Galilea

Galilea https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25615/galilea-25615.jpg 4 63 11

Bohatství mohou Gearyům závidět i Rockefellerové a jejich rod je navíc stejně okouzlující jako, jako jsou Kennedyové. Tato dynastie již od dob občanské války ovládá americkou společnost. Dovedně se jí daří zakrývat všechny stopy skandálů a tajit dlouhotrvající nepřátelství k záhadné rodině Barbarossových. Teď se však všechno změnilo. Desetiletí potlačované vášně a temné frustrace vyplouvají napovrch a dřímající nenávist mezi oběma rody propuká v plné ničivé síle.... celý text

Literatura světová Horory Fantasy
Vydáno: , Classic
Originální název:

Galilee , 1998


více info...

Přidat komentář

dr.horrible
20.01.2023 4 z 5

Ako Barkerov fanúšik som si užíval každé slovo, aj keď tentokrát trochu chápem výčitky nefanúšikov, pretože ono prvých 500 strán v podstate fakt slúžilo na budovanie atmosféry, a vyvrcholenie nebolo natoľko úderné, aby tento romantický príbeh uspokojil každého fanúšika hororu.
Mne ale práve úplne nefungovala romanca, čo je škoda, pretože ako sa píše na titulke, Barkerov štýl je “úchvatná próza.”
Ps: Obálka pekne vyzerá, ale sú to zábery z nijak nesúvisiaceho Barkerového filmu Nočná rasa, čo je trochu trapas už len preto, že ústredné postavy tejto knihy nie sú ani zmutované, ani beloši.

Finn69
03.08.2019 2 z 5

Tak tohle nebylo úplně pro mě. Žádný mrazivý horror od autora Knih krve nebo Hellraisera nečekejte, tohle je spíš trochu peprnější rodinná sága. Nebo možná román pro ženy a dívky, okořeněný trochou fantasy a větší než malou dávkou erotiky (převážně z ženského pohledu).
Jak říkám, pro mě to bylo trochu zklamání. Zdlouhavé, natahované, namísto nějakého děje se řeší hlavně vztahy a sex. Barker psát umí, to je bez debaty, první Knihy krve a další sbírky povídek jsou výborné, z jeho románů se mi ale opravdu líbila jen Imagika.


Nietzeche
10.08.2018 5 z 5

Jedine co řeknu......Wow.

trudoš
19.03.2017 4 z 5

Dva rody, každý jinak mocný. Dva nešťastní lidé uprostřed sváru přesahující staletí. Láska a nenávist mohou znovu vyprávět tolik známý příběh...
Asi to nejzákladnější, co byste měli před otevřením románu Galilea vědět je, že nejde o klasický horor. Základní motivy by tu sice byly, ale děs a hrůza? To moc ne. Jak tahle rodinná sága pomalu začne, tak stejně pokračuje i končí. Nápadů je tu spousta, Clive Barker je ovšem nijak zásadně nerozvádí. Naznačuje hořké konce, slibuje krvavé konflikty a ponechává čtenáře v neustálé nejistotě o dalším vývoji, který je však poměrně očekávatelný. Jenže čeho nedosahuje zápletka, bohatě vynahrazuje autorův literární um. Jeho ambiciózní pokus o velké dílo v mém případě rozhodně nevyšel naprázdno, protože tahle barokní snůška pitoresknosti, imaginace a perverzity má tak fantastický přesah, že jsem se od ní jednoduše nedokázal odtrhnout. A není to kvůli napínavosti textu, jako spíše pro dravou lehkost, se kterou nenápadně plyne. Naprosto famózní zážitek.

Kelderek
17.08.2016 3 z 5

Popravdě je kniha celkem v pohodě, jenom je příliš dlouhá a to tak dlouhá, že i kdyby byla o polovinu kratší, je příliš dlouhá! Postavy jsou většinou promiskuitní hovádi, kteří vám moc nemůžou přirůst k srdci - snad s vyjímkou vypravěče, který je vyléčen z ochrnutí.... Kniha není špatná, ale nenadchne, je tak nějak příliš ukecaná a rozvláčná. Sáhodlouhé popisy toho, jak někdo vstane a dělá si snídani na dvou stranách opravdu nemusím.

