Golem

Golem https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/289530/bmid_golem-cX6-289530.jpg 4 655 114

Zřejmě nejznámější román Gustava Meyrinka prosycený kouzlem staré Prahy a přitažlivou mystikou pražského židovského ghetta. Zde ovšem nenajdete onu klasickou pověst o hliněném muži, jehož čarovnou formulí oživoval rabi Löw. Meyrinkův Golem je příběhem muže, který ve snu prožívá fantastické příhody Athanasie Pernatha, žijícího v židovském ghettu, který bytostně prožívá mystiku tohoto magického místa, jež mu napomáhá odhalit jeho vlastní tajemnou minulost a přivádí ho tak k sebepoznání a lásce. Román je zalidněn svéráznými postavami, které dokonale oživují a provázejí silně strhující děj.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: ekniha , Lama
Originální název:

Der Golem , 1915


více info...

lexikon_tf
lexikon_tf
18.03.2024 4 z 5

V rámci skupiny #klasikomilove jsem si v aktuálním kole s tématem Fantastika vybrala Golema od Gustava Meyrinka. Dostala jsem se díky příběhu do staré Prahy, přesněji do židovského ghetta, kde hlavního hrdinu sužují noční můry, v nichž se objevuje záhadná legendární postava Golema.

Děj ani tak nastínit nechci nebo by mi to nejspíš moc nešlo, po přečtení knihy u mě převládá temný pocit (ale takový ten správně temný a tajemný). Příběh je totiž spletí snových obrazů a místy až hororových prvků. Vyprávění vtáhne čtenáře přímo do srdce staré Prahy, jejíž atmosféra je zde perfektně vykreslena a já měla chuť toulat se tímto městem spolu s vypravěčem.
Kdo máte rádi tajemno, velmi doporučuji!

ber-tram
ber-tram
14.03.2024 2 z 5

No jo, roman na pokračování... Ob týden něco sesmolit, aby to včas vyšlo v novinách, ale pohromadě byla slátanina. Zase další ukázka pěkného jazyka zabitého nulovým syžetem. A přitom Golem, takové magické téma! Jenže tady jen zástupný reklamní symbol, včetně šedé Prahy. Chtělo by to zmodernizovat, vtisknout tomu šém - a oživit Goléma! Třeba M. Urbanem nebo Stančíkem! 10/24


stesti.s.knihou
stesti.s.knihou
03.03.2024 3 z 5

V rámci aktuální kola, které společně s Klasikomily máme, jsem přečetla Golema. Nebudu lhát, nezařadil se mezi má oblíbená klasická díla, ale mám pocit, že jen potřeboval svůj čas. První půlka knihy pro mě byla trošku utrpení, ale tu druhou jsem si už začala užívat. Vydání od Ledy je navíc obohaceno o krásné a temné ilustrace, které podtrhují příběh a dodávají mu ještě větší tajemno (a seženete jej v Levných knihách).
Co se mi na knížce vyloženě líbilo byly popisy staré Prahy, jednotlivých ulic zasazených do oné děsivé atmosféry - měla jsem chuť vyrazit ven a knížku si tam číst! Oceňuji také prolínání reality a snu, které vás mnohdy donutí pochybovat o tom, co je skutečné. A závěr byl top...

lilites
lilites
26.02.2024 3 z 5

Musím uznat, že jsem mírně zaskočená a taky zmatená. Čekala jsem totiž něco jako příběh podobný pověstem o Golemovi :-D:-D:-D, ale to jsem se hooodně spletla. :-D:-D:-D

Jsem z toho trochu rozčarovaná a vlastně nevím co napsat.

Pro mě to bylo strašně zmatené, ale přesto zajímavé...

Ze začátku jsem vůbec nevěděla co se děje, nemohla jsem se zorientovat a trochu mi trvalo než jsem se začetla. Chvíli mi to připadalo skutečné, chvíli zas jak pouhý sen a pak jako zpověď schizofrenika.. spoustu postav mě mátlo svou přítomností, jelikož neměli v příběhu, podle mě, žádnou roli...

Přitom má ale kniha neskutečnou atmosféru, náboj, spoustu podmětů na přemýšlení a spoustu otázek, chtělo se mi číst dál a dál, zajímalo mě co se ještě přihodí a na konci jsem dostala facku na probuzení. Takový konec jsem nečekala a zůstala jsem koukat jako puk..

Dva dny po dočtení a pořád nad tím vším přemýšlím...

Takhle rozporuplné pocity jsem z knihy dlouho neměla a tak jsem ráda, že jsem si knihu přečetla...

LuccBizon
LuccBizon
20.02.2024 4 z 5

Slyšeno jako audiokniha při bezmyšlenkovité manuální práci, kterou to činilo velmi zvláštní. Ta práce byla pro mne vlastně takový toporný, leč vítaný a vlastně nezbytný doplněk knihy. Jakoby do sebe slovo a konání prorostly.

