Grafitové dievča

Grafitové dievča https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341264/bmid_grafitove-dievca-h0h-341264.jpg 3 44 12

Táňa to v živote nemá ľahké. Doma ju čaká len matka alkoholička, ktorá jej nedokáže dať ani pár drobných na jedlo, nieto ešte na niečo iné, bez čoho si žiadna sedemnásťročná baba nedokáže predstaviť svoj život. Z reality uniká len s kamošom Britvom pri drobných krádežiach. Keď ju osloví fotograf Ben, Táňa nadobudne pocit, že po rokoch trápenia a súženia, jej bude konečne dopriate to dobré v živote. No vzťah založený na neúprimnosti a faloši nemôže vydržať. A nešťastie nikdy neprichádza osamote.... celý text

Literatura slovenská Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Grafitové dievča , 2017


více info...

Přidat komentář

Vendula39
07.10.2023 4 z 5

U knihy mě překvapilo částečně komiksové zpracování. S tímto stylem knihy jsem se už pár let nepotkala. Jednalo se o zpracování každodenních situací, ať už studia, práce, kamarádství, ale i první lásky. Osobně si nedovedu představit život s takovým rodinným zázemím, ale bohužel se takové situace vážně stávají.

E.T.007
26.04.2022 2 z 5

Krásna obálka. Tie komiksové strany boli príjemným osviežením, také nevšedné... Ale samotný príbeh ma veľmi nechytal... Začala som to čítať, dočítala som to, no akosi nič to vo mne nezanechalo. :(


Mesačnica
19.04.2022 2 z 5

(SPOILER) Najprv vysvetlím, že toto nie je moja šálka kávy. Nerada čítam slovenské autorky, lebo mi stačí slovenskú realitu žiť, nie ešte o tom aj čítať. Knihy sú práve pre mňa únikom z reality, preto ma čítanie o slovenských pletkách nezaujíma. Viackrát som to skúšala, no nedokázala som sa prekonať. Pri tomto románe som si povedala, fajn, idem do toho, lebo a) kniha bola asi z tých autorkiných tenších = menej textu, b) komiks = menej textu :D. Neviem, čo si predstavujete pod slovom oddychová literatúra (lebo aj také slová zazneli pri tejto knihe), no musím sa priznať, že pre mňa oddychová vôbec nebola. Autorka píše pre mladých, ale skoro vždy si vyberá ťažké témy (Nepobozkaná je asi jediná kniha pre mladých od tejto autorky s odľahčenejšou tematikou). Do čítania tejto knihy som sa musela nútiť, už som aj bola naklonená, že ju prestanem čítať, no som celkom rada, že som neprestala. Posledná štvrťka knihy ma bavila najviac, to som dočítala na jeden šup. Páčil sa mi optimistický záver. Ešte by som autorke vytkla istú nerovnováhu vo vyjadrovaní, boli tam isté slová, frázy, ktoré sa mi k situácii nehodili, no možno to bol môj osobný dojem. Na ešte dlhý čas to bude moja posledná kniha od slov. autoriek...

KatieWolfLover
26.09.2020 4 z 5

Knížka se mi líbila, vtáhl mě do děje a Tánin příběh obohacený ilustracemi jsem hltala stránku po stránce. Přesto mám pár výtek. Děj a zápletka mi přišly docela klišé a občas by se hodilo některé části více rozvinout. Kniha mě přesto zaujala a vyvolala ve mně hodně smíšených pocitů.

Emereth
30.03.2019 5 z 5

Tak tohle je neobyčejná kniha s velkým N. Bez nadsázky, ničím nepřikrášlená, originální. Připomíná mi život (sice slova mladé holky se sklony k naivitě, no ale i tak).

RájKnihoHolky
25.01.2019 4 z 5

Velmi čtivá a krátká kniha s prvky grafického románu. Líbí se mi témata, kterými se autorka zabývá. Tohle byla první kniha, kterou jsem od autorky četla a rozhodně nebyla poslední.

