Zběsilost

Zběsilost https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19589/zbesilost-19589.jpg 4 394 85

Grant County série

1. díl >

Kriminální thriller získal celou řadu literárních cen a dobyl všechny významné žebříčky. Prvotina mladé americké autorky. V poklidném městečku Heartsdale dochází k události, která vyvolá obrovskou vlnu strachu: na dámské toaletě bistra je objeveno tělo brutálně zavražděné mladé ženy. Smrt nastala vykrvácením ze dvou ran do tvaru kříže, které jí vrah vyřízl do břicha. Soudní lékařka Sára Lintonová při ohledání těla zjišťuje, že před smrtí došlo k znásilnění. Teprve pitva však odhalí celkovou zrůdnost vrahova činu. Policie okamžitě zahájí intenzivní pátrání, ale když je o několik dnů objeveno tělo další mladé ženy, rozprostřené do tvaru kříže na kapotě Sářina auta, začíná vycházet najevo, že se nejedná o "obyčejnou" vraždu. Městečko zachvátí děs z přítomnosti sadistického sexuálního vraha, jehož další obětí se může stát kterákoliv další žena…... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

Blindsighted , 2001


více info...

Přidat komentář

sun.from.ibiza
27.11.2023 4 z 5

Jestli to bylo trochu předvídatelné? Bylo. Vůbec mi to ale nevadilo. Kniha se četla sama a byla to pro mě taková večerní jednohubka. Během čtení jsem měla pocit jakési povědomosti. A potom jsem si na konci přečetla, že tato autorka napsala Tryptych. A jsme doma. Skvělá kniha, o chlup lepší. Jde znát, že už byla autorka více vypsaná.

Kami33
01.10.2023 5 z 5

Po mnoha knihách Karin Slaughter jsem se dostala k její první. A jsem velmi mile překvapena. Vraha jsem samozřejmě také uhodla dost brzy (ono to skutečně nebylo těžké), ale i tak byla knížka příjemným a oddechovým čtením.


krevetinka
21.06.2023 3 z 5

(SPOILER) Karin Slaughter to opět dokázala. Podařilo se jí napsat dechberoucí, mrazivý příběh o malém městečku kdesi na jihu, kde nemůžete nikomu věřit, protože se tam dějí šílené věci. Moc se mi líbila historie a celkový popis městečka. Slaughter to fakt umí.
Nicméně děj mi přišel tak trochu "meh". Teda nápad se mi opravdu líbil, zaujal mě psychopatický maniak poháněný vírou. Většinou mě tyhle věci baví. Ale celkově mi tam chybělo nějaké vysvětlení celého případu. Záporáka jsem uhodla už v první polovině knihy, protože... říkejme tomu šestý smysl nebo tak něco Ale to mi nevadilo. Upřímně jsem jen čekala na celé rozuzlení, které se bohužel nekonalo.
Těším se, až si přečtu zbytek série. Sáru a Jeffa jsem si zamilovala a doufám, že je v dalších dílech znovu uvidím spolu.

monte
30.04.2023 4 z 5

Napínavé, čtivé, jdu do dalšího dílu

TeaPeter
19.11.2022 3 z 5

Celkem dobrá detektivka, ale... Často jsem měl pocit, že čtu román pro ženy. Autorka má zjevně k tomuto směru blízko a na postavě Leny (a občas i Sáry s její vztahovou nerozhodností) je to znát.

anajkah
02.10.2022 3 z 5

Na můj vkus bylo poznat, že knihu napsala žena. Prvoplánově v ději silné, samostatné a chytré ženy, naproti tomu chybující, případně deviantní muži. Chvílemi velmi nudné, zbytečně nechutné scény. Nicméně přečíst se to dalo.

judith141
04.08.2022 5 z 5

Moje první kniha od této autorky a nebylo to špatné. Některé pasáže byly sice trochu zdlouhavé, brutálního pachatele jsem celkem brzy odhadla, ale i tak jsem si čtení užila.

