Gejša

Gejša https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319738/mid_gejsa-YlZ-319738.jpg 5 2354 441

Příběh malé Čijo, která se má stát slavnou gejšou Sajuri, začíná v chudé japonské rybářské vesnici, kde dívka do smrti své matky vyrůstala, a to ve velké chudobě. Když ji jako devítiletou prodají do Gionu, kjótské čtvrti gejš, dívenka rázem přijde o všechny příbuzné. Navzdory tomu, že v životě gejši není místo pro opravdový milostný cit, je Sajuri rozhodnutá vzdát se všeho, aby získala jediného muže, po němž kdy v životě zatoužila..... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Duchovní literatura

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Memoirs of a Geisha , 1997


více info...

Arwen777
Arwen777
27.02.2024 5 z 5

Příběh malé dívenky, která se stala gejšou, mě okouzlil. Je to krásné, rozsáhlé vyprávění o celém jejím životě, které zavání exotikou a úplně odlišným životním stylem Japonska. Ačkoliv to není idylický příběh a Sajuri prožila více špatných momentů než dobrých, je vyprávění vedeno v poklidném duchu, ze kterého na vás dýchne poklid japonského chování, vůně čaje a atmosféra čajoven, na druhou stranu vás ohromí naprosto odlišný způsob myšlení, vyjadřování a chování, velká podřízenost žen a podřízenost vůči starším nebo výše postaveným.
Velký podíl na kouzlu této knihy má způsob vyprávění, které je plné květnatých a poetických přirovnání a drobných příběhů, které hrají velkou roli ve vyjadřování a ze kterých vyplývají pravidla či poučení. Poměrně důležitá je i víra v osud a předurčenost, vděčnost a zodpovědnost, píle a dřina, ale i intriky a falešnost.
Je velmi překvapující, že autorem je muž, i když knihu napsal podle vyprávění Sajuri, protože se jedná o vyloženě ženský příběh, způsob vyjadřování, ženské nuance, myšlenky, emoce - vše nese pečeť ženskosti. Knihu jsem poslouchala jako audioknihu a zpracování a načtení je opravdu špičkové.
Doporučuji.

alimoon
alimoon
10.02.2024 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. V této rovině musím vypíchnout neuvěřitelný vypravěčský um Kateřiny Seidlové, to se poslouchalo samo :)
Kniha je jednou z mých nejoblíbenějších, doporučuji přečíst každému, kdo si život gejš romantizuje nebo o něm moc neví. Pěkný vhled do japonské historie a kultury.
PS: Na knihu jsem se vrhla, protože jsem měla ráda film. Měla ráda - po přečtení knihy už nemám, kniha holt nastavila laťku tak vysoko, že se jí žádné filmové zpracování nevyrovná.


Kllara
Kllara
05.02.2024 5 z 5

Krásný a zároveň velmi krutý příběh, který měl mnoho vrstev. Celkové prostředí Japonska mě bavilo od začátku do konce a dozvěděla jsem se mnoho zajímavých poznatků ze života gejš. Oceňuji realismus celého příběhu ve smyslu vykreslení tehdejších zákoutí Japonska plných špíny a chudoby. Ženy měly opravdu špatné postavení ve společnosti, jejich cena se odvíjela hlavně od sexuální atraktivity a mnohdy se musely nechat pasivně unášet proudem života. Knihu doporučuji, byla velmi čtivá.

MatBla
MatBla
24.01.2024 5 z 5

Krásné. Hodně jsem se dozvěděla o životě Gejš. Překvapilo mně, jaké je to náročné povolání, vlastně spíš poslání.

cukrovka
cukrovka
06.01.2024 5 z 5

Velmi poutavý a zajímavý příběh z prostředí které je pro mě dost exotické. Krásný příběh, který nám přibližuje jinou kulturu a kousíček japonské historie.