Tyrkysová
19.05.2018 3 z 5

Autorčin styl vyprávění je veskrze stručný. Několikrát narazí na důležité téma či vykreslení postavy spíše náznakem a čtenář se nedočká dalšího vysvětlení ani detailnějšího rozpracování, což je škoda. Díky tomu pak má tendenci celá kniha vyznít maličko klišoidně (protože holka z ulice, kterou „zachrání“ bohatý muž je už samo o sobě klišé :-D ), i když potenciál samotného tématu je velký. Naštěstí to zachraňuje několik pasáží, které tuto uniformitu narušují, stejně jako neobvyklé protkání románu komiksem :-)

kalinkacz
25.02.2018 2 z 5

Tahle autorka skutečně není pro mě... Mix knihy a komiksu, to znělo jako cool nápad, jenže se ukázalo, že ty části, které byly do komiksu zpracovány byly prakticky o ničem a já doteď nechápu, proč tam vlastně byly... Co se týče děje... Autorka se prý chtěla změřit na životní osudy dívek v dospívajícím věku... Mně to přišlo jako něco, co jsem už četla, něco co jsem si snadno domyslela a prokoukla po pár stranách, něco, co se stane jedné z milionu, něco, co mě opravdu nebavilo... Takové Soukromé pasti v knižní předloze...

RoseDadas
19.01.2018 4 z 5

Grafitové děvče je útlá knížečka, kterou máte hned přelouskanou. Jejími tématy je alkoholismus, přátelství, láska, sny a naděje. Autorce se povedlo toho do knihy vměstnat hodně, ale právě kvůli malému počtu stran se tématy nemohla zabývat více do hloubky, spíše je nadhodila, vykreslila jejich obrysy a zbytek nechala na nás, jak se s tím popasujeme.

Na knihách autorky Miroslavy Varáčkové se mi líbí, že se nebojí psát o vážných věcech. O věcech, které jsou pro spoustu lidí stále tabu, o věcech, s nimiž se mnoho z nás setkává. Díky jejím knihám je možné se k dané problematice více přiblížit, snažit se pochopit a naučit se k tomu přistupovat s jiným stanoviskem, než jsme byli zvyklí. Tento autorčin styl a přístup velmi oceňuji. I díky tomuto se staví mezi mé oblíbené autory, ale to poznáte, až si některou z jejích knih přečtete a pocítíte to na vlastní kůži.

seabook04
06.01.2018 2 z 5

Grafitové děvče se zabývá mainstream tématy: matka alkoholička, která nechává svou dospívající dceru napospas světu, naděje v podobě krásného mužského, který této napospas opuštěné dušičce dává naději... Avšak i kniha s neoriginálním a milionkrát zpracovaným námětem může být odlišná, něčím nová a skvělá.
To ale bohužel případ Grafitového děvčete není.

DariDerek
05.12.2017 4 z 5

Líbil se mi nápad zahrnout do knihy také komiks. Příběh sám o sobě je jedno velké bludiště, kdy hlavní hrdinka bojuje, aby se dostala z něj ven...

Jasomknihomolka
26.06.2017 2 z 5

Pozor dosť spojlerov!!!!! (spojlere sú v druhom odstavci z hora)!!!!!!
Je to oddychové čítanie. Síce sa tam veľa toho stane ale autorka si vybrala isté témy na ktoré poukázala. Nedoporučujem pre tích ktorí nemajú radi ak to neskončí heppy endom. Mal iba taký polovíčný heppy end.

Táňa si toho v tej knihe dosť prežila. Matka alkoholička ktorá sa vôbec nezaujíma o svoje dieťa a potom sa zabije, stratila jediného najlepšieho kamaráta až po hroznom zistení o svojom priateľovi s ktorím otehotnela.

Príbeh vyrozpráva ako sa s týmito vecami vyrovnáva a jej silu života.

Páčilo sa mi že tam boli aj ilustrované časti s knihy, pridalo jej to zvláštnosť aj zaujímavosť. Môže vás to aj istím spôsobom zasiahnúť.

Štítky knihy

slovenská literatura

Kniha Grafitové dievča je v

Přečtených62x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených5x
Knihotéce32x
Chystám se číst13x
Chci si koupit5x