Globální katastrofy a trendy

Globální katastrofy a trendy https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355283/bmid_globalni-katastrofy-a-trendy-j4L-355283.jpg 4 24 5

Václav Smil patří mezi nejvlivnější globální myslitele současnosti. Jeho kniha přináší rozmanitý, interdisciplinární pohled na globální katastrofy a trendy, které může přinést příštích 50 let. Analyzuje škálu enviromentálních, ekonomických, demografických i politických faktorů, které nám umožní pochopit souvislosti, a v dlouhodobé perspektivě mohou zvrátit negativní trendy a minimalizovat rizika katastrof.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Přírodní vědy
Vydáno: ekniha , Kniha Zlín
Originální název:

Global Catastrophes and Trends. The next fifty years. , 2008


více info...

Přidat komentář

ZuzanaK.
01.01.2021 4 z 5

Zajímavé čtení přesto, nebo možná právě proto, že kniha je z roku 2008 (ačkoli čského překladu se dočkala až 2017).

adorjas
19.03.2020 3 z 5

Kniha super pre rok 2008- keď nebol obrovský boom sociálnych médií, keď ešte neprebehla hospodárska kríza. A strašne sa čudujem, že knihu vydali v ČR v roku 2017- to je 9 rokov neustálych zmien! Prečo sa neriešila editácia? Opätovné kontaktovanie autora, aby tam dodal aspoň 1 kapitolu, čo všetko sa stalo za 9 rokov od vydania originálu a ako to zmenili jeho prognózy. Takto, sa dostanete ku knihe, kde sú pravdivé informácie, ale z roku 2008!

Ale aby som nebola len kritická- autor má zaujímavé pohľady, čo sa týka pravdepodobnosti nejakej katastrofy, ktoré by uštedrilo ľudstvu facku. Pravdepodobnosť spadnutia meteoru alebo inej planétky je malá, ale pravdepodobnosť pandémie je 20%- čo je v štatistike dosť vysoká pravdepodobnosť! A čo záživnejšie bolo tú knihu čítať teraz, počas Covid19, keď tu pandémiu viac-menej už máme.

Autor pekne zhrnul svoje celostné názory na zahraničnú politiku veľmocí a napísal svoje názory, kam Čína, India, Rusko, USA a podobne budú smerovať. V knihe spomenul svoje názory aj ohľadom vytvorenia islamského štátu a rozoberal aj klimatické zmeny, ktoré čakajú našu planétu. Má rozhodne zaujímavé zdroje, porovnáva aj štúdie s protichodnými zisteniami, ale opäť mi vadil fakt, že sú to 10-ročné štúdie, a odvtedy aj o tých klimatických problémoch máme iné informácie.

Takže, zhrnutie- pre čitateľa z roku 2008 super, pre čitateľa z roku 2020 neaktuálne informácie.


hanak_v_exilu
26.11.2019 5 z 5

S přehledem nejdůvtipnější, nejbrilantnější a nejcyničtější kniha jakou jsem letos četl. Osobně považuji za plus, že její český překlad vyšel až s desetiletým odstupem. Pro posouzení správnosti nastíněného vývoje je zkouška časem nejvhodnější a dává vcelku jasnou odpověď na otázku, jestli autor problematice rozumí. Při porovnání s jinými analytiky jsem zjistil, že Vladimír Votápek ve svých věštbách pravidelně selhával, Petr Robejšek se zřídkakdy úplně mýlil a George Friedman spekuloval tak divoce, až téměř opustil literaturu faktu. Václav Smil se drží při zemi. Nebojí se napsat, že na některé otázky odpovědi nemá a z principu je nemůže mít ani nikdo jiný. Pokud ovšem něco prohlásí, stojí to na pevných základech. S knihou je velmi těžké polemizovat a její závěry označit za ukvapené nebo chybné, což mě do budoucna nenaplňuje optimismem. Pokud byste měli o současném světě přečíst jen jednu knihu, vyberte si tuhle.

thorir
14.02.2018 4 z 5

Kniha je primárně popisná, nevysvětlující. Shrnuje stav poznání daných oblastí k datu napsání/vydání. Velká škoda, že český vydavatel knihu vydává 10 let po jejím napsání. U knihy snažící se předpovědět budoucí trendy to považuji za neomluvitelnou chybu. 10 let je dlouhá doba, světová situace se za tu dobu docela dost posunula. Přes tuto chybu českého vydavatele si kniha nezaslouží špatné hodnocení. Čte se velmi dobře, byť výhled je vskutku neveselý. Rozhodně by stálo za to porovnat některá aktuální čísla s autorovými prognózami z před deseti lety ... akorát ten čas ...

puml
24.12.2017 5 z 5

Místy velmi depresivní čtení. Zvláště úvahy o směřování Evropy jsou přinejmenším zneklidňující. I když nás podle Smila nejspíš energetická krize v brzké době (50 let) nečeká a ani to nevypadá na žádnou totálně devastující přírodní katastrofu, jsou tu síly, které zastavit nelze, a jenž pozvolna přetvářejí náš kontinent, tj. Evropu. Jedná se o stárnutí evropské populace a vlnu muslimských imigrantů, která je, dle Smila, bezprecedentní a jež i přes množství ujišťování z řad některých politiků bude nejspíš jedním z největších problémů nadcházejících 50 let. Lze namítnout leccos a ani pan Smil nemá patent na pravdu, ale na druhé straně, některé jeho ne příliš pozitivní prognózy se bohužel naplňují. Komu pak věřit, když už ne vědcům a lidem, kteří se o danou problematiku zajímají po celý svůj život. Budoucnost nevypadá ve Smilově podání jednoznačně černě, to ne, ale rozhodně budeme stát před dilematy a rozhodnutími, která ovlivní zásadně další směřování Evropy. Důležitá kniha. Doporučuji.