Globální samoobsluha - Jeff Bezos a věk Amazonu

Globální samoobsluha - Jeff Bezos a věk Amazonu https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209899/mid_globalni-samoobsluha-jeff-bezos-a-v-zp4-209899.jpg 4 62 17

Amazon.com začínal s doručováním knížek poštou a vezl se na první vlně internetové hysterie. Jeho zakladatel Jeff Bezos se však nespokojil s pouhým módním on-line knihkupectvím. Chtěl, aby Amazon nabízel neomezené množství zboží, svůdné pohodlí, a to za velmi nízké ceny – aby se stal „obchodem se vším“. Aby svou velkou vizi naplnil, vybudoval vnitrofiremní kulturu plnou neúnavné ctižádostivosti a tajností, do nichž nikdo nikdy nepronikl. Podařilo se to až nyní. Obchod se vším je zevrubnou biografií technologického kolosu, který jako jeden z prvních a ve velkém vsadil na internet a navždy změnil to, jak nakupujeme a čteme. Je to dlouho očekávaný a otevřený popis jedné z nejvýznamnějších firem naší doby a zároveň hluboce osobní pohled na ikonického podnikatele, který ji založil. „Jeff Bezos je jedním z největších vizionářů a soustředěných, houževnatých inovátorů naší doby, a podobně jako Steve Jobs mění celá průmyslová odvětví. Brad Stone v této dobře zdroji podložené a čtivé knize výmluvně zachytil jeho zápal a genialitu.“ * Walter Isaacson, autor knihy Steve Jobs... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry , Ekonomie a obchod

Vydáno: , Práh
Originální název:

The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon , 2013


více info...

Přidat komentář

honza66
04.06.2020 4 z 5

Kniha má ambici být velkou a detailní biografií Jeffa Bezose a konkurovat třeba biografii Steva Jobse od W. Isaacsona. Z velké části se to i daří, i když Bezos a příběh Amazonu prostě není tak barvitý a zajímavý jako třeba právě Jobs. Přesto je detailní pohled pod pokličku největšího online obchodu světa mimořádně zajímavý.

OldřichHanton
09.02.2020 4 z 5

Klasická biografie o asi nejbohatším člověku dnešní doby Jeffu Bezosovi. Příběh vzniku a vzestupu "úžasného obchodu se vším" mě bavil a docela jsem ho zhltnul, dozvěděl jsem se i spoustu zajímavostí o změnách v maloobchodě s nástupem internetu, boomu elektronických knih, atd. Bohužel knížka nezapře místo kde vznikla a celý příběh je hlavně další variací na téma, jak velmi chytrý kluk s vizí, ze které nikdy neuhnul, pohádkově zbohatl. Zkrátka americký sen. Také je škoda, že vyprávění končí někdy v roce 2013. Další události pak Bezosův "harmonický rodinný život" ukázaly v jiném světle.


work
15.10.2019 1 z 5

Přečíst si něco o cestě za snem, který se nakonec zmaterializoval, je vždycky zajímavé. A pokud nejde o historii, ale o současnost, a pokud je tím snem Amazon, tak může báýt takové čtení i nesmírně obohacující pro všechny, kdo se snaží v dnešním přeinternetovaném obchodním světě uspět. Nebo to dá alespoň nahlédnout pod pokličku osobnosti, jakou Jeff bezos bezesporu je. Nic z toho ale knížka neposkytuje.
Brad Stone nepíše tak čtivě jako Isaacson o Jobsovi nebo Vance o Muskovi, a v zásadě ani nemá o čem - nic zásadního knížka neodhaluje. Tedy nic zásadního nad to, co člověk už ví, pakliže dění okolo Amazonu alespoň tu a tam sleduje. Kniha tak na mě působila jako pokus sklouznout se po vlně zájmu o "biografie" technologikcých osobností, bez větší vnitřní substance. Narozdíl od míněného Isaacsona a Vanceho, kde je z autora cítit zápal pro věc, je zde výsledek příliš plytký a nic moc v člověku nezanechá. Škoda.

Pasadenka
21.06.2019 3 z 5

Nejdřív mě knížka bavila, pak nudila – a nakonec mě těšilo ji dočíst. Tak nějak rozporuplně vnímám i samotného Jeffa B, „řezníka ze Seattlu“. Opět má hodně společného s dalšími miliardáři ze spojených států, kteří mají a ovládají svou technologickou firmu. Autor se zaměřuje jak na Amazon, tak na Jeffův život. Některé období jsou zajímavé, jiné nudné. Je to pro mě zajímavý vhled, jelikož doma máme několik Alex, které nám slouží. Proto mě mrzelo, že kniha se Alexi vůbec nedotkla, je příliš „stará“.


