Příběh nového jména

Příběh nového jména https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/328574/bmid_pribeh-noveho-jmena-Jc3-328574.jpg 5 1179 211

Ve druhém dílu tetralogie Geniální přítelkyně italské autorky Eleny Ferrante je přesvědčivě zachyceno období mládí dvou přítelkyň Eleny a Lily, objevování vlastního těla a sexuality. Toto téma rezonuje s historickým pozadím děje, s báječnými šedesátými lety, kdy se Itálie jakoby probouzí k životu, poznává zábavu, bezstarostnost, hmotný blahobyt (či alespoň jeho iluzi). Přichází sexuální revoluce, ale i studentské a dělnické nepokoje, vyostřují se střety mezi pravicí a levicí… Příběh nového jména zachycuje dobu mládí obou hrdinek a soustřeďuje se na objevování jejich vlastní sexuality, slasti a bolesti, jež jsou s ní spjaty, a také na nesnadnou situaci „geniálních“, svobodomyslných a zároveň po lásce toužících dívek ve světě neapolských mužů, pro které milovat znamená především vlastnit. Toto téma rezonuje s historickým pozadím děje, s báječnými šedesátými lety, kdy se Itálie po letech fašismu a války konečně probouzí k životu, hospodářsky se rozvíjí, podporuje obchod a podnikání, ale taky bezskrupulózní dravost, poznává zábavu a hmotný blahobyt (či alespoň jeho iluzi). Přichází sexuální revoluce, ale i studentské a dělnické nepokoje, vyostřují se střety mezi pravicí a levicí, camorristé Solarovi se stávají neomezenými vládci periferní čtvrti, ale jejich ambice sahají daleko za její hranice… A Elena s Lilou prožívají osudové horké léto na Ischii, které jim oběma vnese do života cit, vášeň a spoustu bolesti, s níž se budou moci vyrovnat jedině pomocí psaného slova. Psaní jako terapie, jako hledání řádu, jako způsob oživování i umrtvování skutečnosti dostává v jejich příběhu a osudu stále větší prostor a upřímná výpověď o ženském přátelství opět strhne čtenáře svou hloubkou a intenzitou.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Prostor
Originální název:

Storia del nuovo cognome , 2012


více info...

Lole
Lole
03.03.2024 5 z 5

Aniž bych to tušila tak si mě pomalu takhle série získala a vtáhla do děje. Možná že taky svůj život vnímám spíše jako snahu někomu občas dokázat že nejsem jen malý holka z ústeckého kraje. Možná proto jakým způsobem autorka píše, protože vykreslená Lila je tajemná a nepředvídatelná. Možná protože jsou všechny charaktery tak osobité. Druhý díl se více zabývá manželství ale i tam jak jednotlivý vrstevníci jdou jiným cesta. Nejvíce se mi asi líbí jak je vykreslený kontrasty, který Lenu v sobě má. Mezitím odkud je a necítí se tma mezi svýma a v univerzitách a gymnázium jako by v ní zůstával kousek čtvrti.

L.Helena
L.Helena
16.09.2023 4 z 5

Audiokniha
I když styl vyprávění je pořád stejný, tak tento díl se mi líbil víc než předešlý. Snad proto, že hlavní hrdinky již nejsou děti a řeší se tak víc dospělácké záležitosti. Nebo jsem je už lépe poznala a baví mě sledovat rozdílnost jejich povah i to, jakým směrem se ubírají jejich osudy.
Jdu hned na další díl.


wallnerka
wallnerka
24.08.2023 4 z 5

Ač na tuto tetralogii nedám dopustit a všem ji doporučuji, druhý díl mě poněkud zklamal. V první díle slova vystupovala ze stránky a podmanivě mě vtahovala do děje, ani jsem nepostřehla, že otáčím stránky. Druhý díl trochu drhnul, ale nedokážu s jistotou říct, zda to bylo samotným vyprávěním nebo nedokonalým překladem. Nebyl to ale důvod knihu odložit, další díly se vrátily na vysoko nastavenou laťku prvního dílu.

