Germáni mezi Thorsbergem a Ravennou

Germáni mezi Thorsbergem a Ravennou https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75740/bmid_germani-mezi-thorsbergem-a-ravennou-XtB-75740.jpg 4 15 4

Kulturní dějiny Germánů do konce doby stěhování národů Zajímavá a přístupným způsobem napsaná publikace o kulturních dějinách Germánů od posledních staletí př. n. l. do 6. stol. n. l., do konce doby stěhování národů.

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Orbis
Originální název:

Germanen zwischen Thorsberg und Ravenna , 1971


více info...

Přidat komentář

heavy66
05.06.2022 5 z 5

Odborná kniha o dávné historii, životě a zvycích našich severních sousedů, s nimiž jsou naše dějiny odedávna spojeny. Suchá historická fakta vyvažují zajímavosti jako je epigram římského básníka Marka Valeria Martiala marnivým římským dámám, které nosily paruky ze světlých vlasů germánských žen.

„Mastí ve své vlasti
Germánka si mazávala vlasy,
až je měla plavé
jako slunce plápolavé
takže, paní, můžeš nyní
honit vodu dík té otrokyni.“

witiko
28.09.2020 5 z 5

Měl jsem v ruce všechny tři knihy o Germánech, které v češtině postupně vyšly (viz Podobné knihy), abych si je porovnal, a byl jsem velmi překvapen... Když si odmyslíte ideové východisko historického materialismu a zřejmě povinné citáty z Marxe a Engelse (autor pocházel z NDR), je tato stará monografie jasně nejlepší – nejpodrobnější, nejlépe strukturovaná a nejlépe napsaná. Dobře to ilustruje třeba téma germánského zvěrného stylu jako vrcholu jejich uměleckého řemesla – v této knize se o tom dočtete na několika stránkách včetně černobílých i barevných ilustrací, v mladší publikaci je tomu věnován jeden odstavec a jedna stránka černobílých ilustrací, zatímco v nejnovější publikaci se o tom kromě jedné letmé zmínky nedozvíte vůbec nic. Obecně se mi líbí, že se autor nesoustředí ani tak na dějinné potýkání Germánů s Římskou říší, ale na etnografii a kulturní dějiny – podává velice podrobný popis způsobu života včetně aspektů, které v novějších dvou monografiích úplně chybí. Je také nejpoutavěji napsaná, s celou řadou opravdu zajímavých vhledů, postřehů a souvislostí. Kupodivu nijak výrazně nezastarala – určitě od té doby přibyly nové archeologické nálezy (a víme daleko více o pravlasti a šíření Indoevropanů), ale celkový obraz způsobu života Germánů je tu podaný velice přesně a detailně. Dokonce i v názornosti obrazové přílohy a množství obrázků a mapek v textu nemá konkurenci, zvlášť šikovná je i podrobná časová osa nejrůznějších vývojových aspektů germánské kultury v závěru knihy. Takže, pokud byste se chtěli o Germánech něco dozvědět, nenechte se odradit tím, že je tato kniha padesát let stará. Těm novějším pořád směle konkuruje, pokud je v mnoha ohledech vyloženě nestrčí do kapsy.


Ninash
22.10.2018 3 z 5

Táto publikácia je pre náročnejších čitateľov, dosť odborná , ale veľmi hodnotná čo sa týka tematiky Germánov.

katushah
04.04.2017 4 z 5

Velmi dobrá knížka. Bohužel ten přístupný způsob tam moc není. Jsou tam samá data, historie, odborné názvy. Vím, že to k historii patří, ale je to spíš jako učebnice než knížka na čtení.

Štítky knihy

Germáni kulturní dějiny

Autorovy knížky

Friedrich Schlette
německá, 1915 - 2003
1977  87%Germáni mezi Thorsbergem a Ravennou

Kniha Germáni mezi Thorsbergem a Ravennou je v

Právě čtených1x
Přečtených25x
Doporučených1x
Knihotéce39x
Chystám se číst10x
Chci si koupit9x