozí. Hrdinové jdou opravdu z akce do akce, takže na nic jiného bohužel nezbývá žádný prostor. Navíc všechno to zabíjení jim jde až pozoruhodně snadno. Soupeře, u kterých by se měli teoreticky pořádně zapotit a vyváznout o fous, prostě složí s nevídanou jednoduchostí. Od dračích šampionů bych čekala větší odpor a to i vzhledem k počtu jejich přisluhovačů....
Hodně mě překvapil překlad knihy. V minulém díle bylo přeloženo opravdu vše. A jména nornů nebo charrů díky tomu působila směšně a změnu to opravdu chtělo, ale tady naopak není přeloženo NIC! Tomu říkám z bláta do louže.
Nejdříve jsem jako nehráč nechápala, proč je třeba "Lví oblouk" takový problém, ale časem jsem si musela přiznat, že zeměpisné názvy a názvy měst vůbec nejsou žádný problém, jen trochu trvalo než jsem si na to po předchozím díle zvykla. Ale nejhorší je, že nebyla přeloženy ani názvy organizací a skupin a podobně. Místo Krvavé Legie Blood Legion, atd, atd.. to myslí vážně? Působilo to na mě v celkovém textu rušivě a dost mě to štvalo. Snad se to s třetím překladem konečně trefí správně....

Lusa
18.10.2014 4 z 5

Po první díle, jsem čekala, že se dočkám podobného díla, určitě jsem zklamaná nebyla, ač bylo Ostří osudu o něco méné "zajímavější" než Duchové Ascalonu. Děj je svižný, zajímavý a napínavý, hlavně poslední kapitoly. Škoda, že třetí díl se datuje ještě před Destiny Edge, takže se čtenář nedozví, co se dělo dále, pokud zřejmě nehrajete hru, takže doufám, že se konečně dozvím, jak to pokračovalo. (Pokud hrajete hru, přečtěte si knihu dříve, než vám hra začne spoilerovat)

Ardein
21.03.2014 2 z 5

Už dlouho jsem nebyl z žádné knížky takhle rozpačitý. Příběh sám o sobě je velmi dobrý, ale autor podle mého nedokázal využít potenciálu, který se mu takřka vnucoval. Svět Guild Wars je naprosto úžasný, ale výsledek práce Roberta J. Kinga mi připomíná spíš fanouškovskou povídku. Jeho vyprávění je svižné a akce zde střídá akci. U toho ale také po celou dobu zůstane. Nějaké hlubší zápletky se nedočkáme a autor na nás chrlí jednu akci za druhou. Navíc to kolikrát ani není dobrá akce, aby se člověk aspoň trošku něčím uchlácholil. Abych nespoileroval, tak jako obecný příklad můžu uvést, že šampioni nepřátelských draků nesplňují moje očekávání náročné překážky. Přeskakováním z akce do akce logicky odpadává veškerý výpravný prvek, který by tato kniha nutně potřebovala jako sůl. Postavy navíc kolikrát jednají naprosto nelogicky. Rád bych vám tady vypsal konkrétní příklady, které mi fakt leží v žaludku, ale nechci vyzrazovat děj. Úmrtí hlavních a vedlejších postav bohužel autor také moc nezvládá, vše nám prostě suše popíše. Robert J. King určitě neodvedl dobrou práci a doufám, že se s tím příště popasuje lépe.

U prvního dílu série jsem kritizoval český překlad, kde otrocky překládali všechny názvy a jména postav. Zvláště ty jména měst a postav mi tenkrát vadili. Zbytek byl velmi dobře zvládnutý. U druhého dílu pro změnu nepřekládají vůbec nic, aby se zavděčili těm, co první překlad kritizovali. Výsledek je rozporuplný. Jména měst a postav jsou zachovány v originálu, ale rovněž tak oblasti, frakce...prostě všechno. Nepůsobí to vůbec přirozeně. Měli by si vzít příklad z pana Netoličky a jeho překladu knížek z Warcraftu, protože tohle byl opravdu špatný pokus.

Dvě hvězdičky dávám za získané informace a špičkování hlavních postav. Víc si Ostří osudu bohužel nezaslouží.

Štítky knihy

herní adaptace

Autorovy knížky

2013  70%Ostří osudu

Kniha Ostří osudu je v

Právě čtených4x
Přečtených48x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce53x
Chystám se číst13x
Chci si koupit7x