kathla
kathla
10.08.2023 4 z 5

Za mne lepší než první díl, v němž jsme měla pocit, že čtu a nic moc se neděje a najednou konec knihy :) Zde se toho stalo pravdu hodně a je to vývin nečekaný, nic předvídatelného. Velmi se těším na další díly, protože stát se může cokoliv...

sladkovka
sladkovka
12.07.2023 5 z 5

Po přečtení prvního dílu jsem si myslela, že tuto ságu nedočtu, ale když jsem začala čist druhý díl, okamžitě mě vtáhl do děje. Těžko se mi kniha odkládala, když jsem zrovna neměla čas číst. Tento díl jsem právě dočetla a beru hned další a moc se ne ni těším. Doufám, že mě taky překvapí a nezklame.

martini.ce
martini.ce
15.06.2023 5 z 5

Kniha, od které se těžko odchází. První díl se mi možná o půl hvězdičky líbil více, protože byl prostě první a kniha mě úplně vtáhla. Ale zase je v tomto díle pestřejší vztah a jeho vývoj mezi Lenu a Lilou.

hanka24
hanka24
21.04.2023 4 z 5

První díl byl pro mě asi zajímavější, jednu chvíli jsem si říkala, že Lenú je pěkně ufnukana a pořád si jen stěžuje, ale druhou půlku jsem už úplně zhltla. Nevím, čím to je, že kniha a v podstatě i její překlad mě umí tak vtáhnout do děje, že mám kolikrát pocit, že se na těch životních drahách obou hrdinek rozhoduji já, nebo mě často napadá, co bych na jejich místě já udělala. Myslím, že u jiné literatury se mi tohle ještě nestalo.

wiix
wiix
25.09.2022 5 z 5

Ja neviem inak, iba odporúčať túto neapolskú ságu. Rozčúľte sa nad veľmi zvláštnym vzťahom hlavných hrdiniek, fascinujte sa ich chudobnou štvrťou, ochkajte nad štýlom, akým Ferrante píše.

Katka2382
Katka2382
22.06.2022 5 z 5

Také mě se tento díl líbil víc.Jen mi neskutečně vytáčela Lila a Nino,oba sobečtí a bezohlední.A vůbec pořád nechapu proč Lenù tolik na Lile vysí?

Pet13
Pet13
14.04.2022 5 z 5

Daleko lepší díl než díl první. Určitě budu pokračovat v dalších dílech, zajímají mě další osudy hlavních hrdinů.

E_Lan
E_Lan
03.04.2022 4 z 5

Znovu zajímavá sonda do mladistvé ženské duše z padesátých let minulého století. Vynikající propracovanost charakterů, motivací k činům a celková atmosféra. Jen ta délka je trochu úmorná, ale stojí za to.

Janík61
Janík61
30.03.2022 4 z 5

Ani druhý díl mě nezklamal, prostě zajímavé čtení, doporučuji.

Viviana-Mori
Viviana-Mori
12.03.2022 5 z 5

Mnohem čtivější, emocionálně náročnější díl. Dlouho se mi nestalo, že bych ráno do práce vstávala jak mátoha jen kvůli tomu, že jsem musela číst do pozdních večerních hodin. Kor, když podobné knihy obvykle nečtu.
Vztahy se zde vyostřují, láska, nenávist, spory, smutky...
Tady mi bylo často Lily líto, i když mi tato postava sympatická zkrátka není. Určitě má neobvyklou vnitřní sílu, nenechá se sebou "vorat", je jí jedno, co si o ní lidé myslí, ale přišlo mi to až příliš na úkor lidí, co ji měli rádi (řekla bych kolikrát i bezdůvodně).
Elena je naopak posedlá názory ostatních, nemá o sobě zdravé mínění, je jak Lilin stín, snaží se oslnit znalostmi, které se šprtá kdykoli může. Budiž.
Nicméně, pak mi bylo líto hlavně Eleny. Nelíbilo se mi, jak jí Lila všechno sebrala, všechny sny rozmetala a pak od ní ještě drze žádala pomoc. Jedna věc. Druhá věc, proč jí to Elena trpěla. Pardon, já bych takovou "kamarádku" poslala s chutí do patřičných míst a možná bych i škodolibě měla pak radost z jejího pádu.
Netvrdím, že Elena je nějaká silná hrdinka, ale sympatizuji s ní mnohem víc, než se zatrpklou, závistivou, umanutou a šílenou Lilou, která byla navíc mnohdy neskutečně drzá.
Přesto v tomto díle mě veškeré zvraty bavily a považuji tuto knihu jako nejsilnější část série. (poslední díl jsem ještě nečetla)

