Germáni

Germáni https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95689/bmid_germani-lbp-95689.jpg 4 18 4

Rané dějiny Germánů (4.-8. stol.), obecná charakteristika etnika a dějiny jednotlivých kmenů. Původ etnika, jazyk, přírodní prostředí germánského osídlení, společenské uspořádání, způsob života, mytologie, kult, umění. Zemědělství a řemeslo. Vojenská organizace. Germáni a Římané. Dějiny jednotlivých germánských kmenů.

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

The Early Germans , 1995


více info...

Přidat komentář

railly
16.02.2022 4 z 5

Malcolm Todd byl především archeolog, a jak už to u archeologů bývá (srov. české práce pana doktora R. Turka či prof. Z. Měřínského), jejich práce bývájí hůře čitelné. Nicméně se domnívám, že tato práce si stále zachovává dobrou úroveň přístupnosti. Proto bych ji doporučil i začínajícímu zájemci o pozdně antickou/raně středověkou Evropu. .

Jedná se o práci spíše průřezovou, nicméně obsahuje velice podnětné myšlenky a důležité poznatky. Navíc jsem zaznamenal, že je na tuto práci často odkazováno v anglických odborných pracích, což myslím podtrhuje její kvality.

Hvězdu srážím za určitou neukotvenost textu. Uvědomuji si, že vytvářet "nadstavbový" příběh germánů je v podstatě nemožné, nicméně mi přišlo, že autor až zbytečně moc skákal od tématu k tématu.

witiko
28.09.2020 4 z 5

Měl jsem v ruce a porovnával všechny tři knihy o Germánech, které v češtině postupně vyšly (viz Podobné knihy) a tato stojí uprostřed mezi tou nejstarší (podle mě nejlepší) a nejnovější (podle mě nejméně dobrou). Rovnocenně se věnuje jak dějinách Germánů v jejich vztahu k Římské říši, tak i jejich etnografii. V porovnání s oběma je ale poněkud suše napsaná.


OlafSveinsson
25.10.2018 5 z 5

Tato nepříliš tlustá kniha obsahuje velké množství o germánských kmenech z doby stěhování národů. Doporučuji všem, které tato doba zajímá.

kasparos
11.02.2017 5 z 5

Dobrá kniha