Gotický svět

Gotický svět https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136841/bmid_goticky-svet-ODa-136841.jpg 4 28 9

Gotický svět je vůbec první ucelená kniha, mapující gotickou scénu po celém světe. Dlouholetá hudební publicistka Natasha Scharfová provádí čtenáře nejen po jednotlivých zemích, ale i po historii subkultury a jejích podžánrech – od prapočátku britské postpunkové scény přes japonské hnutí visual kei, americkou deathrockovou explozi a evropské elektronické tažení až k velmi populární německé Schwarze Szene současnosti. To vše doprovázeno řadou dobových fotografií a názory hlavních postav scény. Doporučená literatura a základní rukovět pro ostřílené goths i pro ty, kteří se do podmanivého světa gotiky teprve chystají nahlédnout.... celý text

Literatura naučná Umění
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Worldwide Gothic: A Chronicle of a Tribe , 2011


více info...

Přidat komentář

lucie.8
29.04.2019 4 z 5

Začátek knihy mi zase tolik neříkal, protože kapely z počátků gothic subkultury neznám. Ale dál už jsem se chytala, takže mě kniha začala o to víc bavit. Bonusem jsou krásné fotky a grafické zpracování na kvalitním papíře

katushah
13.02.2019 5 z 5

Kniha mně příjemně překvapila. Mnoho zajímavostí a informací na jednom místě. Vřele doporučuji.


eraserhead
21.01.2018 4 z 5

Rozhodně bych se neoznačil za gotha, myšlenkově mi to moc neříká (ač také vycházím z punku) a rozhodně se tak neoblíkám, ale poslouchám spoustu kapel v knize zmíněných, mám tu subkulturu docela rád, byl jsem na několika akcích, mimo jiné zmíněných v knize a ty hadry co nosí, se mi hrozně líbí. Kniha mě velmi zaujala, přinesla několik neznámých kapel, po nichž je třeba se podívat a fotografická příloha je úžasná. Skvělá kniha jak pro zasvěcené tak i pro temnotou nepolíbené.

hellena1523
15.02.2017 4 z 5

Určitě lepší, než titul Goth, už jen z důvodu evropského přehledu a zaměření se na evropské kořeny subkultury, přesto...i tentokrát jsem čekala víc. Vizuálně hezky zpracovaná, plno fotografií, křídový papír, ale struktura textu mi něčím vadila.

Skallarix
20.03.2016 5 z 5

Tuto knihu si dám někam na zvláštní místo v knihovně. Gotický svět je vynikajícím pojednáním o vzniku a vývoji subkultury zvané "gothic" - kde se zrodila, odkud přišla, čím vším prošla, do čeho se všude infiltrovala a stejně tak co se vstřebalo do ní, a mnohem více. A to vše velice čtivým a stručným způsobem nám Natasha Scharf předkládá v knize obohacené o zajímavé fotografie. Není to zrovna dílko pro neználky nebo zcela nezasvěcené lidi, už jen proto, že jim kniha samotná moc neřekne a budou ji možná považovat za pouhý výčet kapel s jejich neucelenou historií.
Natasha se v knize věnuje především hudební stránce celého kultovního hnutí - neboť odtud se také zrodilo. Ale neopomíjí i tu vizuální, módní scénu, která je dnes neodmyslitelnou součástí.
Knihu rozhodně doporučuji všem fanouškům post-punku, gothic rocku, gothic metalu a jiných gothic odnoží v hudbě, protože především právě pro ně je. (A tak trochu i o nich...)

Natasha Scharf mě opravdu překvapila.

Ashi
28.10.2015 4 z 5

Kniha popisuje velmi hezky historický vznik gotické kultury. Čekala jsem asi i hlubší popis oné kultury, který zde není. jedná se pouze o historický výčet událostí a vývoje gotiky, tak jak ji známe dnes. Kniha je opatřena mnoha dobovými fotografiemi upřesňující nám danou dobu. Historii subkultury popisuje velmi hezky a dokonce jsou zde i zmínky o České republice (kniha je překlad tuším německé autorky)

Lutziana
03.12.2013 5 z 5

Téhle knihy jsem se ze začátku trochu obávala, že bude více než informace obsahovat obrazové přílohy. Ale příjemně mne překvapila, četla jsem ji jedním dechem, přičemž se v ní psalo snad o všech mnou (ne)dávno objevených kapelách a o dalších mnoha, jejichž hudbu plánuji objevovat a nebýt knihy, nejspíš bych na ně jen stěží narazila. Líbí se mi autorčin obrovský rozhled, chronologická historie a součet odnoží, do jakých je gotická subkultura rozdělená v dnešní době. Jediné, co trochu zklamalo, je hodně obecný závěr knihy. Ale jak jinak tuto historii mapující studii uzavřít, než-li úvahou s otevřeným koncem...:) Těším se, až Natascha zase vydá něco podobného anebo třeba klidně něco na způsob pokračování této knihy:)

Sudlice
27.12.2012 5 z 5

Knihu lze vřele doporučit všem, kteří se z jakéhokoliv důvodu o gotickou subkulturu zajímají. Pravdou však je, že čtivější bude spíše pro lidi, kteří scénu už nějaký pátek sledují. Úplnému nováčkovi, či člověku "zvenčí" by se mohlo lehce stát, že se v množství předkládaného materiálu lehce ztratí.
Celkově jde o obdivuhodné dílo výborně poskládané z rozhovorů s mnoha zástupci scény z celého světa a s parádními fotkami uvnitř. Jednoznačně kniha, která v českém rybníčku dlouho chyběla. :)

Arlique
25.10.2012 5 z 5

Konečně publikace, která za něco stojí.. Post-punk, death-rock, gothic-rock apod. Žádné klišé o satanismu, emo-kultuře a dalších hloupostech, které většinová populace s gothic subkulturou často spojuje.

Štítky knihy

gotika životní styl

Autorovy knížky

2012  85%Gotický svět

Kniha Gotický svět je v

Přečtených40x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených8x
Knihotéce37x
Chystám se číst17x
Chci si koupit7x