Gruzie

Gruzie https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/338314/bmid_gruzie-turisticky-pruvodce-eup-338314.jpg 3 3 2

Nový, významně doplněný a aktualizovaný průvodce Gruzií vás provede po všech krásách této země. Od přírodních památek, až po velká města. Na hlavním městě Tbilisi jsou asi nejlépe vidět změny, kterými země prošla, například na moderních stavbách, jakou je budova opery, nebo Saakašviliho prezidentský palác. Většinu země můžete projet během jednodenního výletu a ubytovat se luxusních hotelích v Tbilisi a Batumi. Přístupné jsou i vzdálené oblasti Svaneti a údolí Pankisi. Mestia, která je centrem oblasti Svaneti už má i své letiště a lyžařské středisko. Průvodce pokrývá celou zemi, včetně černomořské oblasti Batumi u tureckých hranic.... celý text

Literatura naučná Turistický průvodce
Vydáno: , Jota
Originální název:

Georgia: the Bradt travel guide


více info...

Přidat komentář

ddkk
11.06.2019 3 z 5

Vůbec to není špatný průvodce. Našla jsem v něm dostatek informací, které jsem pro své opakované cesty do Gruzie potřebovala. Možná chybí víc informací pro návštěvníky úžasných gruzínských hor a především Kavkazu, ale na druhou stranu je třeba uznat, že vzhledem k rozsahu knihy je její obsah poměrně vyčerpávající. Co jsem ale ocenila je to, že to není tlustá bichle, kterou nemůžu vláčet sebou kamkoli jdu a přitom v ní najdu kdykoli všechno, co potřebuju. A není to ani útlounký přehled jen sem tam něčeho, z něhož se naopak nedovím vlastně nic.
Vzhledem k tomu, jak rychle se Gruzie mění a vyvíjí, bych průvodci ani neměla za zlé, že nebyl během tří, čtyř let aktualizován, to by musel být každý rok...
Internetové informace jsou fajn, ale z vlastní zkušenosti vím, kolik práce dá příprava kloudného souhrnu všeho, co se dá najít - pro mne je to vždycky taková domácí práce, pokud mám před cestou čas.
Jediné, co mi opravdu chybí, je přiložená mapa země, kterou však často postrádám i u jiných průvodců.

Geomatik
22.09.2018 2 z 5

Tento průvodce mě poněkud zklamal. Úvodní informační část je vydařená - praktické informace jsou komplexní a ty všeobecné (zejména historie a politika) jsou podány čtivě. Horší už je to s vlastním průvodcem. Několikrát jsme v ulicích hledali restauraci či obchod v knize popsaný a na místě to vždy vypadalo jinak. Gruzie se rychle rozvíjí, turistů přibývá a provozovny se stěhují.

Doba asi papírovým průvodcům nepřeje. Kniha byla vydána v roce 2017, originál v roce 2015, ale to určitě nebylo možné aktualizovat všechny informace. Místo spoléhání se na ně doporučuji využívat různé weby pro cestovatele; mobilní internet je v Gruzii velice levný a rychlý a SIM kartu nabízejí už na letišti.

Druhou výtku mám k nekonzistentní transkripci napříč knihou. Mám pocit, že se náhodně střídají české a anglické přepisy místních názvů, což samozřejmě znesnadňuje orientaci. Často je v textu použit český přepis a v mapě anglický, někdy je tomu ale naopak!

Poslední negativum knihy je dle mého poměr prostoru, který dostávají různé turistické zajímavosti. To je samozřejmě subjektivní věc každého návštěvníka Gruzie, ale na to, že značnou část země zabírá Kavkaz, je v knize zoufale málo prostoru věnováno informacím pro ty, co rádi chodí po horách pěšky. Naproti tomu třeba kostely jsou popsané snad v každé vesnici.


Štítky knihy

Gruzie Zakavkazsko

Autorovy další knížky

2017  67%Gruzie
2001  90%Rumunsko
2009  100%Rumunsko

Kniha Gruzie je v

Přečtených6x
Knihotéce4x
Chci si koupit2x