Generál Suvorov

Generál Suvorov https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467486/bmid_general-suvorov-6515b5676a2af.png 4 1 1

Ruský generál Suvorov patřil mezi nejvýznamnější ruské vojvůdce. Bojoval s Turky i francouzským císařským Napoleonem, avšak na závěr svého života upadl v carskou nemilost.

Přidat komentář

ZaS
09.03.2021 4 z 5

Oslavný spis sumarizující kariéru slavného ruského generála. Dnes by byl zařazený mezi typické PR, nicméně ve své době byl motivován spíše vlasteneckým nadšením.
Bez ohledu na motivaci autora je pro mne ovšem samotný obsah velmi překvapivý. K postavě Suvorova jsem se dostal díky četbě F. L. Věka. Moc jsem nevěřil Jiráskově oslavné pasáži na tohoto generála, tak jsem se snažil ověřit si fakta. Kombinací této knihy a wikipedie jsem ale musel dát klasikovi zapravdu. Suvorov byl nejméně tak dobrý stratég jako Napoleon. Současné historické povědomí ale oslavuje pouze Bonapartova vítězství a o Suvorovi víceméně mlčí. Je to škoda. Stejně jako je škoda, že Suvorova na jeho nejslavnějších taženích vždy zastavilo politikaření. Jak by dnes vypadala Evropa, kdyby jej po Ismaile neodradil Potěmkin od tažení na Cařihrad. Nebo kdyby jej z Burgundska nestáhli do Švýcar namísto aby dokončil tažení na Paříž.

Štítky knihy

vojevůdci vojenští velitelé

Autorovy knížky

1899  80%Generál Suvorov

Kniha Generál Suvorov je v

Přečtených1x