Greenwich Park

Greenwich Park https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485046/bmid_greenwich-park-I2L-485046.jpg 4 162 43

Helenin idylický život – pohledný manžel architekt, nádherný viktoriánský dům a konečně i vytoužené miminko na cestě – nabere nečekaný směr poté, co poprvé navštíví předporodní kurz. Potká tam totiž Rachel, nepředvídatelnou budoucí svobodnou matku. Rachel neprojevuje příliš mateřské chování: kouří, pije a o rodičovství se moc nezajímá. Helen to k ní přesto přitahuje. Možná, že Rachel prostě potřebuje kamarádku. A popravdě, Helen si taky připadá tak trochu osamělá. S Rachel je alespoň zábava. Dokáže Helen rozesmát a vzbudit v ní důvěru. Když je s ní, zapomíná na svoje starosti. Jenže její čím dál nevyzpytatelnější chování je znepokojující. A Helen není jediná, kdo si toho všimnul. Její kamarádi a rodina brzy pojmou podezření, že její podivná nová kamarádka nějakým záhadným způsobem sdílí jejich společnou historii. Když Rachel začne hrozit, že odhalí dávný zločin, čímž by mohla zničit jejich životy, ukáže se, že široké koruny stromů a teplé světlo lamp v Greenwich Parku skrývají víc než jedno tajemství.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Greenwich Park , 2021


více info...

Přidat komentář

mario.nette
07.04.2024 4 z 5

Helen čeká dítě a začne chodit na předporodní kurz. Manžel se raději vymlouvá na práci, než aby tam s ní chodil...
Helen se tam seznámí s mladou dívkou Rachel, která je taková ztřeštěná, prostě jiná než Helen a ty dvě se skamarádí.

Jenže na ní začne narážet nějak podezřele často a nakonec se objeví i u nich doma, že jí někdo ublížil a jestli u nich může pár dní zůstat.

Četlo se to hezky, kapitoly krátké a konec jsem nečekala :)

tereziehl
27.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Moc mi vyhovoval styl psaní autorky, četlo se mi to dobře, nejvíce mě bavila první polovina, motiv s divnou Rachel za mě byl nejzajímavější a klidně bych brala knihu, kde bude Rachel vážně ta divná a Helen by měla nezdravou obsesi se Serenou. Viníky jsem uhádla, ale zápletka to byla promyšlená dobře. Moc mě to bavilo, jenom jsem myslela, že to bude celé kapku jinak, ten “zvrat pro mě byl paradoxně spíše prvoplánový. Stejně ale skvělé čtení.


kaja9825
04.12.2023 4 z 5

Hodnocení: 4/5

Teda tohle bylo to skvělé.

Helen čeká s Danielem vytoužené dítě a ještě se svým bratrem Rorym a jeho ženou Serenou by měli chodit na předporodní kurz. Helen tam nakonec skončí sama a do jejího života vtrhne Rachel a s tím zmatek, pocit že blázní a záhady.

Tohle bylo zajímavé od začátku do konce. Konec jsem si trošku dokázala představit, ale teda autorka to povýšila a závěrečná strana jasně ukázala, že karma existuje.
Postavy byli dost zvláštní, vlastně mi tam nebyl nikdo nijak zvlášť blízký, ale to vůbec neubíralo na ději.
Na to, že byla kniha autorčinou prvotinou, tak to měla neskutečně promyšlené a i když se tam vlastě většinu knihy nic nedělo, tak by se dalo napětí krájet.

