Grandville 5: Force Majeure

Grandville 5: Force Majeure https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400741/bmid_force-majeure-0V9-400741.jpg 5 37 8

Grandville série

< 5. díl

V londýnských ulicích zuří neúprosná válka gangů a inspektor LeBrock se ocitá zcela osamocen na opačné straně zákona. Stal se totiž terčem ďábelského plánu, jehož cílem je zdiskreditovat nejen jeho samotného, ale také všechny jeho blízké. Mozkem celého komplotu není nikdo jiný než sám Tiberius Koenig, král zločinu a jeden z nejprohnanějších padouchů v celé historii detektivních příběhů. V posledním a zároveň nejdelším pátém díle série Grandville, předkládá mistrovský vypravěč a průkopník v oblasti grafických románů Bryan Talbot svým čtenářům nejen nebývale rafinovaný příběh o lásce, zradě, hrozbě a vytrvalosti, ale především akční detektivku plnou překvapivých zvratů. Pátý Grandville obsahuje kromě již tradiční směsi napětí a humoru také poctu klasické detektivce, jelikož se zde objevuje LeBrockův učitel Stamford Holmestřáb a konečně tak odhalíme jeho detektivní začátky. Kromě LeBrockových starých spojenců, seržanta Rodericka Krysmyše a temperamentní pařížské prostitutky Billie, která je toho času LeBrockovou snoubenkou, se na scéně objevuje další hráč. Do Londýna přijíždí Tasso, italský jezevec, který jako by LeBrockovi z oka vypadl, jen je o něco ošklivější a surovější. Ale je otázkou, zda stojí na straně dobra či zla. Začíná finální bitva, v níž LeBrock na první pohled nemá nejmenší šanci zvítězit. Podaří se mu přežít?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Fantasy

Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Force Majeure , 2017


více info...

Přidat komentář

mirec88
25.03.2024 5 z 5

Vynikajúci posledný diel. I keď sa mi predchádzajúca časť páčila o trochu viac, tak tento posledný, najdlhší diel bol na tých 5 hviezdičiek a všetko dokonale dalo zmysel a pochopil som prečo Comics Centrum dalo antispoilerovú pečať :-) Bolo to šikovne urobené a má to veľký zmysel. Fakt skvelá bola celá séria Grandville a celú ju môžem odporučiť. Ústredný zlosyn bol fakt strašný a hnusný a páčilo sa mi, že tu došlo aj zo strany pána Talbota aj na poctu Sirovi Arthurovi Conanovi Doylovi a jeho Sherlocka Holmesa a Dr. Watsona. Ťažko sa mi teraz bude lúčiť s týmto svetom a príbehom, ale je to jedna z mojich srdcoviek.

Hor89
14.08.2023 4 z 5

Závěrečný díl Grandville je nejdelší, takže se v příběhu dostane i na minulost hlavních postav. Děj točící se okolo války gangů a pomsty je výborný, ikdyž minulý díl měl příběh ještě o chlup lepší. Kresba je jako u všech dílů skvělá, se spoustou odkazů na vše možné - mihne se i další zvířecí detektiv Blacksad. Kniha je důstojným uzavřením celé série.


Zmiu
17.05.2022 5 z 5

Grandville patří rozhodně mezi nejlepší komiksy, které jsem kdy četla. Nádherná kresba s mnoha detaily, dobře vystavěný příběh, zvířecí hrdinové a spousta odkazů jak historických tak popkulturních. A to mě ještě žere, že jsem určitě spoustu věcí neobjevila nebo nepochopila. Závěrečný díl se mi líbíl nejvíc a to asi z důvodů, že se dozvíme něco z LeBrockovy minulosti. A teď mám chuť si koupit plyšového jezevce.

Disease
02.03.2020 4 z 5

Tak tentokrát žádné "důstojné zakončení série" :-( Hodnotím tedy spíš případ, který je fajn, ale chybí mi tu nějaká zmínka o alternativní historii a knedlících.

Mercatino
18.10.2019 5 z 5

Snad to není konec, protože takové kvalitky je tu málo. Proč ten komiks nemá alespoň 30 dílů. Chápu, že je to těžké dát dohromady, ale kdo si má od toho odvykat? Klidně bych četl jednoho antistresového Grandvilla jednou za den.

Zakončení bylo opravdu na úrovni a jak se dalo čekat LeBrock to zvládl jak se patří, ale byly chvíle, kdy mi jej bylo hodně líto.

Kapis
03.05.2019 5 z 5

Vědecko-romantická fantazie - v takové definici si můžete se svým dílem dělat co chcete a vymyslet si cokoli :) A jak se to povedlo!! Fantastické, grandiózní, krvavě-romantické finále v úžasné kresbě plné detailů. Já jsem z celé té série nadšený a jsem rád, že to u nás vyšlo komplet, CC jsem moc vděčný. Jen mi furt vrtá hlavou, že takový až skororevoluční levičák se dal kejši do holportu zrovna s Dortem a MdS;) Ale je třeba mít na paměti, že cesty Páně vedou dál než cesty lidské a ubírají se cestami nepředvídatelnými.

100%

martinstefko
23.04.2019 4 z 5

I když se konec může jevit jako lehce těžkopádný, nic to nemění na tom, že jsou zde skvělé scény, parádní a akce a že je zde nakonec i rozuzlení, kdy všechno sedne, jak má, všechno dává smysl, i když místy už jsme skoro v nuancích "Mission: Impossible". Ale proč ne, j zrovna nejsem ten typ, kterému by to nějak moc vadilo. Série "Grandville" se nám knihou "Grandville 5: Force Majeure" skvěle uzavřela a popravdě se Bryanovi ani nedivím, že už to zabalil. Jsem si jistý, že kreslit sérii tak dlouho – a muselo to být náročné, to je patrné na každém panelu – je vyčerpávající. Ale to úsilí stálo za to, série se uzavřela způsobem, který beru jako velmi vyhovující, navíc příběhem, který jde v rámci žánru a v rámci série až skoro ad absurdum. Ale bavil jsem se a v to jsou také doufal. Jsem docela zvědavý, jestli se od Bryana dočkáme ještě něčeho dalšího, tedy v češtině. Docela bych to uvítal. Stále mě nesmírně zajímá.

DennisMoore
16.04.2019 5 z 5

Grandville popáté, naposledy a zase úžasně. Jsem rád, že se Bryanu Talbotovi podařilo celou ságu tak krásně uzavřít, doopravdy v tom nejlepším, a že k tomu došlo v příběhu, který tentokrát stojí zase na trochu jiných základech - po klasické kriminálce, konspiračním thrilleru nebo bondovce totiž došlo na styl klasické "holmesovské" detektivky. Má to tempo, je to až ďábelsky promyšlené od první stránky po tu poslední a ačkoliv všechna překvapení nejsou tak úplně překvapivá (to je právě problém tohoto typu detektivek - když víte, že ji čtete, raději nevěříte ničemu), užil jsem si to všechno na sto procent.___P.S. Zajímavý nápad Comics Centra obalit poslední třetinu knihy "Protispoilerovou pečetí", akorát si tedy nejsem jistý, jestli tohle opatření nakonec nebylo trochu kontraproduktivní a neslibovalo nějaký velký (či větší) šok než jaký Bryan Talbot napsal a nakreslil.