IHT
24.07.2022 5 z 5

neni to zle, ale v dnesni dobe uz trochu zastarale... mobilni telefony jako hi-tech vykrik - to skutecne v dnesni dobe pusobi rusive.
Jinak je pribeh postaveny slusne, vrah se da tipnout dost brzo, romanticka linka mezi hlavnimi hrdiny je v unosne mire, akorat Sarina nastvanost na exmanzelovu reakci na jeji odhalene tajemstvi byla fakt jak od male holky. To mi prislo hodne egoisticke a prehnane, zvlaste pokud exmanzela dobre zna.

Co mi ale vadilo dost, byla audioverze - kdybych u toho nedelal manualni praci, tak bych na to nemel trpelivost. Nacteni bylo dost amaterske, prilis pomale a strihacska prace - skoda slov. Vyslovnost anglickych slov mela stridavou kvalitu - me osobne napriklad "Jeb" hodne tahal za usi.

Olous1
13.07.2022 5 z 5

Začátek opravdu šokoval brutální vraždou, některé pasáže byly zdlouhavé,ale jinak mohu doporučit přečíst. Milovníci detektivek budou určitě spokojeni. Za mě 85%.

Grety
03.07.2022 3 z 5

Mám ráda i v takovém příběhu trošku romantiky, ale moc surové popisy vražd a čitelný konec snižuje hodnotu.

jaroiva
26.05.2022 4 z 5

Není to zrovna Carter ani Deaver, ale Karin Slaughter za nimi zas tak moc nezaostává. Rozhodně dělá čest svému jménu.
Určitě zkusím nějakou další knihu od této autorky.
Thrilleru nechybí nic z toho, co je dnes v amerických detektivko-thrillerech moderní - dostatečně brutální pachatel, komplikovaná milostná zápletka vyšetřovatele/vyšetřovatelů... Lid to chce, tak to má mít. Ale tady mi opravdu nevadila tahle otřepaná schémata, i tak byla kniha dostatečně originální, aby mě bavila.

janina66
27.04.2022 4 z 5

Nebylo to špatné. Zpočátku dost šokující vražda. Motiv vraha jsem jaksi nepochopila. Druhá polovina knihy rozhodně lepší. Má první kniha od autorky.

ludek.n
04.04.2022 4 z 5

Městečko Heartsdale v okrese Grant County se stává dějištěm řádění sadistického sexuálního devianta, který se navíc ohání biblickou symbolikou. Soudní patoložka Sára Lintonová a šerif Jeffrey Tolliver se musejí poprat nejen s brutálním násilníkem, ale i s roztřepenými vzájemnými vztahy. Karin Slaughterová vtiskla své prvotině nejen úžasnou dynamiku a napínavost elektrizujícího dramatu, ale uvádí do pohybu i hromadu všedních dějů a vztahů na americkém maloměstě. Obě polohy zvládá s bravurou ostříleného profesionála, přičemž je zcela přirozeně a nenásilně spojuje do jednoho dokonale funkčního celku, který by ji mohli závidět i její, v žánru daleko etablovanější, kolegové. Výborně vyprofilované postavy, skvostné dialogy, parádní struktura a vedení děje, napětí, výbušnost, originalita - to vše dělá ze Zběsilosti čtenářský zážitek. Těžko tady najdete hluché místo, které byste mohli zkritizovat, výplň, která by nudila, a tak jediné nad čím bych si posteskl je ona psychopatická surovost a eklektičnost základního motivu. Násilí, postavenému na nesmyslných pohnutkách choré a zbloudilé mysli, prostě nedokážu fandit ani ho přijmout za vlastní. Jinak mě ale Karin Slaughterová přesvědčila o svých kvalitách.

Ewiczka_areebah
26.11.2021 4 z 5

Dobře napsané. Kdo je vrah bylo poznat velmi brzy zato důvod proč byl odhalen až na posledních 50 stranách...

Máša10
27.03.2021 2 z 5

Někdy přemýšlím, když čtu podobnou knihu, kde jsou líčena do podrobností taková zvěrstva, jestli je autor zcela normální. Ale asi to bude tím, jak už tady někdo psal, že nemá nic jiného, čím by čtenáře zaujal. Další knížky této autorky si rozhodně ráda nechám ujít.