Takže pokud máte rádi napínavé thrillery se zajímavou zápletkou, tak tohle bude něco pro vás.

dencazrnu
24.11.2023 4 z 5

Tahle kniha je pro mě tedy velmi milým překvapením. Musím se přiznat, že jsem jí doma měla několik měsíců a když jsem se rozhodla, že ji konečně přečtu, nešla jsem do toho s velkým očekáváním. Jaké milé zjištění ale bylo, že to byl vlastně velmi fajnový a propracovaný thriller se zajímavou zápletkou. Autorce se velmi dobře dařilo vyprávění z více pohledů růžných postav. Do toho nám také vložila nějaké ty střípky z minulosti a vzniklo z toho celkem zajímavé dílo. Je jasný, že v porovnání s jinými autory to jisté mouchy mělo, ale já za sebe musím říci, že to bylo čtivé, svižné a i když jsem pachatele uhodla, i tak jsem si čtení moc užila. Pokud se dočkáme další knihy od autorky, určitě si ji ráda zase přečtu :-)

soukroma
09.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Líbilo: trochu zpočátku zdlouhavé, ale pak se napětí začne stupňovat až k děsivému rozuzlení. Paradoxně oběť, vlastně dvojnásobná v průběhu času, si sympatie asi moc nezíská svým podivným děsivým chováním a jednáním, které navíc odnesla nejvíc osoba v celé zápletce zcela nevinně. Ženy ve vysokém stupni těhotenství děj pěkně ozvláštnily a přiostřily.
A navíc se mi líbilo místo děje - na Greenwich s jeho observatoří, námořním muzeem a samozřejmě poledníkem mám moc pěkné vzpomínky.

Diggitty
14.09.2023 4 z 5

(SPOILER) Mě se knížka líbila. Sice kapku zdlouhavější, ale čtivé, děj plynul, zdánlivě se tam nic velkého nedělo, ale pořád držel v napětí, až jsem měla nutkání kapitoly přeskakovat, dozvědět se víc a rychleji. Spravedlnost na konec potěšila, jen bych ocenila víc rozebrat, konec spíš otevřený.
Po přečtení jsem byla spokojená, dovedu si představit knížku číst za čas znovu.

Kira747
01.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Jak ja jsem rada za ten konec, uz jsem se bala, ze by ta idiotska Serena z toho vysla bez trestu. I kdyz je to konec vlastne otevrenej...

Dresia
22.06.2023 1 z 5

Tak tohle mě bohužel vůbec nebavilo, překombinované a přitom bez napětí.

Kerriova
11.05.2023 3 z 5

Knížka bez výraznějšího děje. Když jsem zjistila, že jsem v polovině knihy a nestalo se NIC, zděsila jsem se. Lehce za půlkou dojde k jediné události, ve třech čtvrtinách se ona událost vysvětlí, zbytek knihy spočívá vlastně už jen v dokreslování dalších osudů postav a objasňování věcí minulých. Navíc jsem měla neodbytný pocit, že v tom konci se ztratila i autorka sama. Postava Helen byla celou dobu těžce na facku, nesnesitelně ubrečená, naivní, tupá a nelogická. Připomínalo mi to takové ty tuny béčkových detektivek o skupince přátel, kde zdánlivě vše klape, ale pak se ukáže, že jeden dva z nich mají nějaké strašáky v minulosti, kteří je konečně dostihnou a začnou házet stíny na jejich současný život. Nic originálního, nic objevného, obyčejný průměr. Dojem z knihy ještě zhoršovala práce překladatelky, která má zřejmě dosti omezený slovník. Jinak si nedovedu vysvětlit, jak může tolikrát v jednom textu použít obraty typu protáčí panenky, zakoulí očima a taky vraští obočí. Au.

Olous1
02.04.2023 3 z 5

Tak já půjdu proti proudu. Zápletka vcelku dobrá,ale stránky neutíkaly, strašně se to vleklo. Chvilku jsem se nudila a postavy protivné, hlavně Helena. Tohle thriller rozhodně nebyl.65%.

simcat13
09.03.2023 4 z 5

Asi jsem nikdy nečetla knížku, u které jsem celou dobu neměla tušení, jak se děj bude vyvíjet dál. Knížka se docela táhne, ale nemyslím to ve zlém. Docela příjemná změna od uspěchaných thrillerů. Vyloženě žádnou postavu si tam nejspíš neoblíbíte, ale o to víc mi to připadá reálné. Nenajdete tam žádného hrdinu, který by celý příběh spasil.