Jana.Kuc
Jana.Kuc
12.12.2023 5 z 5

Krásná knížka. Pro mě z velmi zajímavého prostředí.

stesti.s.knihou
stesti.s.knihou
05.12.2023 5 z 5

Gejša je velmi fajn knížka, kterou rozhodně doporučuji každému - i pokud jste už viděli film. Jak už to tak bývá, v knize toho bylo mnohem více než ve filmu, naopak hodně věcí bylo ve filmu zbytečně zdramatizovaných, řekla bych.
Pro ty, kteří netuší, o čem je řec (ačkoli si nemyslím, že by tu bylo tolik lidí), kniha Gejša zahrnuje vzpomínky japonské gejši Sajuri - od momentu, kdy byla prodána jako malá dívka z velmi chudé rybářské rodiny, přes její učení se všem způsobům, tanci a hudbě, nepříjemnosti způsobené jinými znepřátelenými gejšami, prodej jejího panenství až po zážitky s jednotlivými muži, celoživotní lásku k Předsedovi a konec jejího života v New Yorku.
Je to krásný příběh - plný pokory, lásky, víry. 5/5 a knihu řadím mezi letošní nejlepší výběr!

magdička14
magdička14
13.11.2023 5 z 5

Poutavý příběh od samého začátku až do úplného konce, do konce, který zdál se být, že bude snad i nešťastný. Kniha barvitě zachycuje život mladé dívky Čijo, posléze nádherné gejši Sajuri, ke které byl osud krutý, když ji vzal oba rodiče a ona tak byla odtržená a prodána spolu se svou sestrou daleko od domova. Kniha obsahuje celou nelehkou cestu k tomu, aby se z ni stala slavná gejša. Musí čelit krutosti a intrikám jiné gejši Hacumomo, ale na druhou stranu nalezne útočiště u laskavé gejši Mamehy. Celý čas, co působí Sajuri jako gejša má kolem sebe spoustu mužů, ale ji srdce tluče jen pro jednoho, a tím je Předseda. Moc se mi líbilo jak ti dva nakonec přes všechny nástrahy a nepřízeň osudu k sobě přeci jen našli cestu. V knize mě zaujaly různé zajímavé a hluboké myšlenky hlavní hrdinky nad životem. Celá kniha byla velmi čtivá, včetně kapitol popisujících válečné období. Byla zároveň i nepředvídatelná a dojemná.

BetSolo
BetSolo
23.10.2023 5 z 5

Jedna z nejkrásnějších knížek, jaké jsem zatím četla.

GeRaltzRiVie01
GeRaltzRiVie01
14.10.2023 5 z 5

Samotná kniha je skvělá, ale teď když už vím, co profese gejši opravdu znamená a obnáší, tak jsem trochu zklamaný. Není to nic vznešeného ani fascinujícího - podstatě jen doplněk ke stolu, aby řeč nestála. A tolik humbuku kolem toho

Šárka88
Šárka88
10.10.2023 4 z 5

Audiokniha - Kateřina Seidlová
Příjemný historicky román z reálného světa a života s nahlédnutím do světa Japonska a život tamních gejš. Mala Čio, později Sajuri poznává trpký život a dostává se do situací, které ji nejsou příjemné, neboť Hacumomo ji učení gejši ještě více ztěžuje. Časem a s příchodem druhé světové války se život ještě zpřísní, ale později nas Japonskem vyjde slunce a malá Sajuri je dospělá. Vše dobře dopadne.
Je to spíše memoár a dozvídáme se hodně o kultuře této zemi , rada se podívám na film.

veronika4001
veronika4001
06.10.2023 5 z 5

Otevřelo se mi Japonsko se svojí kulturou. Nikdy by mě nenapadlo, že mě bude život gejš zajímat.
Memoár.
O to je to lepší než životopis a v horším případě autobiografie.
Kdo nepoužívá "Úsměv z divadla Nó"?
Nepoznala nic jiného než ústrky, přetvářku, naschvály a "špatné chování" ve smyslu trestání za nic a za činy druhých. Laskavost žádná. Disciplína a řád. Gejšou se žena nerodí, tou se stává a být jí si musíte tvrdě zasloužit.
Víra ve vyšší řád věcí. Nešlo o to stát se gejšou, ale být jí. Život má možná s námi vyšší úmysly než ty, které vidíme.
Kniha o moudrosti, životních zkušenostech a životním poslání. Jako gejša myslet, jako gejša vědět. Chtít být gejšou a splynout s ní; s rivalitou a nepřátelstvím, se kterými se může odkudkoli potkat. Je to životní poslání.
Příběh je ovládán tradicí a symbolikou.
Je zde prostor pro romantickou linku a pro popis účinků lásky, kterou však pohlcují události denního života.
Gejša ale také znamená ovládání lidských myslí a teatrálnost až manipulace. Být gejšou je důmyslné a koketné, ale vždy jsem si říkala, jaký to má smysl, co je podstatou. Bohatství, moc, podpůrně věhlas jména a slávy. Příběh je mi blízký a ve své životní sféře jsem v něm našla příběh svůj.