Allena24
01.03.2021 2 z 5

To jsem si naběhla...měla jsem očekávání a teď se cítím trochu podvedená ...a můžu si za to sama. Naprosto souhlasím s komentářem od "trudoš".

trudoš
24.02.2021 3 z 5

Standardní thriller nového věku, založený na explicitních detailech, které v důsledku nemají jiného významu než čtenáře šokovat. Je to ale takový ten efekt pro efekt, jež zde vyčnívá o to víc, že vše ostatní se drží hladiny běžného amerického průměru – ať už jde o zápletku, dialogy či postavy.
Silou Karin Slaughterové je hlavně fakt, že cílí primárně na ženy, kteréžto v jejím příběhu zastávají buď role silných hrdinek, nebo jsou alespoň vynalézavě týrány, znásilňovány a jinak ponižovány. Mužské osazenstvo je pak tvořeno převážně z perverzních zvrhlíků, co v ženách nevidí nic jiného než objekt sexuálních hrátek, případně rozervaných snílků, kteří hledají opravdovou lásku. To už i harlequinky hrají vícero odstínů barev.
Já osobně jsem našel v knize pouze jeden zábavný moment, a to když policie odhalila jméno pachatele. Až se divím, že vzhledem k charakteru zločinů nebyl podezřelý od samého počátku… Samozřejmě jde čistě o českou slovní hříčku, jež autorce zákonitě nemohla přijít na mysl.

MonikaV
29.12.2020 5 z 5

Skvělé čtení. Jděte do toho!

pepa4081
13.06.2020 2 z 5

Co si ještě na nás autoři, v marné snaze o originalitu, vymyslí? Nevěřím, že v Americe, či severských zemích jsou na denním pořádku brutální, rituální vraždy. A to osobní napojení na policisty je ještě nepravděpodobnější. Ovšem udělat z „obyčejné“ vraždy bestseller, to už je umění. Karin Slaughter v tomto nevybočuje z řady, včetně faktu, že většinu knihy řeší spíš osobní trable svých hrdinů. Tato první kniha série se mi dostala do ruky mezi posledními, takže jsem už věděl, jak některé věci dopadnou. A protože jde opět o něco mezi hororem a červenou knihovnou, často jsem přeskakoval, abych už měl dočteno. Ještě mám půjčenou knihu ze série s Willem Trentem, a pokud bude podobná, s autorkou se v tichosti rozloučím. Mnoha čtenářům tento styl vyhovuje. Ti budou jistě hodnotit výš. Já mám raději klasické detektivky.

petraj30
23.04.2020 4 z 5

Jelikož jsme již přečetla řadu Willa Trenta, tak už jsem si udělala obrázek o charakteru některých postav. Opravdu nechápu, proč má Lena ještě policejní odznak. Naseká v případu tolik chyb...a v těch dalších knihách to myslím nebude lepší (hlavně v další řadě). Sáře jsem fandila vždycky, neměla jednoduchý život, ale přesto dokázala zůstat svá. Jen o Jeffovi si musím přečíst o něco víc.
Samotný případ byl dost otřesný a ten barvitý popis pitev a řezů....brr, někdy autorka až moc tlačila na pilu. Nicméně samotná kniha se mi moc líbila.
Možná jsem příliš ovlivněna druhou řadou, ale ty případy se mi tam líbili o krapet víc, ale pořád to byla slušná dávka napětí a já jsem navýsost spokojená. I vraha jsem odhadla poměrně brzy (po mateřské se hlásím ke kriminálce:-):-))
I když převážně tuším, jak bude celá série pokračovat, ujít si ji opravdu nenechám:-)
Skvělé :-)

Autorovy další knížky

Karin Slaughter
americká, 1971
2007  91%Triptych
2009  90%Genesis
2019  61%Čisté zlato
2003  89%Smrtící polibek
2003  88%Mrazivý strach

Kniha Zběsilost je v

Právě čtených3x
Přečtených569x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených29x
Knihotéce277x
Chystám se číst170x
Chci si koupit15x
dalších seznamech3x