Generál Karel Lukas

Generál Karel Lukas https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278681/mid_general-karel-lukas-I2b-278681.jpg 5 7 2

Životní příběh severomoravského rodáka. Ze severní Moravy pocházelo mnoho zajímavých osobností, které se zapsaly do naší moderní historie. Zvláštní skupinu tvoří vojáci – účastníci prvního i druhého odboje. Patřil mezi ně i rodák z Brníčka Karel Lukas, jehož osudy zůstávají poněkud zapomenuty. Jeho vojenská kariéra mu dala přitom prožít neobyčejné události a setkat se zajímavými lidmi. Zůstával přitom vždy českým vlastencem a severomoravským patriotem. Za svobodu vlasti bojoval jako legionář a v letech 1939–1945 jako příslušník československé zahraniční armády. Významným způsobem se podílel na přípravách obrany Československa ve třicátých letech, pomáhal budovat československé vojsko ve Francii a Velké Británii a jako pozorovatel u britských vojsk zažil za druhé světové války bitvu u El Alameinu a boje v Itálii. Putování jeho životem je pro čtenáře zároveň jedinečnou příležitostí nahlédnout do dosud málo známých či dokonce neznámých kapitol našich moderních dějin a uvědomit s jakou nezištností dokázali naši předkové bojovat za svobodu a demokracii. Karel Lukas své znalosti a schopnosti dal plně do služeb Československa, v jehož budoucnost věřil. Tento milovník umění a člověk s kontakty v nejvyšších patrech anglické aristokracie jistě netušil, když se v roce 1947 vracel domů po několikaletém působení jako vojenský přidělenec v USA a Kanadě, jak smutný osud ho brzy potká. Pro komunisty, kteří Československo definitivně ovládli v únoru 1948, se stal nepohodlným člověkem. Způsob a okolnosti jeho tragické smrti v roce 1949 by přitom měly být dodnes výstražným mementem dokládajícím zrůdnost komunistického režimu.... celý text

Přidat komentář

certchlup
28.11.2022 3 z 5

Chvályhodná "diplomka"

Stufa
02.06.2018 5 z 5

Kniha mne velmi mile překvapila, popisuje dopodrobna osudy Karla Lukase v čs. armádě včetně popisu tehdejších politických změn (včetně zákulisních tahů) a vlivu těchto změn na čs armádu a tudíž i na Lukase - autorovi se toto povedlo velmi dobře sladit, takže kniha má směr a drajv a tím pádem se velmi dobře čte, vše co je napsané dává smysl a většinou je potvrzeno z několika zdrojů.
Autor toho o Lukasovi nasbíral opravdu hodně a vše se snaží popisovat dle prostudovaných dokumentů - nic nepřeskakuje, žádnému tématu se nevyhýbá, jak to činí někteří jiní autoři - v knize jsem našel pro mne mnoho nových zajímavých informací, mohu jen doporučit. Osobnost Karla Lukase se mi líbila, dle všech informací, které autor vypátral šlo o inteligentního, vzdělaného člověka, který skvěle reprezentoval čs. armádu ve světě a byl ochoten pro vlast podstoupit cokoliv (např. on jako vysoký štábní důstojník v Anglii byl vybrán a odjel na stáž k anglickým tankovým vojskům do Tobruku, kde tuto stáž absolvoval u čelních jednotek, protože chtěl získat co nejvíce zkušeností z boje, aby je mohl předat našim vojákům v Anglii - jeho zpráva z těchto bojů, jejíž nejdůležitější pasáže jsou v knize citovány se mi velmi líbila - je vidět, že Lukas byl pokrokový důstojník a s nadhledem hodnotil nedostatky tehdejšího kostnatého a kostrbatého britského velení....což mu zpětně můžeme dát dnes za pravdu - píše např. že angličani prolomili obranu - měli informace od průzkumných oddílů a domorodých obyvatel, že němci jsou velmi slabí a při pokračování útoku by mohli obsadil rozsáhlé území - porada o této operaci anglánům trvala pět hodin - Lukas byl poradě přítomen a když upozorňoval na utíkající čas byl slušně umlčen... nakonec to dopadlo tak, že němci přisunuli posily a angláni tam nechali spoustu mrtvých.....).
Závěr knihy není bohužel veselý a rozdýchával jsem ho tři dny, v podstatě se dá říci, že Karel Lukas byl po válce ubit komunistickými vyšetřovateli na Pankráci kvůli svému majetku. Vlastnil umělecké sbírky (což ani tak Stbáky nezajímalo) jako v poválečné době vzácný alkohol, americké konzervy (které si přivezl z USA) a hlavně automobil Packard, v té době v Praze luxus.
Nějak jsem nemohl vydýchat, že důstojník, který toho tolik prožil a obětoval pro svou vlast byl po přežití války ubit komunistickými s....mi kteří se o svobodu nikterak nepřičinili a navíc jim to všem prošlo, jako by se nic nestalo..... - když spoluvězni chtěli zavolat doktora, protože Lukas vykašlával krev z rozbitých plic obuškem, tak jim vrchní dozorce, který asistoval u mlácení Lukase hodil do cely balíček aspirinu se slovy, že mu to určitě pomůže.... Nepobírám, že ke klečícímu člověku (ať je to kdokoliv) si zavolali pět lidí a všech pět ho střídavě mlátilo obušky přes nohy nebo přes břicho - tito lidé museli být opravdu silné nátury, nebál bych se srovnání s gestapáky (mimochodem nehty Lukasovi také strhaly - jak podobné).
Bohužel opět jsem narazil na pana ministra Svobodu (budoucího prezidenta), který o tom všem věděl a neudělal proti tomu nic....nechal panu Reicinovi volnou roku, ať si vraždí koho chce a proč chce.....mimochodem tento pán nejde snad ani slušně komentovat.
Zpět ke knize - doporučuji opravdu všem, velmi silný a skvěle napsaný ucelený příběh i když se smutným koncem.....