Paris131
Paris131
16.02.2022 5 z 5

(SPOILER) Zatímco předchozí díl jsem četla poměrně dlouho, druhý díl jsem přečetla téměř na jeden zátah. Přišlo mi, že v druhém díle autorka zlepšila styl psaní a stal se tak nějak víc literární. V prvním díle mi její psaní přišlo až moc průtokové a byly tam části, které se mi zdály zbytečné, tady se mi nezdálo zbytečné nic.
Musím říct, že v tomto díle jsem Lilu přímo nenáviděla a ty části, kdy podle mě zcela vědomě ubilžovala Eleně, se mi četly skutečně těžko. Víc soběčtější a sebestřednější hrdinku jsem snad nezažila a nechápala jsem Elenu, jak jí to všechno mohla trpět. Jasně, bolelo jí to, ale přesto úplně nepochopitelně zůstávala po jejím boku, takže jsem stránku za stránkou žasla nad tím, jak někdo může být tak hloupý a nemít žádnou sebeúctu. Z Lilina pádu jsem měla upřímnou radost, zasloužila si ho. Celou knihu mi přišlo, že tahle osoba je věčně nespokojená sama se s sebou a tak ničí životy všechch okolo.

Jinak nemám pocit, že Elena a Lila jsou kamarádky. Tohle skutečně není kamaradství, když si vědomě navzájem ubližují, aby se ta druhá cítila lépe. Tohle je toxické pouto mezi nevyspělými jedinci, kteří vždy touží po tom, co má ten druhý.

Ale navzrody mým výtkám to bylo strhující čtení. Nehodnotím postavy, ale příběh a ten je podle mě skvěle napsaný.

Kočanda
Kočanda
22.01.2022 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, které jsem přečetla. Stejně jako dospívají a stárnou hrdinky, i text s každým dílem zraje jako víno. Konec je pak poměřně nečekaný.

Vakalik
Vakalik
16.01.2022 5 z 5

Druhý díl se mi líbí asi nejvíce. Je to napínavé a čtivé. Hodně se mi líbilo vyprávění o prázdninách u moře. Holky už nejsou děti, ale ještě ani ženy. Přesto bych knihu nezařadila jako young adult čtení.

Manifest blech
Manifest blech
13.01.2022 4 z 5

Četla se dobře, jedna čtvrtina byla slabší, takže první díl stále silnější.

Alma-Nacida
Alma-Nacida
30.12.2021 2 z 5

Knihu jsem dostala, přečetla, poslala dál a definitivně s těmi dvěma končím, protože mě irituje způsob života podaný jako nějaká soutěž, kde všichni dělají něco ne proto, že by chtěli, ale aby buď někoho trumfli, urazili, porazili nebo proč vlastně. A opravdu to není kniha o přátelství, kdy jedna druhé sebere všechno, co jde, a pak jde obranou politovat a "potěšit". Za mě stačilo.

Mosula
Mosula
27.12.2021 2 z 5

Z prvního dílu jsem byla nadšená, druhý jsem poslouchala po kouscích několik měsíců - nudil mě příběh, nebavil mě jazyk, štvalo mě chování vlastně všech postav. Knížka mě znovu začala zajímat, až když Lenu začala studovat v Pizze. Možná se u třetího dílu zkusím soustředit na historické události v pozadí než na tu telenovelu v popředí.

MistrCZ
MistrCZ
03.12.2021 5 z 5

Strhující...