Januli
26.12.2022 3 z 5

Ze začátku vlastně nevíte, o čem kniha bude,máte tušení a v průběhu se to mění a ve finále jste ti vlastně věděli. Hlavní postava Helen mi vůbec nesedla, občasná kapitola, která možná na konci měla dát smysl tak mě nedala. Ono vlastně těch postav na přes držku bylo více. Všechny? ;-) i přesto jsem knihu dočetla celkem s chutí, ale po přečtení se nesmím moc zamýšlet, protože se akorát nastvu a dám ještě menší hodnocení. Knihy tohoto žánru m ráda, ale mám jich načteno už dost a lepších. Ale věřím, že si kniha fanoušky najde,proč ne?

kuky921
16.12.2022 3 z 5

Rozvláčné a ke konci chce autorka všechno dohnat…. Snažila jsem se, ale další knihu od této autorky číst nebudu

Veju007
01.12.2022 2 z 5

Tohle bolelo. A to hodně. Poslední dobou mám na thrillery špatnou ruku a tady se tedy zadařilo doslova královsky.

Anotace toho prozradí docela dost, ale ne to nejdůležitější - je to nudný, dlouhý, nelogický a prostě fakt špatný. Kapitoly nenavazují, když už se začne něco dít, další kapitola vás posune třeba o týden dopředu bez vysvětlení konfrontace, která přišla na konci kapitoly předchozí. A tohle je tam několikrát!
Ani jedna postava nedává vůbec žádný smysl a já odmítám ztrácet čas vysvětlováním.

Prostě takhle fakt nee, napětí samozřejmě nula a jen za poslední část poslední kapitoly tomu nakonec dávám 2 hvězdy.

L.Helena
26.11.2022 4 z 5

Zpočátku mně to přišlo jako poměrně pozvolné vyprávění, ale postupně příběh nabírá tempo a konec... nebudu spoilerovat. Dobře vystavěný a čtivý psychothriller.

Evule *
03.11.2022 4 z 5

Napínavé a čtivé, druhá půlka lepší. Falešná přátelství, podvody ve vztazích a závěr pro mě překvapující. Jen těch stránek bylo opravdu hodně, četla jsem hned po mé oblíbené Marsons a tam jsem zvyklá na jiné tempo příběhu.

Emma27
25.10.2022 2 z 5

celkem dobra kniha ,akorat se to trochu táhlo.

SilvieSisinka
20.10.2022 4 z 5

Četlo se to celkem dobře,mohlo být méně stránek.
Příběh vypráví o nadcházejícím mateřství,falešném přátelství a že tajemství může mít někdy příliš vysokou cenu.

josska
16.10.2022 4 z 5

Na knihu jsem četla samé pěkné ohlasy a když byla v knihovně,tak jsem si ji pujcila a za mě spokojenost..Čtivé a napínavé čtení,zajímavé téma a zápletka,,bavilo mě to,,

Lily101
29.09.2022 3 z 5

Neskutečně čtivá kniha. Helenino chování je zarážející, avšak..no..zjistíte v závěru víc. U této knihy mi chybí zařazení taktéž do žánru detektivních příběhů.

Závěr je pro mě zklamáním. Protože tam jedna skutečnost opravdu nesedí.
SPOILER: S někým se setkáte, poznáte jej a pak o pár cca měsíců jej najednou nepoznáte? A důvodem je to, že jste neznali jeho jméno? KONEC SPOILERU.

Druhé zklamání je pro mě linie příběhu související s jistým druhem trestného činu, o kterém nerada čtu a bohužel se s trestnými činy tohoto druhu setkáváme v detektivních příbězích v dnešní době až příliš často (a to nejen v knihách, ale i ve filmech žánru detektivních příběhů). Jako by samotný příběh (nemohu konkrétněji uvést kvůli spoileru) nebyl až tak strašlivý.

V závěru této recenze musím napsat, že jsem velmi překvapená, že knihu napsala žena-matka. Jsem bezdětná a z knihy mi místy nabíhal mráz po zádech.

Kniha aspirovala na pět hvězdiček a moc ráda bych ji takto zrecenzovala, leč za výše uvedené nemohu.