George Berkeley - Průvodce jeho filosofií

George Berkeley - Průvodce jeho filosofií https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64847/george-berkeley-pruvodce-jeho-filosofii-64847.jpg 4 1 1

Předložený soubor esejů první kniha v češtině věnovaná irskému filosofovi má za cíl představit čtenáři rozsah Berkeleyho filosofického díla. Najdeme zde články, jež se zabývají kritikou aristotelského pojetí vnímání, jeho interpretací jazyka fyziky, teorií jazykového významu, jeho koncepcí "common sense", jeho představou já jakožto aktivní síly, ale také jeho teorií poslušnosti v politické oblasti nebo pozdní filosofií spisu Seiris, který se pod vlivem novoplatonismu a hermetického korpusu vyvazuje z mezí idealismu raného období.... celý text

Přidat komentář

Cink262
06.01.2019 4 z 5

Obsahově hutné eseje českých i zahraničních autorů věnující se filosofii George Berkeleyho snad - stejně jako mě - pomohou i ostatním čtenářům vyvolat otázky o idejích a hmotě - Berkeley totiž na celý problém nazírá trochu jinak než filosofové před ním - z typického dualismu jedno složku vylučuje a - na rozdíl od materialistů - je to v jeho případě hmota. Připadá nám to možná úsměvné - jako názor, kterým se pro jeho absurditu snad ani nemá cenu zaobírat. Proto je překvapivé, že pro svá tvrzení má Berkeley dosti pádné argumenty, které jsou podle něho dokonce v souladu s "common sense". Není divu, že mě někdo, kdo tvrdí, že imaterialismus je v souladu s "common sense" velmi zaujal a s chutí jsem se pustil do četby o jeho pracích, filosofii, ale i vztahů se současníky doplněných o pár zajímavostí z všedního žití.
Nicméně je třeba říci, že mnohé eseje se dotýkají stejného tématu a dokonce na něj stejným pohledem nahlíží - tedy v některých pasážích jsem cítil pověstné déjà vu. Ale aspoň jsem si zopakoval a objasnil vše, čemu jsem nerozuměl, protože je dlužno dodat, že četba to není v žádném případě jednoduchá a vyžaduje znalost jak terminologie, tak i "filosoficko-historických" poměrů (Descartes, Locke, Malebranche, Hobbes...), kde jsem občas mírně zaostával.

O myšlenkách se nijak obšírně vyjadřovat nebudu - a omlouvám se za to - ale pokud chcete hledat praotce moderního solipsismu, je Berkeley tím pravým, koho číst - stejně když vám argumenty Tomáše Akvinského o existenci Boha přijdou příliš jednoduché a překonatelné - téměř jakýmkoli - trochu odlišným nazíráním na skutečnost, čeká tu na vás Berkeley se svou teorií. A - trochu odlehčuji na závěr - pokud chcete zkusit, jaké je to se oběsit a přitom se nezabít, je tu znovu Berkeley, který s tím měl jako mladík zkušenosti. Ale i takovéto historky z každodenního života o něčem vypovídají, u Berkeleyho minimálně o tom, co vše je schopen podstoupit k zisku poznání. Podstoupil toho mnoho - především však překonával mentální zábrany - a (nejen) proto určitě stojí za to přečíst si "Průvodce jeho filosofií".

Otázka na konec: Spadne-li v lese strom, ale nikdo o jeho spadnutí nebude vědět, spadl tento strom?

Bystřejší tuší, jak by odpověděl Berkeley - však - díkybohu - kvůli Bohu - by byla odpověď asi trochu delší. Ta otázka není položena k odpovědi ano/ne, ale spíše k hlubšímu nazření problému lidského nazírání světa. Tak... čtěte... a hlavně myslete!

Štítky knihy

filozofie filozofové

Autoři knihy

Petr Glombíček
česká, 1973
James Hill
britská, 1964

Kniha George Berkeley - Průvodce jeho filosofií je v

Přečtených2x
Knihotéce2x
Chystám se číst2x