Targa Dall
04.11.2015 5 z 5

Kniha je tak fantasticky čtivě napsaná, že mám silné podezření, že ji Barker skutečně prožil a on je Maddox!

Příběh je velmi chytlavý, kniha prakticky nejde odložit. Úvod je poněkud zdlouhavý (ale ne moc), ale nutný, jelikož záběr příběhu je široký.

Když se začtete, nelze přestat. Paráda, to už se mi dlouho nestalo :)

ziriant
02.04.2015 4 z 5

Barkera zkrátka mezi jinými nelze nepoznat. Jako zatím všechny jeho knihy (snad nejméně kromě Imajiky) má pro mě tato také svůj háček, pro který ji nedokážu bezmezně obdivovat a užít si její snovost. Což ovšem neznamená, že by mě určité pasáže neokouzlily a že by ve mě kniha nic nezanechala. Vlastně na ni budu ráda vzpomínat; na její schopnost omámit čtenáře, na její éterickou erotiku, nebo spíše erotickou éteričnost, na těch pár dechů, přes které jsem ji přečetla, byť začátek trochu zadrhával. Zkrátka ji zatím řadím hned za Imajiku.

hankapimi
13.12.2014 2 z 5

Má první kniha od tohoto autora, zpočátku jsem se do ní nemohla začíst. Chyběla mi nějaká akce, děj a přímá řeč, "prudily" mě dlouhé pasáže, popisující vztahy dvou rodin, vůbec jsem netušila, kam ten děj povede... O hororu není ani řeč, na nějaké "fantaskno" jsem v průběhu četby natrefila, thriller se povedl až ke konci...

luthien
05.09.2014 4 z 5

Velice zajímavá a originální kniha, na začátku jsem nevěděla, co od ní čekat, ale pak mě příběh pohltil a s napětím jsem sledovala, jak se osudy všech hrdinů, zdánlivě oddělené, proplétají a spojují. Určitě bych neřekla, že se jedná o sci-fi, je to spíš fantasy zasazené do našeho současného světa. První román, který jsem od tohoto autora četla, ale myslím, že rozhodně nebude poslední, jeho styl psaní mě hodně zaujal.

Kortexo
21.07.2014 4 z 5

Tahle kniha dokazuje, že Clive Barker umí psát, velmi zajimavě a poutavě i když samotný příběh je bez akce a nemá spád.
Prvních 450 stran je popisování vztahů ve dvou rodinách, na sobě nezavislých, bez jakéhokoliv sebemenšího náznaku sci-fi, hororu, nebo thrilleru.
Hlavní dějový zvrat nastává v románu po nalezení deníků, kdy děj začne mít spád.Ale ani potom, tady horor, nebo fantasy nenajdete.
Thriller je jediným smysluplným označením románů a to jen v posledních 200 stranách...
Závěrem:
Není to HOROR!
Není to Sci-fi!
Je to skvěle napsaný román s rodinou problematikou s prvky thrilleru.
Oddechová kniha pro mozek hororových nadšenců...

martin3683
20.03.2014 5 z 5

Není to typický Barker, ale přesto patří tato kniha mezi mé nejoblíbenější a chystám se jí zase po letech přečíst. Pokud bych ji měl představit někomu v jedné větě: "Je to něco jako telenovela Dallas na trošku jiný způsob...velmi drsnější způsob ;-)."

Autorovy další knížky

Clive Barker
britská, 1952
1994  75%První kniha krve
1996  83%Hellraiser (dvě povídky)
2004  87%Abarat
2001  79%Knihy krve I-III
1995  82%Imagika I.

Kniha Galilea je v

Právě čtených2x
Přečtených82x
Doporučených3x
Knihotéce61x
Chystám se číst13x
Chci si koupit12x
dalších seznamech2x