Genius loci

Genius loci https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/244241/mid_genius-loci-244241.jpg 5 33 5

Christian Norberg-Schulz, světově proslulý norský historik a teoretik architektury, ve své nejznámější knize poodhaluje podmínky příčiny umístění, vzniku i podob měst na základě analýzy celého systému okolností, které staletý vývoj městského organismu provázejí.

Přidat komentář

Sandik
11.02.2022 5 z 5

Pozoruhodná a ve své době také mimořádně vlivná kniha zkoumající vliv charakteristik místa, podnebí, reliéfu krajiny, prostředí atp. na utváření architektury jak z hlediska urbanistiky tak z hlediska podoby jednotlivých staveb... Celkový dojem: 95%

Renek
13.09.2020 5 z 5

Sonda do samotného morku architektury překvapí svou hloubkou a komplexností. Povinnost pro všechny, kteří mají chuť rozšířit perspektivu svého vnímání okolí. Určitě jsem knihu nečetl naposled.


MOu598
18.08.2017 5 z 5

Četla jsem v březnu 2016. Podle mých poznámek:
Zajímavé, poučné, kvanta zajímavých i když černobílých foto.
O knize se zmiňuje p. Cílek.
Autor uvádí
- Chartúm jako město kosmické (dráhy Slunce),
- Prahu jako město romantické (kontinuita),
- Řím jako město klasické (souhrn všeho).

Tindo
27.10.2012 5 z 5

Dnes je tak snadné zničit kouzlo krásného místa. Proto by si tuto knihu měl přečíst každý, kdo plánuje jakýkoliv stavební počin.
Kniha vám napoví, jak novým architektonickým dílem starou krásu nenarušit, ale podpořit.

Sudlice
14.07.2011 5 z 5

Naprosto výborná a čtivá kniha, kterou by si v dnešní době měl přečíst každý egoistický investor a jakýkoliv zadavatel stavby, aby si uvědomil, že stavbou nevyjadřuje pouze svoje nutkavé potřeby zviditelnění se, ale v nejprvnějších řadách jejím prostřednictvím spojuje mnoho faktorů v jednu jedinou věc, která buďto vytvoří silnou hodnotu, nebo postiženou lokalitu zohyzdí a degraduje na mnoho let dopředu, možná navždy.
Knihu rozhodně doporučuji všem milovníkům a obdivovatelům architektury a urbanismu, kteří ne zrovna souhlasí s některými tezemi moderní architektury.