Golda

Golda https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74477/bmid_golda-pTG-74477.jpg 5 6 2

Titul Golda přináší životopis Goldy Meirové, izraelské premiérky z let 1969-1974. Autorka, věrná své dvojí profesi historičky a novinářky, předkládá portrét této výjimečné ženy - první ženy, jež stanula v čele západní demokracie -, který je jak fundovaný tak čtivý. O drama nebylo v životě Meirové nouze: od narození ve stínu pogromů v carském Rusku, emigraci do Spojených států, vystěhování do Palestiny, kde byla činná při zrodu židovského státu, vzdorovala britské koloniální správě, pomohla své zemi vstřebat statisíce přistěhovalců a obhájit svou existenci tváří v tvář nepřízni okolních zemí - až po uzavření míru s Egyptem. Prostřednictvím Goldina životopisu čtenář získá vhled nejen do osobnosti a zápasů hlavní hrdinky, ale v nemenší míře i do dějin novodobého státu Izrael.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry , Politologie, mezinárodní vztahy

Vydáno: , Emet
Originální název:

Golda , 2008


více info...

Přidat komentář

ondra2
07.03.2018 4 z 5

Při čtení lze získat dojem, že jedinou náplní života Goldy Meirové bylo založení státu Izrael a jeho udržení při životě. Osobní vztahy a rodina byly až někde v pozadí. Z toho, jak je kniha psána, je zřejmé, že autorka je spíše na straně Goldy Meirové. To vynikne především při popisu řešení krize po jomkipurské válce a zapojení Henryho Kissingera, jemuž autorka přičítá hlavně snahu se zviditelnit, zatímco nejtěžší práci již v mezidobí měli učinit lidé v první linii přímo na místě. Z tohoto pohledu je pak vhodné vidět situaci z druhé strany přečtením knihy Bouřlivé roky od Henryho Kissingera, který svoji roli vnímá zcela jinak.

StepkaStepka
17.09.2017 5 z 5

Kniha o první Železné lady, "jediném muži" kabinetu premiéra Guriona. Popisuje jak oficiální data, tak i drobnosti ze soukromého života. Místy táhnoucí se děj, obvykle však napínavé čtení. Pro nadšence politiky Blízkého východu ideální životopis.


Štítky knihy

životopisy, biografie Izrael politici

Autorovy knížky

Elinor Burkett
americká, 1946
2011  93%Golda

Kniha Golda je v

Právě čtených1x
Přečtených7x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x