Geniální podnikatel Tomáš Baťa

Geniální podnikatel Tomáš Baťa https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262906/bmid_genialni-podnikatel-tomas-bata-3IN-262906.jpeg 4 25 8

Biografie Tomáše Bati od jeho tiskového tajemníka. Exilové vydání. Obálku s použitím fotografie T. Bati navrhla Barbora Munzarová.

Přidat komentář

Ctv
12.12.2023 4 z 5

Obsahově, tedy co se týče informací o Tomáši Baťovi, byla pro mě kniha velkým přínosem. Právě proto, že autorem je člověk, který jej řadu let znal a pracoval s ním.
Kromě informací o životě a podnikání Tomáše Bati nám kniha podává i pohled na historii začátku dvacátého století nejen u nás, ale i v USA. I když mám o této době nějaké základní školní znalosti, tak pro mě byla kniha užitečná v tom, že mi dala řadu věcí do souvislostí a obohatila je z pohledu běžných lidí.
Na druhou stranu už trochu archaická čeština a na můj vkus příliš velké množství různých filosofických úvah autora pro mne byly při čtení překážkou.
Pokud člověk tuto knihu čte z prostého zájmu o postavu Tomáše Bati a s touhou dozvědět se o systému jeho podnikání, tak může být na překážku i všude prosakující obdiv autora k Tomáši Baťovi. Pokud se někde objeví kritika Bati jako člověka, jeho povahy, pak jen v náznaku a v podstatě je hned obrácena v pozitivum pro Baťu podnikatele.

jjanca
13.10.2022 3 z 5

Audiokniha: O Tomášovi Baťovi som mala len "všeobecné" povedomie. Vďaka knihe som si ho rozšírila o mnoho zaujímavostí. Tomáš Baťa bol osobnosť, ktorá sa nerodí každý deň. Bolo krásne vidieť ako sa pozeral na obuvnícky priemysel a na to, akú dôležitú súčasť každého podnikania tvoria zamestnanci. Uvedomil si, že šťastný zamestnanec je najlepšou vstupenkou do sveta úspechu. Fascinovalo ma, v akých súvislostiach videl svet a nebál sa rozšíriť svoje podnikanie aj mimo odbor. Jeho náhla smrť ma zamrzela a nedokázala som sa ubrániť úvahám, ako by zvládol druhú svetovú vojnu a čo by hovoril na súčasné podnikateľské prostredie. 3,5/5*


Teseme
12.11.2021 5 z 5

S tím názvem se dá po přečtení polemizovat, myslím, že to nebyl vlídný šéf a osoba, ale podnikatelské umění měl v malíčku, o čemž je tato kniha.

Dozvěděla jsem se spoustu detailů, knihu hodnotím velmi kladně.

martin9666
07.11.2021 3 z 5

Moc informací o mladí a nedostatek informací o pozdější fázi života, především profesního. Bez velkého zmínění nástrojů a přístupů Bati, které na svou dobu byli jistě revoluční.

Kanylka
02.11.2021 4 z 5

Výborně napsaná kniha a pan Tomáš Baťa geniální podnikatel. Doporučila bych jako povinnou četbu současným podnikatelům.

Janadvorackova
15.08.2021 5 z 5

Vrtalo mi hlavou, jak by se asi popasoval s realitou Druhé války, které se nedožil.

"Na ševce dobrý," říkala jsem si po každé kapitole odhalených plánů pro snadnější život našich předků v době, kdy lidé žili a přemýšleli ještě postaru.

Zaujalo mě něco, co většina zaměstnavatelů neumí dodnes: Baťa si dovedl představit realitu jednotlivce v kontextu práce pro jeho společnosti a jako ze zaměstnance z něj uměl "vytřískat" to nejlepší tak, aby byla spokojenost na obou stranách. "Něco ti dám, ale ty mi to vrátíš." A naopak. Tak na mě působila jeho filozofie.
Nemakačenka neměla šanci :).
Ovšem znám málo zaměstnavatelů, kteří přemýšlejí i z pohledu svých podřízených a snaží se najít vyvážené cesty.

Lavastan
19.11.2020 5 z 5

Výborná kniha, další o Tomáši Baťovi, přesto přináší nové informace a skutečnosti. Knihu napsal zkušený redaktor a publicista pan Antonín Cekota. Název knihy přesně vystihuje Tomáše Baťu - geniální podnikatel!

martulkat
28.04.2017 5 z 5

Skvělá kniha