Jak píše jaryn, je to vlastně šestákový román. Až na nádherný jazyk, kdy jsou slova souvětí na sebe navlékána s dokonalou uhlazeností až noblesou. Až na komplikovaný a v mnohém i po dočtení nejasný a zšeřelý příběh (Co 3 židovští výrostci honící se po domě a špehující a svádějící Athanasia? Co tajná seskupení velmi volných postav, stíny ve stínech? Co podzemí?). Až na pensum vědomostí, které musí autor i čtenář znát alespoň náznakem, aby mu příběh nevyklouzl z meziuší. Až na dokonalý balanc mezi realitou, vizí a tajemnem. Věřím, že se najde ještě více "až na". Velmi, velmi dobrá literatura, která ale nesedne každému. Pokud chcete zkusit současnější a civilnější na podobné téma, slupněte Urbanova Lorda Morda.

Thrawn89
Thrawn89
06.01.2024 4 z 5

Kniha mě od začátku zaujala svoji atmosférou. A to ať už jde o hlavní postavu potácející se na rozhraní reálného a snového světa, nebo o atmosféru pražského ghetta 19. století. Nemůžu sice říci, že by mě kniha pohltila, dokonce tam byla i řada celkem se vlekoucích pasáží, ale nikdy jsem ani na vteřinu neměl chuť ji nedočíst. Celkem mě překvapil závěr, který prakticky přetočil celé chápání předchozího děje. Za to pochvala autorovi, který celou dobu umně skrývá podstatu celého příběhu.
K názoru, že je kniha antisemitská se nepřikláním. Je potřeba vnímat knihu datem jejího vzniku a nikoliv dnešníma očima. Kniha sice obsahuje tradiční protižidovské stereotypy ale současně i obdiv k židovské víře a mystice. Mnohé židovské postavy jsou v knize vnímány pozitivně. Nejedná se tedy o antisemitskou knihu ale o knihu jejíž autor neměl korektnost, kterou si společnost vypěstovala až po druhé světové válce.

StrYke
StrYke
19.12.2023 5 z 5

Na rozdíl od spousty uživatelů jsem neměl problém se do knihy začíst. Naopak mě zaujala od samého počátku. Příběh je protkán velmi tajemnou, mysteriózní atmosférou. Pokud máte možnost, doporučuji v knize zmiňovaná místa osobně, nejlépe navečer, navštívit (Josefov, Staronovou synagogu, Zlatou uličku...). Zároveň je děj zahalen v otázkách, na které je většinou poskytnuta pouze mlhavá, nebo častěji žádná odpověď. Mnohé z Golema mi proto zůstalo skryto. Ale i když nemohu ani zdánlivě prohlásit, že bych knihu zcela pochopil, velmi mě bavila a pravděpodobně se k ní brzy vrátím. Doporučuji.

Mira7
Mira7
15.04.2023 5 z 5

Příběh s hutnou atmosférou od první stránky. Čtení vyvolává otázky, čtenář přemýšlí o čem kniha je. Zdařilé ilustrace přispívají k ponurosti příběhu. Vše je velmi tajemné, staré pražské židovské město jsem měl během čtení jako před očima. Napadají mne výrazy jako mysteriózní a spiritualismus. Kniha je zvláštní, náročná a je u ní třeba přemýšlet. Příběh, pointa nejsou servírovány na podnose.

Leona333
Leona333
07.03.2023 5 z 5

Tuhle knihu od Meyrinka jsem kdysi četla jako třetí v pořadí po Zelené tváři, Hašiši a jasnozřivosti. A musím se přiznat, že jsem jí tehdy moc nedávala... Je svým způsobem velice specifická, niterní... Meyrinkův rafinovaný způsob psaní, začne čtenáře nutit hledat i to, co je vepsané mezi řádky..., kde se realita záhy mění v sugestivní tajemno a magičnost...

1871
1871
02.03.2023 3 z 5

Snové a zastřené a na konci se dovíme, že to takové má být.
Oponoval bych názoru některých čtenářů o antisemitismu. Ano vetešník má všechny špatné vlastnosti, jak je prezentuje antisemitismus, jeho mrtvý syn měl všechny skryté vlastnosti skrytého žida. Ale postavy Hilela a jeho dcery jsou ztvárněny skoro jako svaté. Takže židé jsou zde různí, formováni hodně prostředím, ve kterém vyrostli. Stejně tak ostatní osoby, ostatních národností.

Saxofonista
Saxofonista
28.02.2023 2 z 5

Hm, to, že se tam neobjeví opravdový Golem, jak si zde někteří stěžují (pravděpodobně by k tomu chtěli i komořího Langa a magistra Kellyho), to mi nevadí.
Ale vadí mi ten dost zjevný antisemitismus ve stylu přelomu 19. a 20. století. To není nějaká přecitlivělost charakteristická naopak pro dnešní dobu, ale ty na sílu tlačené popisy židovských stereotypů mi připadají jak z novin v době hilsneriády.
A teď už čistě k literatuře: to hlavní, na čem je kniha postavena, tedy imaginativní až mysteriózní pasáže (od nichž jsem očekával, že mě nadchnou, protože obecně mám tyto prostředky v oblibě) mi připadaly prázdné, kašírované, bezduché, jako od někoho, kdo se snažil z trusu vyrobit zlato. Dialogy autentické jak z rytířského románu (kdyby jejich bizarnost byla aspoň zajímavá, ať už obsahem či stylem, ale nebyla). Ale možná to bylo překladem, tak nakonec dvě místo jedné.

