Ginny Napořád

Ginny Napořád https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366015/ginny-naporad-HKG-366015.jpg 4 454 138

Odzbrojující román o autistické dívce, která si se světem nerozumí, přestože se o to snaží celým svým srdcem. Ginny je třináct a bydlí v adoptivní rodině. K snídani musí mít přesně devět kuliček hroznového vína, všechno chápe doslovně a zbožňuje seznamy. Na předním místě jejího nejdůležitějšího seznamu stojí: Utéct zpátky k mámě a postarat se o panenku. Její odhodlání a strach, že se panence, kterou před čtyřmi lety nechala v kufru pod postelí, něco zlého stalo, ji pohání napřed s urputností, která je zprvu nepochopitelná a posléze fascinující. Román Benjamina Ludwiga byl v USA hodnocen jako nejslibnější debut roku.... celý text

Romča11
Romča11
19.01.2024 3 z 5

Tahle knížka mě zaujala svým tématem. Už jsem o autismu slyšela mnoho a tak jsem si o něm chtěla i něco přečíst. Tahle kniha je skvělým kompromisem pro ty, kteří by se o autismu rádi dozvěděli něco víc, ale nechtějí číst odbornou literaturu.
Na této knize je právě nejzajímavější pohled do hlavy autistického dítěte a vidět jakým způsobem přemýšlí a jak se potom chová. Přijde mi, že díky tomuto, se dá mnohem snadněji pochopit chování takovýchto dětí.
Bohužel na druhou stranu se mi bohužel díky tomu kniha mnohem hůře četla. Myšlení Ginny je jiné, takové zpomalené, spousty věcí nedokáže pochopit. Dalo by se říct, že její myšlení je hlavně popisné a tím pádem bylo pro mě čtení této knížky náročné. Často jsem si od knihy musela dávat pauzu, pokud Ginny jen přemýšlela.
V knize byly jak pasáže plné děje, tak pasáže, kdy děj stál a Ginny jen přemýšlela a to celou knihu zpomalovalo.
Musím uznat, že postavy byly popsány dobře. Úplně jsem se dokázala do Ginny v některých situacích vcítit a bylo mi jí hrozně líto. Navíc zcela chápu chování Ginnyiny maminky Napořád, poté co se narodila sestřička Napořád Wendy. Ginny a ostatní autistické děti bohužel umí být ostatním lidem nebezpeční. A bylo mi i líto Ginnyina tatínka Napořád. Dával do péče o Ginny všechno, až si z toho odnesl infarkt.
Celkově mi tato kniha přišla zajímavá, mnoho nového jsem se o autismu a o myšlení autistických dětí dozvěděla a jsem za to ráda.
Ale právě proto, že je kniha napsána z pohledu Ginny mě prostě ve čtení zpomalovalo a někdy jsem se musela ke čtení až nutit.
Tohle byla moje první knížka o autismu a tak nemám porovnání, ale prostě mě tato kniha až tolik nenadchla. Pokud se ale chcete něco o myšlení autistických dětí dozvědět, vřele doporučuji!

koki.veru
koki.veru
04.01.2024 4 z 5

Příběh zajímavý,ale chvílemi poměrně nudný a utahaný. Trvalo mi dost dlouho,než jsem knihu dočetla (mezitím jsem stále odbíhala k jiným knihám). Nedovedu si představit,že bych měla takové dítě a obdivuju všechny,co si tímto musí projít. Takže dost poučná kniha na zamyšlení,ale zdlouhavá na čtení.


WildEv
WildEv
04.12.2023 2 z 5

Bohužel pro mě velké zklamání. Na toto téma jsem četla daleko lepší knihy. Tohle byl takový celkem nudný děj naprosto o ničem. Dvě hvězdy za náhled do hlavy autistické dívky. Jinak nic.

skate
skate
17.09.2023 5 z 5

Nádherná kniha, rychle přečtena, nedokázala jsem se odtrhnout. Opravdu krásně popsaný příběh z pohledu autistické holčičky s dobrou duší. Od přečtení na ni nemohu zapomenout a začala jsem se více zajímat o autismus.

Varjohukka
Varjohukka
14.09.2023 4 z 5

Velmi zajímavý pohled do mysli týrané autistické dívky, která se snaží udělat správnou věc. Tenhle příběh ve mně zůstane rezonovat asi dlouhou dobu.

Enxinka
Enxinka
24.07.2023 5 z 5

Jednim dechem prectena. Neuveritelne vtahujici, krasny a zaroven smutny pribeh. Vypraveni ocima autisticke holcicky s nesmirne krasnou dusi, kterou okoli nechape, ackoliv se ji vsichni snazili pomoct.

zuzulique
zuzulique
02.01.2023 5 z 5

Ginny na prvý pohľad vyzerá ako obyčajné 14-ročné dievča, ktoré sa venuje hre na flaute v školskej kapele, trénuje basketbal, zbožňuje Michaela Jacksona, či básne Roberta Frosta. Snaží sa jednoducho zapadnúť. A potom je tu zložitý vnútorný svet Ginny s poruchou autistického spektra, ktorý všetko komplikuje.
Ginny vyrastala v chudobných pomeroch a smutných podmienkach s matkou, ktorá bola závislá a nebola schopná sa o ňu starať a poskytnúť jej bezpečie domova. Neskôr je umiestnená v niekoľkých pestúnskych rodinách, no z každej uteká. Snaží sa neustále kontaktovať a nájsť svoju biologickú matku. Prečo? Nikto nie je schopný pochopiť nutkavé motívy tohto správania. Veď prečo by sa nejaké dieťa malo chcieť vrátiť k matke, ktorá ho týrala a zanedbávala? Neustále opakuje, že sa musí vrátiť domov a nájsť svoju bábiku, ktorú zostala v kufri. V snahe dosiahnuť svoj cieľ kradne, klame, uteká, vracia sa a a opäť znežíva dobré úmysly druhých, no ona MÁ svoje legitímne dôvody, prečo sa takto správa.