Nemyslím si, ale že by to byla knížka pro každého. Bezos není moc sympatický, ni hezký a nedaří se mu kolem sebe vytvářet auru technologického mága, jako byl Jobs, nebo Musk. Nicméně Amazon si ukrajuje čím dál větší podíl na světě a pro ty, co je to zajímá, je to lehký vhled do problematiky.

xxiixxi
20.01.2019 3 z 5

(audiokniha)
Vcelku dobré, ale žádnou úplně překvapivou věc jsem nezaregistrovala. Docela zajímavý pohled na prodej, management a tak, ale nedozvěděla jsem se nic o Kindle čtečkách, tedy možná, že je to moje chyba a přeskočila jsem kapitolu, ale vážně jsem tam slyšela jen jednu zmínku. Přitom to mohlo být zajímavé čtení.

LuckyVagabond
21.12.2018

Jeff who?

Popko
01.09.2018 2 z 5

Kniha byla zdlouhavá, místy nudná, chyběl mi šmrnc, čekala jsem víc :-(

Aneneta
18.07.2018 3 z 5

Zajímavé téma, ale autorovo zpracování mi příliš nevyhovovalo. Příliš podrobné. Zbytečně mnoho jmen dle mého názoru nevýznamných lidí, která mi stejně nic neříkala. Přesto jsem knihu dočetla a získala nový pohled na život Bezose a budování Amazonu.

Layyen
08.07.2018 5 z 5

Zajímavý pohled do světa amazonu a jeho šéfa, je to dost ve stylu Jobsova životopisu, pracovat pro jednoho z nich musí být opravdu náročné, a některé jejich praktiky sou dost zvláštní... určitě stojí za to číst

Randyz1986
20.02.2018 4 z 5

Knihu jsem měl v audio verzi. Byl to zajímavý poslech. Dala nahlédnout do zákulisí Amazonu a jeho postupného růstu. Zároveň jsem z poslechu zjistil, že bych tam asi pracovat nechtěl :-D

Štěchýto
08.01.2018 3 z 5

Fanoušci IT, e-shopů a e-knih titul ocení. Pro ostatní může být kniha velmi velmi dlouhá. Brad Stone vlastně nedokáže udržet pozornost čtenářů v nezáživném období. A nebo jsem neměl číst ihned po Elonu Muskovi.

VladimirTetur
03.09.2017 2 z 5

Brad Stone rozhodně nepíše tak dobře jako Walter Isaacson, jehož biografie Steva Jobse je o level výš. Čekal jsem trochu hlubší psychologický ponor do Bezosovy osobnosti, protože jeho život rozhodně stereotypem netrpí, ale autor bohužel odvedl jen polovičatou práci, ponor se moc nekoná a kvalita kapitol dost kolísá. Vyloženě nudných úseků sice naštestí moc není, ale chybí detailnější rozbor klíčových a dobrodružných kroků rozvoje Amazonu. Základ knihy stojí na tom, že Jeff je především ten chlápek od knih, jejichž svět je tu poměrně dobře osvětlen i díky tomu, že autora publikační činnost živí a byla by to hanba, kdyby nedokázal dobře popsat aspoň tohle. Nicméně další klíčové aspekty budování Amazonu jako jsou AWS, Kindle, streamování videa, hlubší rozbor spoluvlastnictví Google atp. jsou probrány velmi stručně a i když autor opakovaně zmiňuje, že Jeff Bezos míří až do vesmíru tak o Blue Origin se nedozvíte vůbec nic. Nemůžu se ubránit srovnání s popisem vývoje jednotlivých produktů Apple, které bylo záživnější ale i poučnější, včetně rozvedení Jobsových vedlejšáků a jejich osudů. O rodinném životě a psychologii hlavní postavy v rodinném kontextu se krom pozadí s biologickým otcem dozvíte taky prd, což je škoda, protože pohnutky z osobního života jsou určujícím faktorem chování v životě obchodním a tvoří hlavní přidanou hodnotu tohoto typu knih. Takovéto "Aha, už mu rozumím" se tady nekoná. Je možné, že Bezos si držel distanc, protože si soukromí tvrdě chránil a byl prostě jen méně otevřený spolupráci na knize než Steve Jobs, který pouštěl hodně soukromé informace z osobního života a dost důležité obchodní detaily hlavně kvůli svým dětem, na které neměl celý život čas. Bezos je však podle fotek zrovna ve formě, takže nemá potřebu se s kýmkoliv nějak hlouběji dělit o svůj pohled na svět. I přes tato úskalí se podařilo autorovi vystopovat zajímavý balík informací a jedná o poučné čtení osvětlující pozadí důležitého tvůrce amerického korporátního IT businessu a jeho vazeb.

pm...
05.07.2017

Životopisná kniha o chlapíkovi, který vymyslel, vytvořil a rozjel internetový obchod nejprve s knihami, ale jelikož mu knížky nestačily, nafouknul e-shop ještě hračkami, foťáky, rádii, televizory, oblečením, zahradním nábytkem a zbožím, na které si jen dokážete vzpomenout, přičemž své zaměstnance pořádně drtil jako olivy, aby z nich vzešlo jen to nejlepší...