karel.kral
karel.kral
24.09.2023 4 z 5

Příběh mě moc bavil svým obsahem a exotičností. Styl psaní je ale trochu nudný, bez napětí a barevnosti.

sajanka
sajanka
23.09.2023 5 z 5

Jako první jsem viděla film, na který se můžu dívat opakovaně. Je to silný příběh, který ve mně zanechal hluboký dojem. Jakmile jsem natrefila na knihu, hned jsem po ní drapla. Jsem ráda, že ji mám. Opět jeden ze skvostů literatury.

krakonos.kraken
krakonos.kraken
11.09.2023 5 z 5

Ne že by byla kniha tak dobrá, ale téma a popisy jsou tak zajímavé, že musím hodnotit plným počtem.

A je tam spousta skvělých přirovnání.

luutha
luutha
04.07.2023 5 z 5

Ziyi Zhang ztvárnila roli Chiyo/Sayuri tak přesvědčivě a nádherně, že jsem se po letech rozhodla přečíst i knihu, jak to doopravdy bylo.
Autor psal tak poutavě, že po dočtení mám pocit, jako bych život malé dívenky s šedomodrými oči sama prožila. Nám laikům dokázal autor barvitě a do detailu popsat život tajemných geish a co vše musely podstoupit, aby se staly těmi nejlepšími umělkyněmi. Čím hlouběji jsem do děje pronikala, tím větší respekt jsem ke geishám chovala.
Byť je příběh Chiyo čistá fikce inspirovaná skutečnou geishou, je až neskutečné, že někde v zemi vycházejícího slunce, se toto skutečně dělo a kolik z těch žen mohlo pak říct, že měly to štěstí jako hlavní protagonistka.
Dovolím si ještě dodat vsuvku, aby autorovi nevěřili každé slovo na stránce, protože geisha není kurtizána, ale náhodou velmi respektovaná umělkyně a to i v dnešním Japonsku.

Adrim
Adrim
19.06.2023 5 z 5

Za mě osobně je to velmi silný příběh, který je velmi nádherně vyprávěný a čtivý. Doporučuji všem, kteří chtějí vědět, jaké to bylo a co obnášelo stát se gejšou.

majklos301
majklos301
10.06.2023 5 z 5

Čteno jedným dechem.

Aligi
Aligi
01.06.2023 5 z 5

Miluju tu knihu, i film. Jedna z mých nejoblíbenějších knih, k nimž se moc ráda vracím. V závěru je popsán skutečný příběh hlavní hrdinky.

Tereza_T
Tereza_T
29.04.2023 3 z 5

Největší hodnotu knihy vidím v přiblížení tématu gejš jejich stylu života od brzkého učení se umění tanci a zpěvu, stylu a složitosti jejich oblékání, hierarchii v okijích a postavení ve společnosti. Všechno pozlátko kolem gejš mě zaujalo, gejši samotné, tak jak jsou v románu popisovány, už moc ne. Čtivá a zajímavá výpověď mladičké Čijo prodané do otroctví se nakonec zvrtla v tlachání o výšivkách, make-upu a laciné intriky. Těžko říct, kde leží pravda, kniha vyvolala po vydání velké kontroverze, a to hlavně ze strany gejš, které se ohrazovaly, že jejich životy nejsou vůbec takové, jako je v knize popisováno. K mojí lítosti nemám po přečtení knihy o gejšách moc pozitivní úsudek a to, myslím, je pravým opakem původního záměru. Z knihy gejši vidím jen jako cupitající kimona hrající na šamisen a hledající toho nejbohatšího muže v okolí, který pokryje jejich náklady. Naštěstí pro gejši není asi moc těžké si takové muže nabrnknout, protože většina dialogů v knize zněla asi nějak "ó, pane, já hloupá dívka, co bych o tom já věděla" a pán na to "nebuďte skromná, jste krásná" a Téra na to: "ó, mé oči krvácejí". Oukej, tady přehrávám, knížka to nebyla špatná a dozvěděla jsem se dost nového nejen o atmosféře té doby v Japonsku. Mám-li to soudit, řekla bych: fakta o způsobu života gejš paráda, dějové intriky a milostná zápletka hrůza. Nakonec to bylo pěkně odvyprávěno, že jsem ji přečetla za pár dní, určitě nelituji, jen to prostě nebyl můj šálek saké.