Ginny vidí a vníma vonkajší svet svojím vlastným spôsobom, tak ako všetci ľudia s poruchami autistického spektra, potrebuje dodržiavať určité stereotypné činnosti a rituály, viesť si zoznamy, stretávať sa s ľuďmi, ktorých pozná a mať svoje každodenné istoty.

Kniha ma veľmi príjemne prekvapila a chvíľami pôsobí takmer ako napínavý thriller. Nechcem nič viac prezrádzať, pretože všetko podstatné bolo naznačené, ostatné si treba prečítať :)
Autor čerpá z vlastných osobných skúseností a kniha nepochybne patrí medzi tie najvydarenejšie pokiaľ ide o spracovanie tém o ľuďoch s podobnými poruchami.

Elena_Dark
Elena_Dark
07.07.2022 4 z 5

"Odzbrojující román." To úplně dokonale sedí, žádná kniha mě nikdy neuvedla do takového pocitu bezmoci. Kniha sama o sobě se mi moc líbila, krásný příběh autistické holčičky. Příběh opravdu bere za srdce, možná bych nedoporučovala citlivějším typům čtenářů. Jinak za mě příběh krásně promyšlený, řekla bych, že to byla velmi psychologická próza.

Nicol13
Nicol13
31.03.2022 5 z 5

Tohle mě hodně bavilo. Napínavý příběh a skvělý náhled do úplně odlišné mysli.

Dandy1
Dandy1
24.01.2022 4 z 5

Nahlédnout do toho jak přemýšlí týrané dítě a autista k tomu bylo zajímavé.

GYROTOURBILLON
GYROTOURBILLON
22.01.2022 4 z 5

Plně souhlasím s evilunicorn. Ale i vendula5352 má pravdu.
Já budu hodnotit 4*

vendula5352
vendula5352
20.01.2022 2 z 5

Bohužel, ačkoliv velký dík autorovi za příběh s autobiografickými prvky, od začátku až do konce jsem skřípala zubama nad vícevrstevným diletantstvím orgánů chránících děti a pomáhajících profesí. Týranou dívenku s víc než pravděpodobnou neléčenou posttraumatickou stresovou poruchou opakovaně zadržují a umísťují aniž by se jí dostávalo odborné péče a vše završuje nesympatická postava nevlastní matky, která se sama chová jako sebestředný fracek, který na posledních dvou stránkách příznačně prozře. Pěkné bylo, jak autor zpracoval samotnou Ginny a jak příběh postavil na jejím prožívání. I když je můj pocit z knihy ambivalentní, je fajn, že vznikla a že přináší téma náhradní rodinné péče a dětí, které neměly to štěstí a nenarodily se do harmonického a fungujícího prostředí, nicméně v budoucnu se k ní určitě nevrátím.

popeluška
popeluška
20.11.2021 5 z 5

Moc pěkně napsaná kniha o autistické dívence. Kniha se mi moc líbila, velké díky autorovi :-)

Datr1
Datr1
07.10.2021 5 z 5

Skvělá knížka! Rozhodně doporučuji.

evilunicorn
evilunicorn
20.09.2021 5 z 5

Originální hrdinka a neotřelý námět na příběh činí z téhle knihy nevšední čtenářský zážitek.Zřejmě díky tomu, že autor čerpal ze své vlastní zkušenosti je příběh podán lidsky a citlivě, ale zároveň v některých chvílích až téměř thrillerově. Krásné nahlédnutí pod pokličku z názvem autismus.No výbordelně!

ajaworld
ajaworld
22.08.2021 5 z 5

Tak to je mazec ! Prostě, jak říká Ginny "výbordelně".

andrea4468
andrea4468
20.04.2021 5 z 5

Velice zajímavý příběh. Pokud se člověk nesetká s autismem, tato kniha mu dokáže velmi hezkým příběhem nastínit, co tato nemoc obnáší.

d.oliee
d.oliee
20.03.2021 4 z 5

Zatím nejlépe zpracovaná kniha z pohledu autisty jakou jsem četla.

1bublina
1bublina
09.03.2021 5 z 5

Kniha mě ze začátku štvala. Štvala mě Ginny, protože byla posedlá svou Mimi pannou a touhou se o ní postarat. Dokonce tak moc, že si kvůli tomu způsobovala problémy ve své adoptivní rodině Napořád. A pak jsem pochopila.. Potom mě začaly štvát rodiče Napořád, hlavně máma na pořád, která reagovala často až nepřiměřené. Ale na druhou stranu to lze pochopit, protože máma Napořád nevěděla, co se Ginny odehrává v mozku.
ČV 2021 - 15. Kniha, jejíž název je i jménem hlavní postavy.

AnetaR.
AnetaR.
03.03.2021 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Ginny Napořád mne svým příběhem strhla již od samého začátku, chvílemi to bylo jako číst napínavý thriller. U postav velmi oceňuji, že nejsou pouze černobílé, ale snaží se žít dle svého (snad dobrého) přesvědčení, někdy to jde lépe, někdy hůř.

Ačkoliv o Ginny víme, že je to dívka s autismem, zpočátku se mi zdály některé situace poněkud nerealistické - později jsem se však dočetla, že i samotný autor Benjami Ludwig vychovával adoptovanou teenagerku s autismem, čímž si kniha získala mou ještě větší důvěru :)