JiříŠkorpík
01.01.2017 5 z 5

Kniha se velmi dobře čte. Pro člověka co neví jak funguje marketing na internetu je to myslím velmi dobré seznámení s tímto tématem. Co se týká pocitů, tak je to přesně jak v úvodu odhaduje sám autor. Buď na konci čtení budete Amazon obdivovat nebo nenávidět. V tomto případě sám nevím jaký pocit ve mně zvítězí. Virtuální svět je pro mě natolik nový, že nedokáži rozhodně rozhodnout co je v něm dobře a co špatně. Pro ty co si tuto knihu chtějí přečíst, aby se dozvěděli i o aktivitách společnosti Blue origin tj. Bezos rakeťák: v této knize je o ni zmínka cca na 1 stranu, ze které se nedozvíte nic nového, jen to že je.

martin3683
16.12.2015 4 z 5

Pokud provozujete eshop, nějaký klasický obchod nebo pracujete v knižním průmyslu, tak je tohle pro vás povinná četba, ať víte čemu budete v budoucnu čelit. A pokud ne, tak pro vás pohled do zákulisí vzniku a fungování Amazonu může být alespoň zajímavou inspirací. Ono o Amazon jde v téhle knize především, není to ani tak životopis hlavního majitele a člověka, bez kterého se tam nic nepohne, Jeffa Bezose, jako životopis téhle zvláštní korporace a lidí v ní. Korporace, kde zákazník a nízké ceny jsou na prvním místě, ale občas za nepřiměřenou cenu (ale to záleží na úhlu pohledu, jak by řekl Jeff).
Kniha se dobře čte, hlavně pokud patříte do jedné ze skupiny lidí, jenž jsme zmiňoval na začátku. V případě, že vás eshopový byznys moc nezajímá, tak pro vás asi nebude příběh firmy moc fascinují a uberte si klidně jednu hvězdiču. Ze soukromí Jeffa Bezose se toho moc nedozvíte a jeho život ostatně nebyl ani tak dramatický jako např. Elona Muska. S Muskem, Jobsem a dalšími velikány informační revoluce jej ale spojuje povaha. Bezos je ten typ šéfa, který je workoholik, micromanager, má snížené emoční vnímání a s lidma pracuje prostě tak, jak se jim říká v korporátní hantýrce, jako s Human Resources. Každý je nahraditelný a kór když stojí v cestě nízké ceně pro zákazníka.
Autor knihy se snaží psát o Amazonu vyváženě, zmiňuje tam i ty méně příjemné věci. Každopádně je vidět, že ho firma a Bezos fascinuje a ten kritický pohled je často hodně mírný. Ale nemusíte se bát, náborová brožura to není a narozdíl od podobných knih o Applu, Google apod. po jejím přečtení může plno lidí od práce pro Amazon a nebo i jen nákupu na něm odradit.

Aladinka89
28.09.2015 2 z 5

Poučné. Po přečtení knihy budete mít jasný obrázek o tom, na čem staví tato nadnárodní společnost. A je dost možné, že se vám z toho zvedne žaludek. Pokud tyto informace potřebujete mít, doporučuji k přečtení. Ale za odpočinkovou a příjemnou četbu bych to neoznačila.

tlllk
08.09.2015 4 z 5

bolo to celkom poučné počúvanie, na prvý pohľad bolo jasné komu autor straní, ale beriem že stretnutie s takou osobnosťou by určite zanechalo stopy na väčšine z nás. Nahliadnutie do zákulisia elektronických kníh mi riadne zdvihlo žlč, lebo platiť 9,9 mi stále príde absurdné ...

Štítky knihy

internetový obchod, e-shop

Autorovy další knížky

Brad Stone
americká, 1971
2014  75%Globální samoobsluha - Jeff Bezos a věk Amazonu
2019  75%Uber a Airbnb mění svět
2022  0%Nespútaný Amazon: Jeff Bezos a zrod globálneho impéria

Kniha Globální samoobsluha - Jeff Bezos a věk Amazonu je v

Právě čtených9x
Přečtených86x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce42x
Chystám se číst40x
Chci si koupit13x
dalších seznamech2x