Gamblerova žena

Gamblerova žena https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353020/bmid_gamblerova-zena-Lgx-353020.jpg 3 25 15

Ružena Scherhauferová, skvelá rozprávačka príbehov zo života, rozohrala v románe Gamblerova žena napínavý príbeh Hanky, manželky hráča rulety. Braňo Dufek, dispečer mestského dopravného podniku, sa za istých okolností dostáva do herne v bratislavskej Redute a postupne sa z neho stáva patologický hráč. Manželka Hanka až po roku zisťuje, že jej muž je gambler. Toto hrozné poznanie ju zaskočí, zároveň vystraší, hoci si v začiatkoch rodinnej tragédie vôbec neuvedomuje, aké ťažké obdobie ju čaká. Je rozhodnutá bojovať s mužovou závislosťou, pomôcť mu, no ešte nevie, že gamblerstvo je obrovský negatívny spoločenský fenomén - a omnoho silnejší protivník ako ona a syn Dušan. Vášeň jej muža si zatiaľ potichu vyberá svoju krutú daň na rodine a blízkych. Začína sa nerovný boj manželov a Hanka zažíva nielen trápenie a bolesť, ale aj domáce násilie. Okrem toho sa hlásia známi aj neznámi, od ktorých si Braňo požičal peniaze.... celý text

Přidat komentář

Surikata369
09.02.2024

Přečetla jsem prvních pár desítek stránek a rovnou můžu říct, že odkládám a nedočtu, i když to běžně nedělám. Tato kniha si víc mé pozornosti nezaslouží. Napsaná opravdu hrozným stylem. Krkolomné věty, nesmyslné dialogy, použití slov jak kdyby autorka neznala jejich význam, nepochopitelné chování postav. To se opravdu nedá.

LenkaKa
14.12.2023 1 z 5

Mě to teda nezaujalo, téma asi dobré, ale ten text je prostě divný. Ani jsem to nedočetla.


Veve11111
27.11.2022 1 z 5

(SPOILER) Vzhľadom na citlivú a ťažkú tému bola kniha napísaná veľmi zle, až nereálne. Závislý chlap by sa nikdy nesprával tak ako muž v knihe, a žena závisláka by sa rozhodne nikdy nesprávala tak, ako manželka v knihe. Celé to bolo absurdné, nereálne. Manželka ma celý čas doslova vytáčala, popravde, ešte viac ako ten chlap. Ona v celej knihe len lamentuje, hovorí o tom, čo jej muž robí, ale pri tom ona sa mu nijak nesnaží pomôcť, dokonca mu aj dáva peniaze, platí zaňho dlhy a začne mu kradnúť a klamať aj ona. Takto sa to vôbec nerobí. Z jej strany úplná pasivita, veď tomu chorému človeku treba aj nejako pomôcť, ak ho ľúbime. Ale ona nerobila vôbec nič. A najabsurdnejšia scéna bola pre mňa scéna, keď sa muž vyhrážal samovraždou a odišiel z domu a nechal jej list na rozlúčku. Tak ona si myslí, že je zbabelec a neurobil by to, ale zároveň sa oňho aj veľmi bojí a netrpezlivo ho čaká, ale zároveň očakáva aj políciu, ktorá jej príde oznámiť, že našli jej muža. Prečo nič nespraví? Prečo ho nejde hľadať? Nekontaktuje políciu? A keď sa jej muž nakoniec vráti, tak ona ho ešte provokuje a doslova sa mu vysmieva, že je zbabelec, preto to neurobil. No čistá absurdita. A koniec knihy? Čistý des. Autorka očividne nevedela, ako sa s touto témou popasovať a tak radšej nechala gamblera zomrieť. A keby aspoň naozaj spáchal samovraždu, žeby to bola taká výstraha pre gamblerov, ktorý by si knihu prečítali, kam až môžu extrémne dlhy človeka dohnať. Ale nie, jeho zrazí auto. Aj tak by podľa mňa bol lepší záver, a vlastne úplne celá kniha by bola lepšia, keby sa v nej niečo dialo - keby sa obaja manželia pustili spolu do boja s touto odpornou chorobou (závislosťou) a na konci ukázali čitateľom, že sa to dá a že po úspešnej liečbe vedia aj také páry opäť viesť šťastný a pokojný život. Autorka si ale očividne vybrala tému, ktorú sa jej nepodarilo úplne dobre spracovať.

Jurajovamaka
27.02.2021 5 z 5

Mne sa páčila. Môžem ju len O D P O R U Č I Ť ❤

ivka67
27.02.2021 2 z 5

Vadil mi překlad knihy a trochu i hlavní hrdinka,která mi chvílemi přišla dost naivní i když člověk neví jak by se choval kdyby to zasáhlo jeho.Nakonec osud vše vyřešil.

