Golem

Golem https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274030/mid_golem-eCH-274030.jpg 5 12 2

Císař Rudolf II. připravuje dvorní ples, na kterém chce jako hlavní číslo předvést oživení hliněného Golema, kterého nechal ukrást z židovské synagogy. Má jít o senzaci při půlnoční scéně. Stoletý alchymista Scotta však císařovi tvrdí, že oživovací šém ztratil. Svěří se s tím komořímu Langovi, ale jejich spiklenecký hovor slyší za záclonou ukrytý astrolog Břeněk, který pro císaře stvořil k jeho potěšení měsíční ženu Sirael. Dojde ke střetu obou stran do kterého se zapletou baroneti V+W. Vše se vysvětlí, zrádcové se odklidí z cesty. Ples může začít.... celý text

Přidat komentář

1amu
12.10.2020 5 z 5

Srovnávat hru Golem, napsanou V+W a hranou v Osvobozeném divadle od 4.11.1931, s filmem Císařův pekař a Pekařův císař režiséra Martina Friče, který jej točil podle scénáře napsaného z původní dvojice pouze J.Werichem a Jiřím Brdečkou v r.1951 je hřích, rovnající se srovnání pitné vody se stoličnou vodkou . K tomu si stačí přečíst z dnes již snadno dostupné literatury, co o tomto filmu napsal již v USA sídlící Jiří Voskovec. Nejde o lichotivé hodnocení.
Tato hra je jednou z prvních her Osvobozeného divadla, kdy počátkem 30.tých let tam prudce stoupla návštěvnost. V případě Golema se hrála po premiéře ještě 186x !
Titulní roli hrál v Osvobozeném vůbec prvně Václav Trégl, pro krásnou Sirael si V+W našli stejně krásnou Hanu Laškovou (kterou hned po nástupu přejmenovali na Vítovou, kterou již v umělecké branži zůstala).
Komická dvojice zde vystupuje v roli baronetů Prokopa Pracha z Prachatic (V) a Pavla Popela z Lomnice nad Popelkou (W).
Alchymista Jeronym Scotta je stoletý padouch a ne baculatý F.Černý v pozdějším filmu upravený vesničan Honza Skoták.
O této hře psali kritici, že autoři vyvolali historické ovzduší Prahy z doby vlády Rudolfa II. s takovou dávkou mile zlomyslné pohody a s tolika nápady, že obecenstvo bylo okouzleno.
Golem zde neslouží dělnému lidu a jím vyvolané energie, což nevede k pečení úžasných rohlíčků dělným Matějem Kotrbou, jak si to přála stranovláda. Naopak díky šému se oživlý Golem porve se zaprodanci, počínaje komořím Langem a konče Scottou. Hvězdopravec Břeněk jej jediný umí zastavit opět pomocí šému. Zachrání tím i císaře. Dobro také vítězí, ale trochu jinak, než o 20 roků později.
Je zajímavé, že tato hra byla autory věnována velkému příteli Osvobozeného divadla, sochaři O.Švecovi, později tvůrci Stalinova pomníku na Letné (nazvaného lidem "Fronta na maso").

Kuža007
07.12.2019 5 z 5

Divadelní hra podle, které byl poté napsán scénář k filmům Císařův pekař - Pekařův císař.


Autoři knihy

Jiří Voskovec (p)
česká, 1905 - 1981
Jan Werich
česká, 1905 - 1980

Kniha Golem je v

Přečtených21x
Doporučených2x
Knihotéce1x
Chystám se číst9x