soupik2012
soupik2012
14.01.2023 5 z 5

Těžká kniha, která vyžaduje absolutní soustředěnost, za což na konci trpělivého čtenáře náležitě odmění. Začátek mi dal pořádně zabrat. Začít příběh blouzněním ve snu, bylo dost odvážným krokem. Ale velice brzy se z tohoto chaosu začne rodit v pravdě neobyčejný příběh. Ani zdaleka jsem všemu neporozuměla, ale vůbec mi to nevadí. Kouzlo této knihy totiž spočívá především v samotné atmosféře příběhu. A ta je mysticky, hororově dokonalá. Audiokniha je pomyslnou třešničkou na dortu. Naprosto fantasticky ji totiž načetl pan René Šmotek.

nevermore3
nevermore3
16.11.2022 3 z 5

No tak vám nevím. Budu trochu mimo zdejší názory, pro mě se Golem často nesl v duchu nepochopitelnosti a nejasných myšlenek. Rozhodně to nebyla oddychovka, a až do části z vězeňského prostředí, jsem se musel do četby nutit. Holt každému vše nesedne..

WolfIssen
WolfIssen
08.11.2022 3 z 5

Určitě má pan Gustav Meyrink spoustu fanoušků svých knih, protože příběh Golem je atmosférický, tajuplný a mystériózní. Mně ale příliš nenadchnul, ikdyž se mi četl skvěle. Možná však někdy v budoucnu sáhnu po dalším tajuplném příběhu ze staré Prahy.

mgeisselreiter
mgeisselreiter
07.11.2022 3 z 5

Tak tuto knihu se mi hodnotí těžko, mám z ní smíšené pocity. Chvílemi, hlavně zpočátku, těžké čtení, později zase poutavé. Děj hodně zmatený, i když na konci částečně objasněn. V úvodu k vydání od Levných knih je medailón Meyrinka, díky němuž je jasné, proč mnohé pasáže souvisejí se spiritualismem apod. Nakonec musím uznat, že jde o zajímavou knihu. 50-70%, 7. 11. 2022.

Ginosaji
Ginosaji
16.10.2022 3 z 5

Dílo je rozhodně promyšlené, až skoro geniální. V začátku a na konci se mi četlo dobře, ale ta duchovní část... Náboženství mi jednoduše nic neříká, a tak nejsem tak uchvácena, jak si struktura příběhu zaslouží. Škoda.

TheMelorry
TheMelorry
05.10.2022 2 z 5

Já nevím, asi jsem nenašla ono kouzlo, které všichni vyzdvihují. Pro mě bylo čtení docela utrpení. Žádná z postav mi nebyla sympatické, vše bylo nejasné a zamotané... až posledních pár kapitol mé mínění nepatrně vylepšilo.
Každopádně knihu hodnotím jako zajímavou zkušenost, ale na další autorova díla se nechystám.
(2,5)

janavan
janavan
14.09.2022 5 z 5

Bezpochyby jedna z nejlepších českých, resp. česko-německých, knih, co jsem kdy četla. Po Golemovi jsem koukala už hrozně dlouho, ale vždycky jej předběhla nějaká jiná kniha. Jaká škoda! Poznávala jsem v něm Ajvaze, Urbana, Kafku, poznávala jsem v něm krásu češtiny, krásu Prahy a krásu literatury samotné. Tohle jsou přesně ty romány, kvůli kterým člověk literatuře propadá zas a znovu.

Meyrinkův Golem je nesmírně mnohovrstevnatý, plný symboliky a odkazů, především na mystiku z různých koutů světa a různých náboženství. Číst ho byl pro mě až mystický, duchovní zážitek. Meyrink vezme čtenáře na snovou a lehce šílenou cestu skrz temné pražské židovské ghetto před asanací, skrz místo plné pochybných existencí, nad jejichž hlavami se vznáší jako mračna zvěsti o Golemovi, a kde přebývá rytec kamejí Athanasius Pernath. Autor v díle poskládal mystiku různých směrů, ale překvapivě to funguje dobře. Kabala, tarotové karty, kniha Zohar, Buddha, alchymie, na první pohled věci v jednom díle neslučitelné, ale je to mistrovské dílo.

Takový pro mě více magický Kafka. Tohle je skutečný démant literatury.

Tuti
Tuti
03.08.2022 3 z 5

Dávám 3 hvězdičky asi jen kvůli tomu, že je to Meyernik, a že jsem si to už dlouho chtěla přečíst.
Nebylo to špatné, ale čekala jsem o toho asi něco trochu jiného a některé kabalistické pasáže mě odrovnaly...

MilkyA
MilkyA
05.07.2022 3 z 5

Ja som to vpodstate nepochopila... :D nečítala som s dostatočným záujmom a úplne ma to bohužial minulo. Možno to vyskúšam o pár rokov opäť.