Hakl54
30.11.2020 3 z 5

Knížku jsem četla na pokračování, příliš mě nezaujala, a tak jsem se k ní vrátila, když jsem právě neměla co číst. Nejvíc mě na příběhu vadilo, že se nikam neposouval, stálé nářky Hany a nenapravitelný Braňo. Když už autorka potřebovala knihu ukončit, nechala Braňa zemřít. I když syn Hanku označuje jako silnou, byla na tom stejně jako její muž. Nedokázala nic řešit a vzít situaci do svých rukou, jen stále naříkala a platila dluhy. Nejhorší byl konec knihy, kdy se chlubí jak byla vlastně spořivá.

knihomolka525
18.06.2020 5 z 5

kniha je psaná jakoby "naivním" stylem.Jednoduchý popis nitra těžce zkoušené ženy.Která měla štěstí v opoře svého syna.Mnohdy to tak v narušených rodinách nebývá.Ale v knihách to jde.Reality jsou někdy krutější.Od první stránky,kde je motto knihy ,až po konec nebudete nějak hrdince fandit ,ale budete jí držet palce.Dosti pokulhával překlad..třeba babka se v češtině spisovně nepoužívá,ale to jsou jen drobnosti.Důležité je aby tahle kniha pomohla podobně postiženým lidem.Úmyslně nepíši ženám,protože i ženy to dokáží v hernách řádně roztočit...Tam je to tragedie o to větší že se to dotkne i dětí.Které už pro matky nebývají prvořadé.

stju
10.10.2019 2 z 5

Nechci opakovat, co zde již bylo přede mnou napsáno, takže krátce: opravdu velmi nekvalitní překlad, včetně krkolomných slovních spojení a výrazů. Co se týká příběhu, tak mi hlavní postava Hany připadá, vzhledem k tomu, co její muž prováděl nejen jí, ale dokonce i synovi, neadekvátně tolerantní. Spíš se hodí divné slovo "taková omlouvací ". A opakované její pojmenování manžela v každé situaci "můj Branko" mi přijde opravdu už za hranou, dokonce až, vzhledem k tomu, co si nechala od něj líbit, pro ni ponižující.

lenka33
05.03.2019 4 z 5

Je těžké sledovat trápení hlavní hrdinky, jak marně bojuje s manželovou hráčskou závislostí. Nad vodou ji drží jediný syn a později i jeho rodina. Nedokážu pochopit, že to nechala zajít tak daleko, aby ji fyzicky napadal, dlouhodobě psychicky týral. Proč od něj neutekla? Není přece možné někoho milovat tak moc, aby snášel takového tyrana vedle sebe. Kniha i přes svůj obsah je poutavá, dobře se čte a za mě je odstrašujícím příkladem další z mnoha závislostí.

Jajibloguje
17.02.2019 4 z 5

Gamblerova žena je kniha o ťažkom životnom osude... o nádeji... o závislosti... o čomkoľvek, čo si v nej nájdete, pretože čitateľovi toho ponúka veľmi veľa.

Hanka je vydatá za Braňa a má dospelého syna. Rodinný život, ktorý vedie, jej vyhovuje. Reči susedy ale zasiali semienko obáv a pochybností. Manžel berie v práci zmeny navyše. Nahrádza chorého kolegu. Čo ak ten čas netrávi v práci, ale s milenkou? Postupný sled udalostí však objasňuje, že ide o niečo horšie. Braňo Hanku nepodvádza, ale je závislý na hazarde. Zvyk sa zmenil na závislosť a z jej manžela sa stal patologický hráč, pričom je tým ovplyvnená celá rodina. Hlavná hrdinka tak čelí novej situácii. Hádky, domáce násilie a dlhy sú na bežnom poriadku doteraz pomerne šťastnej rodiny.

Kniha je pútavá, číta sa skutočne dobre. Vnútorné monológy nás sprevádzajú celým príbehom, ktorý postupne graduje. Gamblerova žena je ponaučením, ale aj prevenciou. Treba jej dať iba šancu.

Allla9
03.02.2019 4 z 5

Žena, která miluje, stále odpouští a doufá.

zdehan
08.10.2018 5 z 5

Kniha se mi líbila byla ze života jaký je život s gamblerem místama hodně smutná.

lenka.g
11.08.2018 2 z 5

Příběh je to smutný, ale knížka tragická. Dost možná je to vinou překladu, ale tolik patosu, neuvěřitelných dialogů a nesmyslů jsem už dlouho neviděla (např. "vítr zesilnil", "bodře jsem vyskočila z postele", "záporně jsem zavrtěla hlavou", "plačíčí jsem dekorovala svou Majku" (to jakože jí zapnula náhrdelník, "celá jsem se zamočila", "prohlížel si přibrané ženské tělo" - rozuměj, ztloustla...) a bohužel to knihu velice deklasuje. Takže dvě hvězdičky ze soucitu.

gargamelka
25.06.2018 5 z 5

Přīběh, který je inspirovaný životem. Jak název napovīdá jedná se o hazard. Je zaznamenána sychologe postavy, která se s postupem času mění, bohužel k horšímu, agresivita, rozprodej majetu a jak chování - gamblerská vášen má vliv i na ostatní. Nekončī happyendem

alnahu
16.05.2018 4 z 5

Tak toto je velice smutný příběh ze života. Příběh Hanky a jejího manžela z Bratislavy, který propadne ruletě a tím připraví manželce a synovi peklo na zemi. Hana by ráda svému muži pomohla ,ale bohužel se to obrátilo proti ní, protože dál zůstala žít s Braňem ,prožila si velké trápení i domácí násilí a k tomu ještě se začali hlásit věřitelé, kteří Braňovi půjčili peníze. Až teprve jeho smrti začala opět žít a našla konečně svůj klid. Smutná kniha o zoufalství ,bolesti a naději- život s gamblerem musí být učiněné peklo, tak jak nám to vylíčila právě tato autorka .I když je psaná ve slovenštině –vůbec mi to nevadilo a přečetla jsem ji jedním dechem.