Generál ve svém labyrintu

Generál ve svém labyrintu https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88987/bmid_general-ve-svem-laby-88987.jpg 4 101 6

Hrdinou Márquezova románu je legendární postava latinskoamerického hnutí za nezávislost Simon Bolívar (1783–1830). Politik a generál, který hrál klíčovou roli v boji proti španělské nadvládě, se roku 1819 stal prezidentem Kolumbie, jež tehdy zahrnovala čtyři současné státy, a roku 1821 také prezidentem Peru. Spisovatel v díle zachycuje poslední měsíce jeho života, jeho poslední cestu po řece Magdaleně a smrt v opuštěnosti ve venkovském sídle San Pedro Alejandrino poblíž karibského pobřeží. Spíše než na jeho vojenské a politické úspěchy či neúspěchy se soustředil na vylíčení příběhu muže, který s překvapením zjišťuje, že mu život uniká pod rukama, že zůstává sám a opuštěný tváří v tvář historii. García Márquez tentokrát opustil půdu výlučně „magického“ vyprávění a zaměřil se více na fakticitu, jakkoli zachází s vybranými historickými fakty poměrně volně. Charakteristickou márquezovskou imaginaci je možné spatřit ve způsobu uspořádání výsledného obrazu i v psychologických reflexích. Tento postup není v rozporu s reálným historickým pozadím, proto otázka typu „jak to bylo doopravdy?“ je bezpředmětná… I zde se objevuje charakteristické téma samoty a přidává se k němu též bloudění v labyrintu světa. Bolívar nám téměř připadá jako další svérázná postava z fiktivního Maconda, nebo jakési autorovo alter ego z dvacátého století.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Práce
Originální název:

General en su laberinto , 1989


více info...

Přidat komentář

puml
21.03.2023 4 z 5

Není to magický realismu, respektive je tam pár pěkných magických popisů a situací, ale ve většině případů se jedná o historickou rekonstrukci posledního půl roku života Simona Bolívara. Spousta historických postav a událostí, trochu se v tom jeden ztrácí, což by mi tolik nevadilo, to je vlastně i v Sto rocích samoty, ale nějak víc mi tady prostě chybí ten magický rozměr vyprávění a jednotlivých postav se svými zvláštnostmi. Tady je to samá hodnost, od generálů přes guvernéry až po obyčejné vojáky, ale nějak mi vlastně bylo jedno, kdo je kdo, a co kdo vykonal, to si může jeden přečíst v učebnici dějepisu. Občas to tak působí víc jak učebnice než román.

ThrisaManx
23.07.2017 4 z 5

Už od první věty jsem se do té knihy zamilovala! Byla skvělá, Márquez byl skvělý, jeho způsob vyprávění byl skvělý, generál byl skvělý, všechno bylo skvělé. Bohužel jsem se do knihy dokázala pořádně začíst, pravděpodobně proto, že jsem si ty situace nedokázala dost živě představit. Přece jen není to oddechovka a člověk během čtení občas musí zapojit mozkové buňky. Každopádně jsem ráda, že jsem sebrala odvahu a knihu si přečetla, stála za to.


SuzukiZ
04.06.2016 3 z 5

Navzdory tomu, že mám Márqueze velmi ráda, přečtení této knihy pro mě byl velký oříšek-nedokázala sjem se začíst, navíc vzhledem k tomu, že jsem neměla zažitý historický vývoj v oblasti (ano, na konci knihy byl chronologický výčet důležitých mylníků v Bolívarově životě), jsem se ve vyprávění trochu ztrácela. Možná to byl účel-v názvu knihy je slovo labyrint, do kterého jsem se zamotala, ale příště dám přednost jiné knize.

Skip
06.01.2015 5 z 5

Román pojednávající o posledních dnech Simóna Bolívara, osvoboditele mnoha jihoamerických zemí od španělské nadvlády. Těžko říct, kde končí autentično a začíná fikce. Řekl bych, že té fikce je tam mnohem víc, i když stále na základě autentických podkladů. Ostatně on čtenář velmi rychle pochopí, že nečte žádnou biografii. A tak se snadno ponoří do vypravěčského světa, který pro něj Márquez stvořil, což udělal se svým obvyklým umem, který mají jeho čtenáři tak rádi a kvůli kterému se k jeho knihám vracejí.

Fukaeri
09.01.2014 3 z 5

Musím přiznat, že jsem knihu dočetla jen s velkým sebezapřením. Unavovaly mě všudypřítomné zmínky a popisy politických kroků, taktických manévrů a bojů, měla jsem zmatek ve všech těch španělských jménech... Na druhou stranu se pod tím vším ale skrýval citlivě popsaný příběh posledních dní svérázného a přemýšlivého člověka. Nebyl to zrovna šálek mojí kávy, nicméně obdivuju Márqueze, že se pustil i do historického románu tohohle typu a ve výsledku jsem ráda, že jsem zvládla dočíst.

Eamby
24.05.2013 2 z 5

Děj byl celkově chaotický, mnoho postav a většinou jsem se už v těch španělských jménech ztrácela. Určitě by neuškodilo, kdyby kniha nebyla tak rozsáhlá a tak šíleně zmatená. S určitostí můj pocit z této knihy odůvodňuje, že o této historii a o tomto bývalém prezidentu Kolumbie mnoho nevím, proto podle mého názoru tato kniha přísluší určitě typu čtenářů, kteří se o tohle téma zajímají.