Gaudí - Architektonické dílo

Gaudí - Architektonické dílo https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46878/gaudi-architektonicke-dilo-46878.jpg 4 10 6

Antoni Gaudího – slavný architekt, který do Španělska a především Barcelony láká milovníky umění z celého světa. V katalánské metropoli realizoval téměř všechna svá díla: vily pro dobře postavené měšťany, rozsáhlý park Güell a předevš proslulý chrám k poctě Svaté rodiny – projekt započatý před sto lety, který stále čeká na dokončení. Gaudího život byl plný rozporů. Jako mladík se připojil k hnutí katalánských nacionalistů a stavěl se kriticky vůči církvi, ke konci života věnoval všechny své síly stavbě jediného kostela a image dandyho vystřídalo spartánské stáří. Život zasvětil svému umění, byl nazýván „Dantem architektury".... celý text

Přidat komentář

Tapanka
06.04.2021 5 z 5

Je to popik, ale nadherne zpracovany. V Barcelone jsem chvili zila a mam to tam rada hlavne kvuli architekture.

zipporah
18.06.2019 5 z 5

Keď som po prvý raz zahliadla Sagradu Famíliu z auta, bol to krátky okamih ako prelet nad drozdím hniezdom, vyhŕkli mi slzy. Toto je rozprávka, toto bude láska, pomyslela som si. Nebola som ďaleko od pravdy, pretože v tejto knihe Gaudí vraví: "Práca je výsledkom spolupráce, a spolupráca je možná len na základe lásky." Les stĺpov vo vnútri na vás čaká, ale je potrebné si týždeň/dva vopred zabookovať tikety. Táto bazilika zrejme s jedinými anjelmi na svete bez krídel, nie je dokončená, ako mnohé ďalšie stavby katalánskeho architekta, no mne osobne sa to páči. Nedokončené Mŕtve duše.. Takéto diela podporujú budúcnosť, majú v sebe niečo ako prísľub, naša fantázia môže pracovať... A čo je vôbec "koniec"? Je Stredozemné more dokončeným dielom? Je naša Zem hotovým obrazom? Život je pohyb, môže pohyb "skončiť"? Trošku filozofie:D Gaudí dokázal, že architektúra nemusí byť statická, žije v pohybe a Casa Battló, Casa Millá sú morské vlny, dračia brána chrlí oheň, strechy sa hýbu ako chrbty jašterov... Dokázal, že Barcelona skutočne žije priestorom a svetlom... že kameň môže klíčiť v palmu a stĺp sa vetviť ako strom. Gaudí je bezpochyby génius. Civiem na obyčajný stolík so zrkadlom a myslím si: ty si génius. Toto zrkadlo sa topí pod mojím pohľadom, jeho rám sa topí... Civiem na tie komíny, ktoré vyfukujú dych zvlnených domov ako korpulentné dámy na plese fučiace od tanca a myslím si: mala som ísť študovať architektúru, ha ha:D. Viac nájdete v knihe, ale... asi je lepšie mesto navštíviť. Precestovala som toho celkom dosť, nie som si istá, či sa nejaké mesto na svete môže hrdiť podobným človekom.

Moje oko citlivé na "čas" už postrehlo, ako si Barcelončania vážia čas. Nepochybujte o tom, že Antoni Gaudí je pravý katalánsky génius s úctou k prírode. Prečo nedal skoliť strom počas stavby schodov a necha ich viesť okolo neho? "Schody sa postavia rýchlo, a strom potrebuje k rastu omnoho viac času."


jithushka
14.01.2019 3 z 5

Kniha je krásná, plná zajímavých informacích, fotek, kreseb a skic. Bohužel celkový dojem kazí velmi špatný překlad do českého jazyka. Věty nedávají stylisticky smysl nebo kniha přímo perlí neskutečným množstvím překlepů a chybějících písmen v textu. U knihy, která se věnuje umělecké tématice je toho neomluvitelné. Za český překlad a jeho korekturu 0 hvězd z 5. Bohužel.

surikata246
12.11.2018 5 z 5

Nádherná kniha o fenomenálním architektovi a staviteli. Rozhodně doporučuji,stojí za pět hvězd,

denib
11.02.2017 5 z 5

Zajímavé informace + nádherné fotografie + obdivuhodný a jedinečný člověk = skvělá kniha :-) To vše tato publikace splňuje. Hlavně fotografie mě nadchly. Možná nejsou nejkvalitnější, ale to jim neubírá na zajímavosti a především to neubírá na kráse toho, co zobrazují. Text je sice místy trochu patetický, ale to jde odpustit. Jinak řečeno kniha má své mouchy, ale v celku se ztratí jako nevýznamné.

medvěd
06.06.2014 3 z 5

Opět velmi pěkně udělanou knihu hyzdí méně kvalitní fotky

Štítky knihy

Španělsko architekti Barcelona Gaudí (Antoni Gaudí i Cornet), 1852-1926

Autorovy knížky

Rainer Zerbst
německá, 1950
2010  88%Gaudí - Architektonické dílo

Kniha Gaudí - Architektonické dílo je v

Právě čtených1x
Přečtených15x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce12x
Chystám se číst9x
dalších seznamech2x